Wil je mij helpen? Vier simpele woorden maar hoevaak spreek jij ze hardop uit? Hulp vragen iets wat velen onder ons lastig vinden, maar waarom is dat? Wanneer moet je om hulp vragen en aan wie dan? We denken altijd dat we onszelf maar moeten redden, maar er kan een last van je schouders vallen als je ergens niet alleen voor staat. Samen kun je nu eenmaal meer dan alleen.
We zijn heel goed in aan iedereen laten zien als het goed met ons gaat. Denk aan social media, we leren er bijzondere mensen door kennen en doen inspiratie op maar toch, social media is ronduit vervelend als het even minder gaat. Iedereen lijkt vrolijk, drukker, met meer vrienden, er strakker uit te zien, succesvoller en slimmer op de dagen dat jij het liefst weg kruipt met een dekentje op de bank. Maar waarom houden we de deur naar hulp vragen altijd zo angstvallig gesloten?
Ik maak me er zelf ook schuldig aan, ik vraag niet zomaar hulp. Terwijl als ik het wel doe de ander juist aangeeft dat hij of zij het heel erg fijn vindt dat ze iets voor me kunnen betekenen. Lastig is dat ik me dan vaak minder waard voel of niet goed genoeg. Toch weten we het allemaal, je kunt niet altijd alles zelf.
We willen allemaal graag onafhankelijk zijn, laten zien dat we alles zelf aan kunnen. Op discipline en wilskracht komen we een heel eind. We zien hulp vragen dan ook onnodig als iets negatiefs. We willen het zelf doen, er van leren, we kunnen zelf alles beter en sneller en vinden het verschrikkelijk om een ander ergens mee lastig te vallen. Dan speelt ook nog mee dat we er als mensen niet van houden om afgewezen te worden, we zijn bang om een ‘nee’ te horen. Alleen bang zijn voor deze teleurstelling, helpt jou niet.
Verander je gedachtes:
❉ Iedereen mag ja of nee antwoorden op mijn hulp vragen, ik verplicht ze tot niets.
❉ Hoe zou ik het zelf vinden als mij om hulp werd gevraagd?
❉ Het is gezellig om samen een probleem op te lossen en denk aan het fijne gevoel wat het jou geeft als het klaar is.
❉ Het zegt niets over jou als persoon als je hulp vraagt, je bent niet zwak, ongedisciplineerd of vervelend. Je hoeft niet alles zelf te kunnen!
De positieve gevolgen van hulp vragen:
Hulp vragen gaat je heel veel energie opleveren. Iets moeten doen wat je heel lastig vindt, zorgt voor een hoop frustratie, boosheid, verdriet en andere negatieve gevoelens. Juist die gevoelens kosten ontzettend veel energie!
Mensen helpen elkaar graag! Denk aan het gevoel wat je de ander geeft, iedereen heeft eigen unieke talenten en hoe fijn is het als jij die van een ander ook ziet en waardeert door om hulp te vragen? Hoe zou jij je voelen als iemand jou vroeg te helpen organiseren omdat jij die vaardigheid al perfect onder de knie hebt? Weet dat je de ander eigenlijk een mooi compliment geeft als je iemand om hulp vraagt.
Wat vraag ik dan?
Het is een hele belangrijke stap om zover te komen dat je hulp durft te vragen. Nu nog even op een goede manier je hulpverzoek verwoorden en aan de juiste persoon voor leggen.
1. Wat is precies jouw probleem? Noteer voor jezelf waar je tegen aan loopt zodat voor de ander duidelijk is wat het probleem is. Schrijf dit op en houdt het bij de hand als je aanklopt bij degene waar je hulp van wilt.
2. Naar wie ga je toe? Denk na aan wie je jouw hulpvraag gaat voorleggen, heb je meerdere mensen nodig om jouw probleem op te lossen of is één persoon voldoende? Het is belangrijk dat je jouw vraag bij de juiste persoon voorlegt zodat je de juiste hulp krijgt.
3. Dan is het grote moment daar, je gaat om hulp vragen! Zeg dit concreet en wees oprecht, zorg dat de ander weet wat jouw verwachtingen zijn. Geef bijvoorbeeld een tijdsindicatie zodat jouw hulpgever weet waar hij of zij aan toe is. Maak ook duidelijk wat de situatie is en hoe jij je hierdoor voelt, zodat de ander hier op in kan spelen.
Zeker als we een advies hebben gevraagd kan het nogal eens confronterend zijn wat de ander te zeggen heeft. Toch is uit onderzoek is gebleken dat anderen vaak een betere kijk op jou hebben, dan jijzelf.
4. Als je toch merkt dat je met een schuldgevoel zit omdat iemand tijd en moeite in jouw heeft geïnvesteerd, bedank die gene dan oprecht voor hun goede daad. Een doosje chocolade of een mooie kaart met een lieve boodschap doet wonderen
Hopelijk kun je met dit artikel het muurtje wat je hebt gebouwd uit zelfbescherming langzaam afbreken. Dat je jezelf al bewust bent van het probleem dat je hulp vragen moeilijk vindt, is al een grote stap en betekent dat je het kan gaan veranderen. Besef dat het krachtig overkomt als je hulp vraagt, je laat dan juist een goede indruk achter en de mensen denken echt niet minder van je. Leer ook je kinderen dat het prima is dat ze af en toe iets niet kunnen zonder hulp van hun moeder. Want zeg nou eerlijk, heb jij ooit minder positief over iemand gedacht die bij jou om hulp kwam vragen?