Je huis verduurzamen? De 4 beste financieringsmogelijkheden!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Je hoort er zoveel over de laatste tijd, maar hoe ga jij je huis verduurzamen? Wij hebben de belangrijkste tips en tricks voor je verzameld om zo effectief mogelijk aan de slag te gaan.

Huis verduurzamen, waar moet ik beginnen?

Heb je al wat geld over, of eigenlijk niet? Dat is een belangrijk startpunt. Maak inzichtelijk wat jouw budget is. Kijk naar het saldo op je rekeningen, maar kijk ook eens verder! Heb je je huis al wat langer? Dan is de kans groot dat je overwaarde hebt. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden om financiering aan te trekken, daarmee kan jij je huis verduurzamen. Wij behandelen in dit artikel niet alleen de tips om je huis energie zuiniger te maken, maar ook lichten we toe hoe jij dit kan financieren óf waar jij mogelijk subsidie van kan ontvangen.

Isoleren

Isoleren kun je leren! Het is een bekend begrip, maar wat bedoelt men er eigenlijk mee? Je huis heeft vaak dubbele muren (een binnen en buitenmuur), maar ook is er vaak sprake van ruimte tussen je dak en het plafond van je zolder. Deze ‘lege’ ruimtes zijn bedoeld om het huis te isoleren, immers de kou van de buiten muur heeft geen direct effect op de temperatuur van je binnenmuur. De lege ruimte tussen de muren zorgt als het ware voor een isolatie laag.

In de basis zijn bijna alle huizen dus geïsoleerd, maar je huis verduurzamen kan veel beter! 3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en CO2-uitstoot. Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 m3 gas voor verwarming. Dat staat gelijk aan zo’n € 600.

Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 3.050 m3 gas per jaar nodig. Kosten: € 2.500. Dat is ruim 4 keer zoveel! Dit zijn natuurlijk uiterste, maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n € 600 per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Type woningEénmalige kostenEénmalige subsidieJaarlijkse besparing CO2 besparing 
Tussenwoning€ 800€ 200€ 260600 kilo
Hoekwoning / 2-onder-1-kap€ 2.000€ 500€ 6501.500 kilo
Vrijstaande woning€ 3.100€ 750€ 1.0002.400 kilo

Door je huis beter te isoleren is je huis beter in staat om de energie vast te houden! De lege ruimtes tussen je binnen en buitenmuur noemen we een ‘spouwmuur’. Deze kun je perfect, goedkoop en zonder al te veel gedoe isoleren. Wist je dat de gemiddelde woning als snel 20% van de warmte verliest via de muren? Spouwmuur isolatie is dus een hele slimme keuze, het is namelijk ook de goedkoopste aanpassing aan je huis en je hebt geen last van verbouwen of andere rommel in en rond je huis! Er worden gaatjes in je buitenmuur geboord, door deze gaatjes wordt isolatie materiaal je spouwmuur ingespoten, de gaatjes worden afgewerkt, et voilà!

Naast dat het je veel geld scheelt als het aankomt op energie kosten blijft je huis in de zomer ook koeler en is het ook perfect om geluidsoverlast van je omgeving te verminderen!  Je huis verduurzamen heeft dus meer voordelen dan enkel energiezuiniger leven. Er zijn ook andere vormen van isolatie, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je schuine dak, je vloer, je buitenmuur met een voorzetwand of je huidige ramen vervanger door HR++ of Tripel glas!

Zonnepanelen

Je ziet ze met de dag meer, zonnepanelen. Heb jij ze nog niet? Ben niet bang, je loopt niet achter hoor! Zonnepanelen zijn bij uitstek geschikt om je energieverbruik te compenseren.

Het is slim om eerst je energie verbruik te beperken door bijvoorbeeld te kijken naar energiezuinige verlichting. Zorg dat je na deze bezuinigingen weet hoeveel energie je verbruikt. Op basis van je energie verbruik kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik te compenseren. Kijk goed hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen op je dakoppervlak en vergeet niet dat ze in de zon moeten liggen!

Er zijn grofweg drie manieren om te bepalen hoeveel zonnepanelen je gaat aanschaffen:

  • Je kijkt naar je portemonnee: Hoeveel spaargeld heb je of hoeveel kan je lenen? En hoeveel panelen kan je daarvan betalen?
  • Je kijkt naar je dak, hoeveel panelen passen er op jouw dak?
  • Je kijkt naar je stroomverbruik en bepaalt hoeveel panelen je nodig hebt om je kosten te dekken.

