We weten allemaal dat het er bij hoort, zwemles! Vroeg of laat stuur je als het goed is jouw kind naar een zwembad en mag jij heel wat uren doorbrengen aan de rand van het bad. Totaal niet erg want we willen allemaal dat onze kinderen veilig zijn in een land vol water. We willen dat ze plezier kunnen maken en kunnen spelen met vriendjes in het zwembad.
Wat is de ideale leeftijd om te starten met zwemles?
Hoe eerder een kind veilig is in het water hoe beter. Vanaf zeer jonge leeftijd kunnen kinderen terecht in een zwembad en de meeste vinden dit ook heel erg fijn. Denk bijvoorbeeld eens aan babyzwemmen, hiermee kan gestart wordt vanaf 3 maanden. Je baby of peuter werkt samen met jou en een instructrice aan de ontwikkeling van de algemene motoriek en wordt spelenderwijs watervrij.
Het is heel fijn als je kind al watervrij is als het op zwemles gaat of net is gestart. Zo kan er eerder gestart worden met het aanleren van zwemslagen en dit scheelt tijd en geld. Jouw kind voelt zich bij jou het veiligst, jij bent dus de aangewezen persoon om te zorgen dat jouw kind zich ook veilig voelt in het water.
Wil je dit realiseren zonder baby of peuter zwemmen dan kun je de watervrijwaaier gebruiken. Op deze waterbestendige waaier vind je verschillende oefeningen, zo laat je jouw kind spelenderwijs ontdekken hoe leuk water kan zijn. Is jouw kind in staat alle oefeningen uit te voeren? Dan hebben jullie hard gewerkt en is jouw kind watervrij.
De ideale leeftijd om te starten met zwemles is tussen 4,5 en 5 jaar oud. Als de kinderen 4 jaar oud worden gaan ze voor het eerst naar school. Dit is een grote verandering die erg veel energie en concentratie vergt. Voor een kind van 3 jaar oud zijn de oefeningen nog te lastig, vanaf 4,5 zijn kinderen genoeg gewend op school en is de beste tijd om een zwemdiploma te halen.
Hoe lang duurt zwemles?
Dit is afhankelijk van verschillende factoren, maar weet dat je als ouder een belangrijke schakel bent in dit traject. Je kunt je kind al van jongs af aan voorbereiden op de zwemles maar ook tijdens de lessen is er van alles wat je kunt doen om te helpen. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer informatie, dan raad ik je dit boek aan: met succes op zwemles. Dit is een praktisch boek wat de lessen leuk houdt en je vertelt wat je kind voor ieder zwemdiploma moet kunnen.
Hoe snel leerde je kind fietsen? Hoe goed is de motoriek ontwikkeld? Vind jouw kind water leuk en ben je al regelmatig in een zwembad geweest voor het begin van de eerste zwemles? Alle kinderen leren uiteindelijk zwemmen, maar ieder kind leert dit op zijn eigen tempo. Zorg dat het geen wedstrijd wordt. Je kind hoeft niet als eerste van de groep zijn diploma te halen, het is veel beter als ze plezier hebben in het water en hun best doen tijdens de zwemles.
Verder ben jij, de ouder een belangrijke schakel in het zwemtraject. Zorg dat je kind zich kan focussen op de les. Help, steun en motiveer!
De eisen die aan een A-diploma zijn gesteld, zijn niet gemakkelijk. Gemiddeld heeft een kind tussen de 40 en 50 uur aan zwemles nodig om dit diploma in de wacht te slepen. Reken op ongeveer 15 maanden exclusief vakanties. De meeste zwembaden geven één keer per week een zwemles van 45 tot 60 minuten.
Tegenwoordig is er veel te kiezen, zo kun je bijvoorbeeld 2 keer in de week les nemen en worden de zwemlessen langer, zo’n 90 minuten tot zelfs lessen van 2 uur. Maar wat moet je kiezen? Hoe vaak per week is het beste en is ander half uur zwemmen niet erg lang?
Kijk als ouder bij deze vragen goed naar je een kind, is je kind niet uit het water weg te slaan en wil hij/zij na het ‘officiële’ van de zwemles nog graag recreatief zwemmen? Dan hoeft 2 uur niet te lang te zijn. Maar is jouw kind na een half uur concentreren en spartelen al super moe? Dan kun je het beter houden op 1 keer in de week een les van 45 minuten. Het moet leuk en veilig blijven.
Ik heb wel gemerkt dat het leren zwemmen een stukje sneller gaat als je de tijd, ruimte en energie kunt vinden om 2 keer per week naar het zwembad te gaan. Binnen een jaar haalt je kind dan zwemdiploma A, dit is ook ideaal als je bijvoorbeeld al weet dat jullie in de volgende vakantie naar zee gaan.
Hier nog een paar laatste tips:
1. Zorg dat je kind genoeg energie en focus heeft als het naar zwemles gaat. Combineer het niet met een andere (sport)activiteit. Het is belangrijk dat je kind goed is uitgerust voor de les!
2. Oefenen! Oefening baart kunst, hoe meer uren jouw kind doorbrengt in het water hoe sneller hij/zij het zwemmen onder de knie zal krijgen. Het is ook motiverend voor de kinderen als de ouders ook mee oefenen, door veel te oefenen leren ze sneller en zo houd je de zwemles leuk.
3. Want de zwemles leuk houden is niet altijd gemakkelijk, er gaan heel wat momenten komen dat jouw kind er echt even geen zin in heeft en eerlijk is eerlijk, jij ook niet. Weer naar dat zwembad, die chloorlucht, de hitte en het aan- en uitkleden. Probeer als ouder toch altijd positief te blijven, klaag maar tegen de moeder aan de rand van het bad, die voelen zich waarschijnlijk hetzelfde als jij en ik!