Kinderen zijn natuurlijk allemaal anders, waar de een om half 7 al aan het moe is, heeft de ander nog energie voor tien, maar de vraag blijft, hoeveel slaap heeft een kind nodig? Sommige komen na bedtijd nog tien keer naar beneden, andere slapen rustig de klok rond. Wanneer doe je het goed?
Slaap en volwassenen
Neurologen en somnologen houden zich al jaren bezig met de vraag hoeveel slaap heeft een kind nodig en hoeveel een volwassen persoon? We weten allemaal dat volwassenen gemiddeld zeven tot acht uur slaap per nacht nodig hebben, hoewel dit geen wet is en er altijd uitzonderingen zijn, is het wel een leidraad om je aan vast te houden. Er zijn tal van mensen die veel meer slaap nodig hebben, maar het omgekeerde kan ook! Mijn man kan vrolijk functioneren op 5 uurtjes slaap.
Slaapritme
De verschillende onderzoeken pleiten wel voor een slaapritme, zowel voor volwassenen als kinderen. Dit betekent dat je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en op een vast moment weer opstaat, eigenlijk geldt dit ook voor de weekenden en in de vakanties. Je kunt beter niet uitslapen.
Uitslapen is namelijk niet gezond. Natuurlijk is het heel fijn om de wekker niet te hoeven zetten, maar uitslapen verstoort een gezond slaapritme. Uitslapen kan zelfs voor dezelfde problemen zorgen als te weinig slaap, denk aan problemen met je geheugen.
Hoe zit dat bij kinderen?
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Kan je kind ’s ochtends gemakkelijk opstaan en is het spontaan en allert? Dan slaapt het voldoende. Merk je dat je kind overdag erg hangerig, prikkelbaar of druk is? Of zie je dat je kind moe is? Dan kan dat wijzen op slaaptekort.
Slaaptekort
- Moet je jouw kind altijd wakker maken?
- Is het te moe om te spelen en actief te zijn?
- Genezen kwaaltjes en aandoeningen maar moeizaam?
- Is het hangerig en overdreven druk?
- Prikkelbaar, is er maar iets kleins voor nodig om een huilbui te starten?
- Kan het zich niet goed concentreren?
- Vallen de schoolresultaten tegen?
- Is er een verminderde of juist toegenomen eetlust?
Moet je bijna alle vragen met ‘Ja’ beantwoorden, dan wijst dit op een slaaptekort. Wellicht heeft jouw kind zijn middagdutje nog nodig of moet het toch wat langer slapen in de nacht.
Waarom is slaap belangrijk?
- Je geest komt ’s nachts tot rust, je kunt alle prikkels verwerken.
- Als je overdag goed wilt presteren moet je lichaam uitgerust zijn, leren gaat moeizaam als je niet voldoende hebt geslapen.
- Het heeft een grote impact op het immuunsysteem
- Het is belangrijk voor de groei, groeihormonen worden constant geproduceerd, dit gebeurd in peilen. De grootste productie gebeurt ’s nachts, meer dan 70%!
- Het beïnvloed het kortetermijngeheugen
Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?
In deze tabel kun de gemiddelde antwoorden zien op de vraag: hoeveel slaap heeft een kind nodig. Let op, dit zijn gemiddeldes, je mag hier wat van afwijken, maar niet meer dan een uur.
Leeftijd | Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig? |
0 – 2 maanden | 12 – 18 uur |
3 – 11 maanden | 14 – 15 uur |
1 – 3 jaar | 12 – 14 uur |
4 – 5 jaar | 11 – 12 uur |
6 – 9 jaar | 10 – 11 uur |
10 – 13 jaar | 9,5 – 10 uur |
14 – 15 jaar | 9 – 9,5 uur |
15 – 16 jaar | 9 uur |
16 – 18 jaar | 8 – 9 uur |
Volwassenen | 7 – 9 uur |
Baby’s
Baby’s zijn bijzonder, het zijn echte slapers. Een pasgeboren baby kan wel tussen de 12 en 18 uur slaap nodig hebben, naarmate ze ouder worden neemt dit langzaam af. Vanaf zes maanden oud slapen baby’s nog ongeveer 15 uur per dag, vanaf 6 maanden begint een zuigeling ook ’s nachts door te slapen. Vanaf 9 maanden slapen 70 tot 80% van de baby’s ’s nachts door.
Een pasgeboren baby slaapt niet langer dan drie tot vier uur achter elkaar. Niet zo gek dus dat alle kersverse ouders de hele dag met wallen rondlopen, die gebroken nachten zijn niet voor niks! Je baby heeft honger. Na drie maanden neemt de drang naar honger af en kunnen ze wat langer achter elkaar slapen.
Hoe verleidelijk het ook is om liefkozend tegen jouw baby te praten en toch even de lamp aan te doen om hem/haar eens goed te kunnen bekijken het is beter om dat niet te doen. Een baby raakt gewend aan die verwennerij, ze herkennen regelmaat en routines. Als jij iedere nacht vrolijk met jouw baby speelt dan leert het niet dat de nacht bedoeld is om te slapen in plaats van spelletjes te spelen.
Middagdutje
De dutjes worden naarmate een baby verandert in een peuter wat langer maar wel minder vaak. Een kind van 12 maanden heeft ’s ochtends vaak geen dutje meer nodig en slaapt overdag nog maar 1 keer. Aan het einde van hun derde levensjaar hebben de meeste kinderen geen middagdutjes meer nodig. Gemiddeld duurt zo’n middagdutje ongeveer anderhalf tot drie uur. Een peuter slaapt gemiddeld nog één à twee uur.
Heb je het middagslaapje een keer gemist, leg jouw kind dan ’s avonds wat eerder op bed zodat hij/zij toch voldoende slaapt. Merk je dat jouw kind het lastig vindt om ’s avonds in slaap te vallen? Dan kan het tijd zijn om het middagdutje langzaam af te bouwen, doe dit door je kind steeds wat eerder wakker te maken en na drie uur ’s middags niet meer te laten slapen.
Kleuters
Tussen de 3 en 6 jaar oud heeft een kleuter ongeveer 10 tot 12 uur slaap per dag nodig.
Een kleuter gaat tussen 19.00 en 20.00 naar bed en wordt ’s ochtends wakker tussen 06.00 en 08.00. Tot een jaar of 5 doen kleuters nog wel een middagslaapje, deze bouwen zich qua duur geleidelijk af tot je merkt dat het niet meer nodig is.
Kinderbedtijd
Ouders hanteren al decennialang kinderbedtijd, het is belangrijk om zo te voorkomen dat kinderen een slaaptekort opbouwen en slechter presteren op school. Wanneer het bedtijd is, is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Een goede slaaproutine is belangrijk, zo weet jouw kind wat er verwacht wordt.
Pubers en jongvolwassenen
Naarmate kinderen ouder worden, is er minder slaap noodzakelijk. Pubers krijgen vaak te horen dat ze lui zijn, ze hebben moeite om ’s ochtends hun bed uit te komen en ze naar bed krijgen is een gedoe. Het bedtijd moment moet rigoureus naar achteren en er ontstaan ruzies over. Pubers hebben meer slaap nodig dan volwassen, gemiddeld zo’n 9 uur per nacht.
Het lichaam heeft extra rust nodig omdat er in de pubertijd veel lichamelijk veranderingen, waaronder de groeispurt, gebeuren. Te weinig slaap leidt tot minder concentratie op school, hierdoor gaan de schoolprestaties achteruit is er meer kans op depressies en gedragsproblemen.
- Tussen de 12 en 15 jaar zou een kind rond half 10 te bed moeten gaan.
- Tussen de 15 en 17 jaar is 10 uur een goede bedtijd.
- Tussen de 17 en 18 jaar is ergens tussen 10 en 11 uur een goede leidraad.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig?
Ik hoop dat ik met deze blog jouw vraag heb kunnen beantwoorden. Natuurlijk blijft het maatwerk en moet je goed naar je eigen kind kijken. Een uitgeslapen kind is vrolijk, wordt spontaan wakker, heeft honger ongeveer een half uur na het opstaan en heeft energie om buiten te spelen en te sporten.
Ben je er na het lezen van deze blog achter en weet je het antwoord op de vraag hoeveel slaap heeft een kind nodig? Dan wil je natuurlijk wel dat je kind rustig gaat slapen, tips over dat onderwerp lees je hier:
Je kind naar bed brengen een drama? Tijd voor tips en leuke items!