Ideeën voor smakelijke en gezonde maaltijden voor kinderen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Het kan een uitdaging zijn om kinderen gezonde maaltijden voor te zetten die ook nog eens lekker zijn. Veel kinderen hebben een voorkeur voor zoete en vette voedingsmiddelen, en het kan lastig zijn om hen te overtuigen van het belang van gezonde voeding. Toch is het van groot belang om kinderen gezonde voeding aan te bieden, zodat zij zich goed ontwikkelen en gezond blijven. In deze blog geef ik je enkele tips en deel ik ideeën voor smakelijke en gezonde maaltijden voor kinderen.

Maak het leuk

Een van de beste manieren om kinderen echt te laten genieten van gezond eten is door het leuk te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld leuke en kleurrijke borden te gebruiken, vormpjes te maken van groenten of fruit en door samen te koken met je kinderen. Dit maakt het eten niet alleen leuker, maar ook interactiever en educatiever. Wij merken dat vooral ons jongste zoontje dit erg leuk en interessant vind, onze oudste vind dit helaas wat minder interessant.

Het ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker voor kinderen. Een gezond ontbijt zorgt voor energie en concentratie voor de rest van de dag. Havermout is een goede keuze voor het ontbijt, omdat het veel vezels en eiwitten bevat. Voeg er wat fruit en noten aan toe voor extra smaak en voedingsstoffen. Yoghurt met fruit en noten is ook een goed ontbijt. Maak het nog lekkerder met wat honing. Volkoren toast met avocado en ei is ook een goed ontbijt, omdat het veel vezels en gezonde vetten bevat.

De lunch

Onze oudste zoon is inmiddels vier jaar oud en eet zijn lunch dan ook op school. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een gezonde en smakelijke lunch hebben. Enkele ideeën zijn volkoren broodjes met groenten en hummus, wraps met kip en avocado, of een quinoa-salade met kip of vis. Je kunt ook de lunchboxen van je kinderen personaliseren om het eten leuker te maken, bijvoorbeeld door het te versieren met stickers of een persoonlijke boodschap.

Wij hebben zelf erg leuke lunch trommels van Mepal met de superhelden van onze zoontjes erop. Het voordeel van deze lunch trommels is dat deze zijn ingedeeld in vakjes waardoor je gemakkelijk verschillende etenswaren kunt scheiden.

Tussendoortjes

Kinderen hebben vaak behoefte aan tussendoortjes. Geef ze gezonde tussendoortjes, zoals fruit, noten, groenten met hummus, of zelfgemaakte granola bars. Fruit is altijd een goede keuze, bijvoorbeeld appel, banaan, druiven of aardbeien. Noten, zoals amandelen en walnoten, bevatten gezonde vetten en eiwitten en zijn daarom een goed tussendoortje. Groenten met hummus zijn ook een goede keuze, omdat het veel vezels en eiwitten bevat. Maak zelfgemaakte granola bars met havermout, noten en zaden voor een gezond en lekker tussendoortje.

Gezonde maaltijden

Het avondeten is de belangrijkste maaltijd van de dag. Hier krijgen kinderen de meeste voedingsstoffen binnen die zij nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling. Pasta met groenten en tomatensaus is een gezonde en lekkere keuze voor het avondeten. Vis met groenten en rijst is ook een goede keuze. Maak bijvoorbeeld een salade met gegrilde kip en groenten. Ook aardappels met groenten en vis zijn een goede optie voor het avondeten. Zorg er wel voor dat de groenten gevarieerd zijn, zoals broccoli, wortels, paprika en courgette.

Wij proberen zelf onze gezonde maaltijden af te wisselen, we hebben een vaste “aardappelen dag” een “pasta dag” etc.

Gezonde snacks voor in de avond

Kinderen hebben vaak zin in snacks in de avond. Maak het leuk en gezellig door samen met de kinderen te knutselen met gezonde ingrediënten. Maak bijvoorbeeld een fruitige smoothie of gezonde popcorn. Je kunt ook zelf dipsausjes maken, zoals guacamole of hummus, en deze serveren met groenten en volkoren crackers.

Helaas is ons oudste zoontje een moeilijke eter hoewel deze in zijn eerste jaren juist alles lustte. Ik herken me zelf hier ook in en daarom blijf ik proberen om hem te overtuigen om meer te gaan proeven omdat je hier je leven lang plezier van kunt hebben

Drinken

Water is de beste keuze voor kinderen om te drinken. Het is gezond en hydraterend. Geef kinderen ook af en toe een kopje thee, bijvoorbeeld kamillethee of groene thee. Vermijd frisdrank en sapjes, omdat deze vaak veel suiker bevatten en weinig voedingsstoffen. Je hebt natuurlijk alternatieven met 0% suiker maar het beste is en blijft water voor kinderen.

Ga samen aan tafel en maak het eten gezellig

Maak van het eten een gezellig moment. Eet samen aan tafel en laat kinderen vertellen over hun dag. Zet de televisie uit en laat telefoons en tablets achterwege. Zo kan iedereen zich concentreren op het eten en het gezelschap.

Het is voor ons als ouders verleidelijk om een ipad te geven aan de kinderen tijdens het eten, zo zijn ze afgeleid en lekker rustig. In deze val zijn wij (mijn vrouw en ik) ook getrapt en daardoor is het nu lastig om deze achterwege te laten.

Kort samengevat

Het kan een uitdaging zijn om kinderen gezonde maaltijden voor te zetten die ook nog eens lekker zijn. Toch is het van groot belang om kinderen gezonde maaltijden aan te bieden, zodat zij zich goed ontwikkelen en gezond blijven. Gebruik kleurrijke borden en bordjes met leuke figuurtjes om het eten er leuk uit te laten zien. Maak gezonde ontbijtjes met havermout, yoghurt of volkoren toast met avocado en ei. Lunch met volkoren broodjes met groenten en hummus, wraps met kip en avocado, of een quinoa-salade met kip of vis.

Geef je kind gezonde tussendoortjes, zoals fruit, noten, groenten met hummus, of zelfgemaakte granola bars. Maak het avondeten lekker met pasta met groenten en tomatensaus, vis met groenten en rijst, of aardappels met groenten en vis. Maak het gezellig door samen aan tafel te eten en van het eten een gezellig moment te maken. En vergeet niet om kinderen water te laten drinken en af en toe een kopje thee te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant