Heeft mijn baby koorts, wat zijn de signalen?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Elke moeder heeft weleens zorgen gehad of haar baby koorts heeft. Herkenbaar zijn ook de vragen die daarbij komen kijken. Hoe weet ik of mijn baby koorts heeft? Bij welke temperatuur moet ik me zorgen gaan maken? Moet ik naar de huisarts? Hieronder kun je meer lezen over wat je moet weten en wat te doen als je baby koorts heeft.

Wanneer heeft mijn baby koorts?

Normaal gesproken is de gemiddelde lichaamstemperatuur van een baby tussen de 36,5 en 37,5 graden, vanaf 38 graden heeft je baby koorts. Het is niet meteen reden tot paniek, maar houdt de temperatuur van je baby wel goed in de gaten, want koorts betekent simpelweg dat het lichaam aangeeft dat er iets mis is.

Hoe krijgt mijn baby koorts?

Elk lichaam, ook dat van een baby, probeert zichzelf te beschermen tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers. Op het moment dat er zo’n insluiper het lichaam van je baby binnenkomt, zal het lichaam van je baby hier direct op reageren door de temperatuur te verhogen en zich zo te verweren, oftewel baby koorts. De meeste bacteriën zullen hierdoor sterven, omdat zij slecht tegen deze hoge temperatuur kunnen. Op het moment dat de insluiper gedood is door het afweersysteem zal je zien dat de koorts ook weer zakt.

baby koorts temperatuur meten

Hoe meet ik de temperatuur van mijn baby?

Als je je zorgen maakt of je baby koorts heeft dan kun je de temperatuur opmeten. Dit kan op verschillende manieren en één keer per dag is voldoende. Je kunt hiervoor een normale koortsthermometer gebruiken. Deze kun je onder de tong of oksel van je baby plaatsen, echter zijn deze resultaten wat minder betrouwbaar dan wanneer je de temperatuur meet via de anus. Is je baby jonger dan 3 maanden, gebruik dan liever geen oor thermometer, deze zal namelijk niet tot het trommelvlies reiken en hierdoor krijg je geen betrouwbare uitslag.

Mijn baby heeft koorts, wat nu?

In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken (makkelijk gezegd toch?) omdat het vaak vanzelf wel weer over gaat. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen.

Zorg er bij baby koorts voor dat je kleintje genoeg rust krijgt. Geen drukte om hem of haar heen. Hoe meer rust je baby krijgt, hoe sneller het herstel van de baby koorts in de meeste gevallen. Het is belangrijk dat je kindje de warmte van de koorts kwijt kan. Geen te warme kleding en ook het dekentje/slaapzak moet niet te warm zijn. Ga regelmatig even kijken bij je kindje en houdt in de gaten of er niks veranderd in het gedrag. Mocht je toch zien dat je baby zich anders gedraagt, neem dan contact op met je huisarts. 

Zorg er ook voor dat je kindje genoeg vocht binnenkrijgt. Door de koorts heeft je baby het warm en zal hij/zij vocht verliezen, wat in extreme gevallen tot uitdroging kan leiden. Zorg er dus voor dat je kindje genoeg water drinkt. Mocht dit niet goed lukken in één keer, dan zijn regelmatige kleine beetjes ook goed. Geef je nog borstvoeding, leg de baby dan wat vaker aan de borst.

Is er naast baby koorts ook sprake van diarree of moet je baby overgeven, dan zal het vochtverlies hoger zijn dan alleen met koorts en is de kans op uitdroging ook groter. Neem in dit geval altijd contact op met je huisarts.

baby koorts tips

Hoe herken ik uitdrogingsverschijnselen bij mijn baby?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je baby uitgedroogd is. Merk je dat je baby wat lusteloos of suf is? Zijn de ademhaling en de hartslag aanzienlijk sneller dan normaal? Heeft je baby een halve dag niet geplast/een natte luier gehad? Voelen de armen en beentjes koud aan? Heeft je kleintje een droge mond en diepliggende ogen?

Herken je al deze signalen, dan is het zeer waarschijnlijk dat je kindje uitgedroogd is. Neem direct contact op met je huisarts.

Er zijn nog een aantal andere signalen die erop wijzen dat je contact op moet nemen met de huisarts.

  • Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan.
  • Je baby heeft geen behoefte aan drinken en reageert niet tijdens koortsaanvallen
  • Je baby krijgt stuipen en huiduitslag
  • Je baby is niet ouder dan 3 maanden en de temperatuur stijgt tot boven de 38 graden.
  • Je baby geeft over en/of heeft diarree
  • Je baby is slap en lusteloos

Zie je dat je baby normaal reageert, goed drinkt en naast de koorts alleen last heeft van een verkoudheid, dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Vertroetel je kleintje en laat hem/haar goed uitzieken.

baby koorts extra foto

Koortsstuipen

Hierboven noemde ik de stuipen. Sommige kinderen kunnen bij hoge koorts last krijgen van koortsstuipen. Ikzelf heb ze ook gehad rond mijn 2e en 3e jaar heeft mijn moeder me verteld en dat kan behoorlijk eng zijn als ouder zijnde. Het lijkt een beetje op een epileptische aanval waarbij je spieren verkrampen en samentrekken. Mijn moeder vertelde me ook dat het vaak leek alsof ik bewusteloos was en niet meer reageerde op prikkels uit mijn omgeving.

Vaak was ik van tevoren heel erg lusteloos, dit samen met hoge koorts zorgde ervoor dat mijn moeder vaak al wist dat er een koortsstuip aan zat te komen. De stuipen worden veroorzaakt door een plotselinge storing in de elektrische functie van de hersenen. In de meeste gevallen waarbij koortsstuipen voorkomen zijn de kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar. Er is een grote kans, als je kind één keer stuipen heeft gehad, dat dit zich een volgende keer kan herhalen. Komen koortsstuipen en epilepsie voor in de familie, dan is de kans op herhaling ook groter.

Natuurlijk is het als ouder hartstikke eng en schrik je je een hoedje als je kind een koortsstuip heeft, maar het betekent niet altijd dat er direct gevaar is. Is je baby jonger dan 6 maanden en krijgt hij of zij een koortsstuip? Dit is zeer waarschijnlijk een teken dat er daadwerkelijk iets mis is, neem in dit geval dan ook contact op met je huisarts.

Is je baby ouder dan 6 maanden en krijgt hij of zij een koortsstuip, dan is dit in de meeste gevallen geen reden tot ongerustheid voor een ernstige ziekte.

Mogelijk heb je ook interesse in onze andere blog over je kinderen helpen als ze ziek zijn. Bekijk deze dan nu.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant