Houten speelgoed, wat zijn de voordelen?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Houten speelgoed is ontzettend hip, we houden allemaal van duurzame keuzes en het houten speelgoed vliegt ons om de horen op sociale media pagina’s als Instagram. Je kan het bijna niet meer maken om een huis vol plastic te tonen terwijl andere kiezen voor houten speelgoed. Ik zelf vind het ook mooi om te zien, ik hou van de warme uitstraling van hout. We laten je in deze blog kennis maken met de voordelen van houten speelgoed, laten je onze favorieten zien en geven tips over hoe je houten speelgoed moet verzorgen.

Voordelen houten speelgoed

Houten speelgoed is ontzettend duurzaam omdat het bijna onverwoestbaar is. Heb je zelf niet nog een oude houten trein op zolder liggen waar je vroeger mee speelde? Pak hem er maar eens bij want ik weet zeker dat je kinderen er nog veel plezier mee zullen beleven. Geen plastic moeheid, afbrokkelende stukjes of verkleuring. Houten speelgoed kan tegen een stootje en dat is altijd fijn! Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar soms vliegt er toch ineens iets door de kamer. 

Creativiteit stimuleren

Houten speelgoed voelt natuurlijk aan en biedt ontelbaar veel mogelijkheden. Het maakt geluid als je er mee speelt en prikkelt kinderen hun fantasie. Terwijl bij veel speelgoed de kinderen worden vermaakt door licht en geluid is dit bij houten speelgoed niet het geval. Het is tijd om creatief te worden en zelf uit te vinden hoe je er mee kunt spelen. Het proces van bouwen, ontdekken en spelen is belangrijker dan het resultaat, wat maakt het uit dat die trein een stukje over het kleed moet rijden om vervolgens op magische wijze over een boom te vliegen? 

We noemen houten speelgoed ook wel speelgoed met een open einde. Het kan meerdere dingen tegelijkertijd zijn. Met houten blokken kun je een huis bouwen, of een dierentuin, of toch een brandweerkazerne? Niets is voorgedaan waardoor kinderen zich er veel langer mee kunnen vermaken. 

Houten speelgoed prikkelt de zintuigen

Ik heb wel eens de batterij uit een neppe telefoon gehaald en gezegd dat hij buiten bereik was. Opvoedkundig misschien niet de handigste actie maar ik kon er niet meer tegen. Terwijl houten speelgoed geen overprikkeling veroorzaakt werden ze van al die lichten en geluidjes van plastic speelgoed juist heel onrustig.

Het voordeel van dit type speelgoed is dat ze de geluiden er zelf bij maken. De trein maakt geen geluid, de olifant ook niet. Maar hoe leuk is het als je wel weet wat voor geluid er bij hoort? 

Ontwikkeling van de motoriek

Houten speelgoed is er in net zoveel vormen, kleuren en maten als speelgoed wat gemaakt is van bijvoorbeeld plastic. Het daagt kinderen uit om te spelen en hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Zo leert een baby een rammelaar vasthouden, bouwt een peuter de hoogste klokkentoren bij jullie thuis en willen ze thuis hun eigen plakketting rijgen dan kan dit ook met houten kralen. Het heeft oneindige mogelijkheden en traint de oog-hand coördinatie. 

Vooral voor kinderen die problemen hebben met hun sensorische integratie kan houten speelgoed helpen. Bij sensorische (zintuigelijke) integratie wordt de informatie die een kind opneemt met de ogen, de oren, de neus, de mond, spieren/gewrichten, de huid en het evenwichtsorgaan door de hersenen verwerkt. Hierdoor ontstaat een beeld van de wereld om het kind heen. Gaat dit niet goed, dan ontstaat er een probleem met de informatieverwerking. Juist voor deze kinderen is het goed dat houten speelgoed verschillende gewichten kent, als een kind een houten poppenwagen duwt voelt het ook echt tegengewicht. Hierdoor leert een kind zijn/haar bewegingen beter te voelen wat goed is voor hun ontwikkeling. 

Onze top 5

De keuze in houten speelgoed is groot, ik vind het aanbod speelgoed tegenwoordig sowieso gigantisch. Het is allemaal even leuk en schattig. Wij delen onze favorieten graag met je.

Houten werkbank met gereedschap

Wie wil er niet zijn papa meehelpen als hij in de garage druk aan het werk is? Voor de echte doe-het-zelvers is een werkbank ontzettend leuk! Bij de werkbank zitten alle noodzakelijke gereedschapsonderdelen, een hamer, de tang een schroevendraaier. Je kind kan jou precies nadoen en leert zo waar al het gereedschap voor bedoelt is. De fijne motoriek ontwikkelen ze door het aandraaien van schroeven. 

Is er geen ruimte voor een hele werkbank? Dan is een gereedschapskist misschien een goed idee. Je vindt hem hier. Zo kunnen de kinderen jou toch meehelpen!

Houten vormenstoof

Perfect voor een een kindje vanaf 12 maanden is deze gekleurde puzzel. Door al die geometrische vormen leert je kind vormen onderscheiden, herkennen en daarnaast de fijne motoriek trainen. Naast dat je de vormpjes of diertjes door de gaatjes in de bus kunt duwen kun je de vormen ook tellen, sorteren of stapelen. 

