Huishouden

Het huishouden is een breed begrip, het omvat eigenlijk iedereen die samen onder een dak leeft en daarbij horen werkzaamheden. Zo heb je de oneindige put aan was, de goochel truc: hoe kan mijn badkamer na 5 minuten weer vies zijn en: Oeps, ik dacht dat jij vanavond zou koken! Om zo’n huishouden om rolletjes te laten draaien moet er heel wat gebeuren en dat is waar we jou bij gaan helpen!

Kies je onderwerp:

Wasmachine kiezen: zo doe je dat

Lees meer

De Shirtmeister: Kreukvrije overhemden zonder te strijken

Lees meer

Wat heb je allemaal nodig om je huishouden goed te kunnen runnen?

Lees meer

Onkruid verwijderen: Makkelijke en Effectieve Methoden

Lees meer

Bye bye, muggen! Tips om muggen uit je huis te verdrijven

Lees meer

Houd muggen op afstand met deze planten op je terras

Lees meer

Handige opbergoplossingen voor een georganiseerd gezinsleven

Lees meer

Het handdoeken probleem in een gezin

Lees meer

Stofzuigen met de Zedar S600 Steelstofzuiger, een fluitje van een cent!

Lees meer

Nieuwe pannen nodig? Let hierop in je zoektocht!

Lees meer

De Shoefresh schoenendroger

Lees meer

Een droogmolen, handig en duurzaam

Lees meer

Waarom zou je een steelstofzuiger kopen?

Lees meer

Besparen op je boodschappen

Lees meer

Het huishouden

Het huishouden is een breed begrip, het omvat eigenlijk iedereen die samen onder een dak leeft en daarbij horen werkzaamheden. Zo heb je de oneindige put aan was, de goochel truc: hoe kan mijn badkamer na 5 minuten weer vies zijn en: Oeps, ik dacht dat jij vanavond zou koken! Om zo’n huishouden om rolletjes te laten draaien moet er heel wat gebeuren en dat is waar we jou bij gaan helpen!

Definitie

Volgens Wikipedia is het huishouden zowel een economische eenheid (zoals een gezin of woongemeenschap) als de organisatie van de bijbehorende werkzaamheden om in de voeding, kleding en het onderdak van dat huishouden te voorzien. De leden van een huishouden wonen in één woning.

Huishoudelijke taken

Alle huishoudelijke taken die moeten worden uitgevoerd om een huishouden te laten functioneren en om de leefsituatie tot stand te houden, noemen we ook wel de huishouding. Voorbeelden van huishoudelijke taken zijn:

 • Koken
 • Boodschappen doen
 • Eten koken
 • Afwassen
 • Stofzuigen
 • Dweilen
 • Stoffen
 • Wassen
 • Strijken
 • Het vuilnis wegbrengen
 • Opruimen
 • Ramen zwemen

Het vervelende van al deze taken, is dat het pas opvalt als je het niet doet. Huishoudelijke werkzaamheden zijn vrij onzichtbaar. Je hoort het pas als er geen schoon ondergoed in de kast ligt of als de borden op zijn. Dan pas worden je werkzaamheden opgemerkt. 

Financieel huishouden

We hebben het gehad over de huishoudelijke taken maar nog niet over het financiële aspect van het runnen van een huishouden. Een gezond financieel huishouden is erg belangrijk, het voorkomt stress en zorgt voor rust en zekerheid. Je kunt hiervoor een huishoudboekje gebruiken, zo houdt je overzicht op je inkomsten en uitgave. Je kunt dit bijvoorbeeld gemakkelijk bijhouden in een excel bestand of online huishoudboekjes. We gaan het met je hebben over begroten en budgetteren. Hoe maak je spaardoelen? Hoe zorg je dat je ze ook daadwerkelijk haalt? Waar gaat je geld naar toe? Waar kun je op besparen

Huishoudelijke planning

Ooit was het zo simpel, er was een vaste planning voor de hele week. Je wist al precies wanneer je klusjes moest doen en wanneer het tijd was om het gehakt aan te braden. Kijk maar eens mee:

Maandag – Wasdag

Wassen, spelen wringen, de was doen kosten je vroeger dagen en als je geluk had, kon je de was buiten hangen om te drogen Er waren geen wasmachines en drogers. Het met de hand wassen en schoon schrobben van kleding op een wasbord was een flinke klus. 