De investering in zonnepanelen is wat duurder dan isolatie en is ook nog eens zichtbaar waar dat bij isolatie niet het geval is. Maar vergis je niet, je huis verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen kan je veel geld opleveren. Gemiddeld verdien je je investering binnen 8 jaar terug. Daarna is iedere euro die je bespaart mooi meegenomen. Per paneel betaal je tussen de €550,00 en €650,00. Als je er meer koopt zijn er vaak kortingsprijzen. Wist je trouwens dat je de BTW die je betaalt over je nieuwe zonnepanelen terug kan vorderen van de Belastingdienst? Dat scheelt zo 21% in de aanschafwaarde!

Financiering

De meest voorkomende mogelijkheden om je huis verduurzamen te financieren zijn:

1. Leningen en subsidies vanuit de overheid

De overheid wil graag helpen met jouw huis verduurzamen. Vaak is dit in de vorm van een lening of subsidie. Meestal zijn deze regelingen ook met elkaar te combineren waardoor het erg aantrekkelijk wordt om eens te kijken wat voor jou mogelijk is.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de investeringssubsidie duurzame energie. Via deze regeling krijg je subsidie voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen maar ook voor het aanbrengen van isolatie! Neem dit zeker mee in de berekening van je besparingen wat dat kan zomaar een hele hoop opleveren! Doe ook navraag bij jouw gemeente en provincie, want naast landelijke stimuleringsmaatregelen zijn er ook regionale leningen en subsidies om jou te ondersteunen bij jouw huis verduurzamen.

2. Zonnepanelen: BTW

Lange tijd heeft de overheid de aanschaf van zonnepanelen gesubsidieerd. Dit gebeurt vanaf 2019 niet meer. Niet getreurd er is namelijk een andere manier waarop de overheid de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijk maakt. Je kunt namelijk 21% van de aanschafwaarde terugvragen, en wel bij de belastingdienst. Yes, helemaal goed de BTW op zonnepanelen kun je terugvragen.

Let op: Je moet de BTW binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Op deze manier kun je dus 21% op de aanschafwaarde besparen! Dat is nog eens goedkoop je huis verduurzamen.

3. Zonnepanelen: salderen en terug lever vergoeding

Naast de regeling voor het terugvragen van de BTW is er ook nog de salderingsregeling. Wist je dat je met zonnepanelen naast je eigen huis verduurzamen ook wat kan doen voor het duurzame leven van anderen? Zonnepanelen produceren soms meer stroom dan dat jij thuis verbruikt. Deze stroom wordt terug geleverd aan het net.

Je energieleverancier verrekent deze terug levering met de stroom die jij afneemt van het energienet. De afname bij de leverancier en het verbruik van de eigen zonne-energie en terug levering van energie worden dus naast elkaar weggestreept. Dat heet salderen. Je krijgt het te veel betaalde bedrag voor energie aan het eind van het jaar dan terug van de energieleverancier. De salderingsregeling geldt nu tot 2023 en wordt vanaf dan geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2031 verdwijnt de salderingsregeling.

Lever je meer zonne-energie terug dan dat je afneemt bij de energieleverancier? Dan ontvang je van je leverancier een terug lever vergoeding als je die stroom het net op stuurt. Op die manier bespaar je niet alleen op energiekosten met zonnepanelen, maar kun je er daadwerkelijk wat mee verdienen. De terug lever vergoeding blijft in tegenstelling tot de salderingsregeling wel bestaan.

4. Extra hypotheekruimte

Wist je dat je je huis verduurzamen ook kan financieren met je hypotheek? Hoewel je normaal gesproken tot 100% van de woningwaarde aan hypotheek kan krijgen, bieden sommige verstrekkers de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Koop je een huis en wil je dat huis verduurzamen?

Via de hypotheek kun je dan maximaal 6% van je woningwaarde extra lenen en daarmee bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen of je huis laten isoleren. Je hebt dan wel hogere maandlasten, maar door de energiebesparende maatregelen is jouw rekening voor energie weer lager. Wat is het voordeel dan? Nou naast alle subsidies waardoor je huis verduurzamen nu goedkoop is, is het ook nog eens een goede manier om de waarde van je huis te verhogen!

Op zoek naar meer tips om zodat je jouw lifestyle zo duurzaam mogelijk kunt maken? Kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant