Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Wij beoordelen dit product met een:

Ik kon er niet meer aan ontkomen, iedereen wil zijn huis slimmer maken en álles gaat tegenwoordig met een mobiele app. Maar wat is nou het beste platform ? En wat kost dat dan? Omdat mijn huis nog geen technische snufjes heeft, op duurzame zonnepanelen na, moet ik vanaf nul beginnen met het slimmer maken van ons huis. Waar moet ik beginnen?!

Na wat avonden Google-werk merkte ik dat de wereld van Domotica enorm groot is. Met verschillende merken, platformen en communicatie protocollen. Even opletten dus.

Alles in één mobiele app

Slimme producten kunnen praten met elkaar dmv Wifi, Zwave of Zigbee. De laatste twee zijn een soort afgeleide van Wifi en speciaal ontwikkeld voor huisautomatisering. Het is mogelijk om diverse merken met verschillende communicatie protocollen met elkaar te verbinden en te bedienen in één app met tussenkomst van een controller.  De slimme domotica controller kamproducten met verschillende signalen aan elkaar koppelen.

Echter is dit vaak een dure oplossing omdat producten met een Zwave chip en een smart home controller duur zijn. Een Homey Pro Smart Home controller of een Fibaro Home Center 3 kosten al snel tussen de €400 en €500 euro. Bij de Lidl, Action en op Bol.com zie ik vaak slimme producten te koop die maar een paar tientjes, of minder, kosten. En dáár wilde ik meer van weten. Mijn huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn toch?

huis slimmer maken app

Tuya Smartlife

Verder Googlend op het internet kwam ik steeds vaker de naam Tuya en SmartLife tegen. Het blijkt dat vele slimme producten op het zelfde platform werken, genaamd SmartLife. Vaak worden deze producten aangegeven met een oranje Tuya-simbool of een blauw Smartlife-huisje. Dan weet je dat het Tuya based is en het werkt met je app.

Er zijn merken die hun eigen app hebben ontwikkeld op basis van de SmartLife app. Je zou denken dat het dan niet werkt maar niets is minder waar. Onder het “merk-schilletje” zit gewoon de Tuya technologie en kun ej dus gewoon de gratis SmartLife app gebruiken. Dikke tip!

De verschillende producten van allerlei merken praten met elkaar via Wifi of Zigbee. Iedereen heeft thuis Wifi. Je bespaart de eerste centjes al uit doordat ik geen controller hoef aan te schaffen. Om slimme sensoren of stekkers op Zigbee te koppelen met je thuisnetwerk moet je wel gebruik maken van een Zigbee Hub. Dit is als het ware de vertaling tussen Zigbee en Wifi.

De gratis SmartLife App van Tuya is gebruiksvriendelijk en door iedereen te begrijpen. Mijn vrouw is er na een paar dagen ook al mee aan de slag gegaan en bedenkt de ene na de andere slimmigheid om ons huis slimmer te maken.

Als je de apparaten hebt toegevoegd aan de app kun je heel simpel zelf een programma of actie instellen. Je hoeft er dus echt geen techneut voor te zijn.

huis slimmer maken

Meer comfort of juist energiebesparend

In de SmartLife app kun je dus geautomatiseerde programma’s instellen. Door het “als dit, dan dat” principe. Als de bewegingssensor geactiveerd is gaat de buitenverlichting aan. Of als de temperatuur in huis te hoog is gaat de ventilator vanzelf aan.

Door goed na te denken over de mogelijkheden van Smart Home kwam ik er achter dat ik natuurlijk ook energie kan besparen door het tegen gaan van sluipverbruik (opladers en standba-modus) en door het tijdelijk uitzetten van mijn diepvries.

Alle slimme producten op één plek

Via het internet kwam ik terecht bij een interessante webshop genaamd MyClever.Life. Op deze website kwam ik verschillende merken en soorten producten tegen die allemaal met dezelfde app wer ken. One stop shop, van deursensors, camera’s tot voerautomaten en airco’s. Ik heb deze webshop als prettig ervaren. Ik was bang dat ik met een onberijdbare supportafdeling te maken kreeg maar gelukkig begrijpen ze hun klanten goed.

Ze geven veel informatie over de mogelijkheden van Smart Home om je huis slimmer te maken en geven heel wat tips weg over het instellen van slimme scènes wat allemaal met je Tuya based producten te maken is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant