De bloemetjes gaan weer bloeien, de blaadjes komen weer aan de bomen en jawel, het hooikoorts seizoen is weer begonnen. Voor sommigen geen probleem maar voor velen een crime.
Je kind heeft de hele middag fijn buiten gespeeld met zijn of haar vriendjes en komt binnen met geïrriteerde ogen, tranen en een loopneus.
Vervelend, je kind heeft waarschijnlijk last van hooikoorts. Dit is niet gevaarlijk maar het kan wel heel vervelend zijn. Wat is het nou eigenlijk precies? Hoe herken je de symptomen en wat kun je eraan doen om de klachten te verlichten?
Wat is hooikoorts
Pollinosis, in de volksmond hooikoorts genoemd is een allergie voor de pollen (stuifmeel) van sommige grassen, bomen en planten. Specifiek gaat het dan om de planten die hun stuifmeel via de wind verspreiden. Zodra het stuifmeel in de slijmvliezen van je kind terecht komt, krijgt hij of zij hier last van. Daarmee bedoelen we de mond, keel, luchtpijp, neus of ogen. De hooikoorts klachten gaan weer over zodra het stuifmeel uit de lucht is verdwenen.
De oorzaak van hooikoorts
Hooikoorts komt niet door 1 ding, er zijn verschillende factoren die hierin meespelen.
- Reactie op vreemde stoffen
- Omgevingsfactoren
- Erfelijkheid
Reactie op vreemde stoffen: Bij hooikoorts is het lichaam eigenlijk in de war en ziet een onschadelijke stof aan voor een schadelijke stof. Het immuunsysteem reageert heftig op sommige planten, grassen en bomen. Een allergeen is de naam van de stof die het lichaam per ongeluk als schadelijk ziet. Voorbeelden van allergenen zijn huisstofmijt, dierenhuidschilfers en pollen. Als het lichaam in aanraking komt met een allergeen zet het antistoffen in. De stof histamine komt in actie om de “schadelijke stoffen” uit het lichaam te verdrijven en daardoor ontstaat er een allergische reactie. Histamine zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, waardoor slijmvliezen meer slijm gaan produceren en gaan zwellen. En zo ontstaan de symptomen.
Omgevingsfactoren: Omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen. Het kan zijn dat je kind bij bepaalde weersomstandigheden er meer last van heeft. Meestal als het warm, winderig en droog is, is de concentratie pollen in de lucht erg hoog. Wordt er gerookt? Dan kunnen de slijmvliezen van je kind ook meer geprikkeld raken en kunnen er meer klachten bij komen. Ook in gebieden waar veel verkeer is of veel wordt gebouwd kunnen er meer klachten komen doordat er veel fijnstof in de lucht zit.
Erfelijkheid: Heb jij of je partner last van hooikoorts? Dan kan het zijn dat je kind ook hooikoorts krijgt door erfelijke aanleg.
De symptomen bij je kind
In eerste instantie kan het lijken alsof je kind last heeft van een simpele verkoudheid. Blijft deze “verkoudheid” aanhouden, dan is het mogelijk dat hij of zij hooikoorts heeft. Neem dan even contact op met je huisarts zodat je het ook zeker weet, want misschien is het wel iets anders. Veel voorkomende symptomen zijn:
- Niezen
- Rode ogen
- Een verstopte neus of loopneus
- Moe
- Jeuk en/of branderig gevoel aan de neus
- Tranen
- Benauwd
- Droge keel (kan gepaard gaan met kriebelhoest)
- Jeukende ogen
Wat moet ik doen nu mijn kind hooikoorts heeft?
Er zijn helaas nog geen wondermiddelen om hooikoorts te genezen. Wel zijn er medicijnen en behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Je hebt bijvoorbeeld tabletten maar ook neussprays. Overleg altijd eerst even met je huisarts wat je het beste kunt doen.
Zelf kun je ook opletten zodat je kind er hopelijk wat minder last van heeft.
In huis:
- Hang gedragen kleding niet in de slaapkamer van je kind, hier kunnen nog pollen in zitten.
- Houdt in het hooikoorts seizoen op winderige, warme dagen de (slaapkamer)ramen gesloten
- Gebruik een luchtreiniger die de pollen uit de lucht haalt.
- Voordat je kind gaat slapen, laat hem of haar nog even douchen. Heb je hier geen tijd voor, borstel dan het haar voor het slapengaan, zodat niet alle pollen op het kussen terechtkomen.
- Luchtvochtigheid goed in de gaten houden. Is deze te laag, dan zal dat minder prettig aanvoelen voor de ogen van je kind. De ideale luchtvochtigheid met hooikoorts zou tussen de 40 en 60% moeten liggen.
Buitenshuis:
- Houdt je kind zoveel mogelijk weg bij pas gemaaid gras
- Smeer wat vaseline rond de neus, mond en ogen van je kind. Dit kan de pollen tegenhouden in de kleefkracht van de zalf zodat ze minder snel in de slijmvliezen terecht komen.
- Let op welke planten en bomen je in je tuin plaatst
- Zorg dat je kind niet in zijn of haar ogen wrijft. Dit verergert vaak de klachten.
- Op warme, winderige dagen hang je de was binnen en niet buiten, zodat er geen pollen op de kleding kunnen komen
Wanneer is het hooikoorts seizoen?
Er zijn meerder perioden in het jaar die het hooikoorts seizoen worden genoemd. Officieel is het zo dat de bloeitijd van februari tot en met eind september/oktober loopt, wat betekent dat het hooikoorts seizoen heel lang KAN duren. Er zijn apps en websites waarmee je de status van de pollen in de gaten kunt houden en zo weet of je kind er die week/dag veel last van gaat krijgen of niet.
Heb je nog tips? Laat ze dan achter in de comments!