Dinsdag – Strijkdag

Als je pech had en je hele huis vol hing met wasgoed, wilde je daar natuurlijk weer zo snel mogelijk vanaf. Als je de kachel maar goed hoog gestookt had, kon je op dinsdag alles strijken en opbergen. Mijn oma liet me haar eerste strijkijzer nog zien. Bovenin moest je zwarte kooltjes stoppen waarna je vervolgens kon gaan strijken. Met een beetje geluk kwam het zwart van de kooltjes niet op je net gewassen kleren maar er was maar weinig voor nodig of je kon weer van voor af aan beginnen.

Woensdag – Gehakt en Versteldag

Dit kwam omdat de distributie van het abattoir (slachthuis) naar de slagerij op een vast moment gebeurden. Op maandag werd de koelcel gevuld, dinsdags werd er uitgebeend en op woensdag werden dan de worst en het gehakt gedraaid, zodat alles vers was en klaar voor de verkoop en je ’s avonds kon genieten van een gehaktbal naast een stampot met een kuiltje vol jus.

Donderdag – Kuisdag

Schoonmaken, tijd om het hele huis eens goed onder handen te nemen en dan bedoelen we niet even vlug met de stofzuiger en de dweil. Nee, ook die vervelende hoekjes en onder kasten werd op deze dagen het stof geruimd. 

Vrijdag – Visdag

Vrijdag is een onthoudingsdag, dat betekend dat katholieken op deze dag van oudsher al vis eten om het eten van vlees op die dag niet was toegestaan.

Zaterdag – Klusjesdag

Nadat je deze ochtend rustig bent ontwaakt en de boodschappen hebt gedaan die je op woensdag niet kon kopen op de markt is het tijd voor wat klusjes. 

Zondag – Kerkdag en Rustdag

Op zondag is er tijd voor het gezin, nadat je naar de kerk bent geweest kun je met mooi weer gezamenlijk naar de speeltuin. In een winterweek stond er vaak een boswandeling op de planning.

Tegenwoordig moeten we allemaal zelf ons huishouden plannen en organiseren. Je vindt overal advertenties van professionele organizers, huishoudcoaches en huishoudschema’s, het is een beroep geworden. Mensen inhuren om je huishouden op orde te brengen, het is een trend en er zijn heel veel boeken over geschreven. 

Zulke professionals zijn vaak een dure aangelegenheid en uiteindelijk zul je het toch echt zelf moeten doen. Het is veel, naast je werk en de kinderen, wil je ook nog een sociaal leven hebben. Wellicht wil je nog iets betekenen voor de maatschappij en draag je ook nog de zorg voor een zieke vriendin, buur of oudere opa/oma. Het leven vandaag de dag gaat niet alleen maar over rozen en hoewel er heel wat meer luxe apparaten zijn, die ons dagelijks leven een stukje gemakkelijker maken. Hebben ook deze apparaten zo zijn eigen schoonmaak behoefte. 

Wat kun je van ons verwachten?

Zoals je leest komt er nogal wat bij kijken. Het is een breed begrip wat niet ophoudt aan de voordeur. hoe organiseer je zo’n huishouden en hoe zorg je dat er geen paniek uitbreekt als schoonmoeder aan de deur staat? 

We gaan je helpen met zuinig huishouden. Hoe kun je zuiniger leven? Waar moet je opletten tijdens het doen van de boodschappen? Hoe kun je besparen op je energie? 

Boeken over huishouden, die zijn er meer dan genoeg. Je kunt het huishouden zien als wrok-out maar ook je huishouden doen in zen-stijl. Er zijn praktische boeken vol met tips over hoe je moet schoonmaken, hoe je zelf je schoonmaakmiddelen maakt en wat nu eigenlijk de truc is voor een goed huishouden. Wij reviewen ze en halen de beste tips er voor je uit. 

We gaan je ondersteunen in het organiseren van je huishouden, verdeel het eens in categorieën, maak zones zodat je weet wat je moet doen. Plan vaste moment en doe iedere dag wat. Dat klinkt leuk allemaal, maar wie heeft er tijd om een heel plan te maken? Wij werken het voor je uit, zodat jij je alleen nog maar hoeft te focussen op de uitvoering. 

Huishouden op rolletjes

Je vindt hier allerlei artikelen die jou helpen om je huishouden op rolletjes te laten draaien, heb je ergens hulp of vragen over? Stel ze dan gerust! Dit kan via de contactpagina of mail even naar info@hetgezinsleven.nl