Je kunt ook de kleuren en dieren oefenen op een speelse manier, pak nu de gele driehoek? Het ligt natuurlijk aan de leeftijd waarop je kindje is of dit allemaal lukt maar dat is het grote voordeel van houten speelgoed, het gaat jaren mee en je kunt er jaren mee spelen en oefenen.

Poppenhuis

Als er iets is wat de fantasie prikkelt is het wel een poppenhuis. Ik weet het nog goed, toen ik klein was zei mijn moeder: “Kijk eens in de werkkamer, daar heeft sinterklaas nog een laatste cadeautje verstopt”. Trots als een pauw was ik op mijn eigen grote poppenhuis! Ook hier in huis wordt er nog altijd flink mee gespeeld, er worden verjaardagen en kinderfeestjes gevierd. De kapper komt langs in het poppenhuis, er wordt gepoetst en gekookt, alles is mogelijk!

Dit poppenhuis heeft houten meubelen, met drie speelplekken en een daktras. Er zijn opklapbare luiken, kleine dakkapellen op het dak en houten deuren. Kortom er valt genoeg te ontdekken voor uren speelplezier!

Loopwagens

Is jouw kindje druk aan het oefenen met lopen? Dan is een loop- of duwwagen een heel leuk idee. Ze leren er op een speelse manier mee lopen en nieuwe dingen ontdekken zodat ze met vertrouwen hun eerste stapjes zetten. Zo zijn er loopwagens vol blokken maar onze favoriet is de baby olifanten loopwagen. Deze all rounder heeft het allemaal! 

De met rubber beklede wielen zorgen ervoor dat jouw vloer niet beschadigd wordt, ze kunnen krijten op het krijtbord, alle vormen en kleuren ontdekken en hun speelgoed vervoeren want er is genoeg opbergruimte.   

Loopfietsen

Of ja fietsen, na het zien van deze stoere scooter was ik om! Een groot voordeel van deze loopscooter is het feit dat de stuurhoek van het stuurwiel is beperkt, hierdoor is de kans op valleen en stuk kleiner geworden wat ik als moeder natuurlijk fijn vindt! Een loopfiets met 2 wielen is wel pas aan te raden bij een leeftijd van 3 jaar of ouder. Is jouw kind jonger dan kun je beter kijken naar een model met 3 of 4 wielen dit is omdat ze hun evenwicht op die leeftijd nog niet voldoende onder controle hebben. 

Ze kunnen er lekker op rond racen, ineens zijn ze veel sneller als jij dus let wel op bij het oversteken. Voor de rest heb ik niets aan te merken op deze stoere scooter! Het ideale houten speelgoed om lekker mee buiten te spelen.

Kralenspiraal

Houten speelgoed waarmee je op een speelse manier kunt leren. Stevig en geschikt voor de allerkleinste, de kralenspiraal. Je hebt ze in alle vormen en maten en je traint er de fijne en de grove motoriek mee. Het is een eindeloze doolhof die de aandacht van je kind vast houdt. Je kunt de kralen tellen, draaien en duwen. 

Je kind leert logisch nadenken en ondervindt het effect van oorzaak en gevolg, ze kunnen hier al jong mee aan de slag, vanaf 6 maanden zijn ze al in staat om met dit houten speelgoed te spelen.

Hoe maak je het schoon?

Houten speelgoed is duurzaam, het gaat vaak jaren mee. Toch ontkomt ook houten speelgoed niet aan plakkerige kinderhandjes. Zeker de kleinste willen nog wel eens een stuk speelgoed in hun mond stoppen, het is daarom belangrijk om het houten speelgoed af en toe schoon te maken.

Houten speelgoed maak je gemakkelijk schoon met de hand. Een vluchtige doek en biologische afbreekbare zeep zonder schadelijke stoffen zijn voldoende. Het kan niet zoals ander speelgoed in de vaatwasser of de wasmachine. De warmte in combinatie met hoe nat het hout wordt in deze apparaten zorgen ervoor dat het speelgoed kan gaan vervormen.

Het is daarnaast lastig om doorweekt houten speelgoed droog te krijgen, de kans op schimmelvorming is dan groot. Probeer het speelgoed vooral niet te drogen met een föhn, doordat je het hout dan te snel droogt kan het kromtrekken of scheuren. 

Het Gezinsleven - Gezinsactiviteiten - Speelgoed - Houten speelgoed - Een houten speelgoed trein

Duurzame keuze

We willen allemaal werken aan een duurzamere levensstijl. Al generaties lang wordt er volop geleerd en gespeeld met houten speelgoed en dit is belangrijk! Houten speelgoed is namelijk beter voor het milieu. Hout is een duurzame grondstof, het kan weer worden afgebroken en teruggeven worden aan de natuur. 

Houten speelgoed is leuk!

Ik hoop dat ik je door dit artikel heb kunnen overhalen ook eens te kiezen voor houten speelgoed en zelf te kijken wat het voor jouw kind kan betekenen. Ik weet zeker dat jullie er veel plezier aan zullen beleven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant