Op tijd inschrijven voor de kinderopvang

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Op dit moment zijn er grote personeelstekorten bij de kinderdagverblijven, hierdoor wordt het tijdig inschrijven voor de kinderopvang steeds belangrijker. Op dit moment is het zelfs zo erg dat wanneer je je bij drie maanden zwangerschap in wil schrijven voor de kinderopvang dat je nog steeds niet gegarandeerd bent voor een plek. Het inschrijven voor de kinderopvang is een groot landelijk probleem waar ik je in deze blog meer over ga vertellen.

Een groot personeelstekort

Zoals we in veel verschillende branches al terugzien is er een groot personeelstekort op dit moment. Ook de kinderdagverblijven in Nederland hebben veel last van dit probleem waardoor het inschrijven voor de kinderopvang steeds meer prioriteit krijgt. Zeer recent is dit onderwerp nog in het nieuws besproken en zijn er zelfs verschillende kinderopvangorganisaties die contracten met ouders ontbinden. Ook in de randstad zien we dat verschillende organisaties dagen de deuren sluiten omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is en dat lijkt natuurlijk tot grote zorgen onder de ouders. Het probleem lijkt ook alsmaar groter te worden waardoor er druk gezocht wordt naar een oplossing.

Tijdig inschrijven voor de kinderopvang

Er zijn op dit moment al in bij meerdere kinderopvangorganisaties wachtlijsten ontstaan. Dit is niet alleen in de grote steden zo maar ook bijvoorbeeld in mijn eigen dorp. Mijn vrouw heeft onze zoontjes tijdig ingeschreven maar ik spreek diverse mensen in mijn omgeving die helaas wel te laat waren. Ons advies is dan ook om je je zo snel mogelijk in te schrijven voor de kinderopvang zodra je drie maanden zwanger bent. De onzekerheid van wel of geen plaatsje kan namelijk erg vervelend zijn.

Geen garantie

Tijdig inschrijven voor de kinderopvang biedt helaas geen garantie meer. Op dit moment zien we dat steeds meer ouders hun kinderen vroeger inschrijven voor de kinderopvang. Echter kunnen de verschillende organisaties ook dan geen plekken garanderen. Op dit moment is het zelfs zo dat sommige organisaties al denken aan een stop op de inschrijvingen omdat er beduidend meer vraag is dan dat de capaciteit aankan. De kans dat deze stop dus op termijn ingezet gaat worden is zeer waarschijnlijk.

Dit betekent dan ook direct dat je geen garantie hebt op een plaatsje wanneer je je kind bij drie maanden zwangerschap al inschrijft voor de kinderopvang. Deze onzekerheid is erg vervelend, als bestaande contracten door de organisaties worden opgezegd dan kan het dus ook voorkomen dat je geen plaatsje meer kunt krijgen en dat de wachtlijsten een stop krijgen.

Lees ook: Hoe kies ik de beste kinderopvang

Waardoor ontstaat dit tekort?

Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken waardoor het personeelstekort ontstaat binnen de kinderopvang. Een aantal van deze oorzaken zijn:

Een hoog ziekteverzuim

Het acute probleem is het hoge ziekteverzuim in de kinderopvang. Kinderen dragen vaak verschillende virussen mee waardoor het risico hier ook aanzienlijk hoger is.

Hoge werkdruk

Eén van de structurele problemen is de hoge werkdruk binnen de kinderopvang. Hierdoor kiezen veel medewerkers ervoor om zich om te scholen en de sector te verlaten. De exacte redenen waardoor vaak gekozen wordt voor een andere branche is nog niet helemaal duidelijk.

Korte arbeidscontracten

Eerder vertelde we al dat er momenteel een groot personeelstekort is in verschillende branches. Hierdoor gaan potentiële medewerkers gerichter zoeken en willen ze ook de beste arbeidsvoorwaarden. Een kort contract biedt minder zekerheid en is daardoor ook minder interessant. In de kinderopvang wordt vaak nog steeds gewerkt met korte contracten.

Mogelijke oplossingen

Een van de mogelijke oplossingen is om de flexibiliteit van de kinderopvang toch iets terug te dringen voor de ouders. Op dit moment kunnen ouders in een blok van 11 uur kinderen komen brengen in halen, dit zorgt er dan ook direct voor dat er verschillende “shifts” nodig zijn bij het personeel. Wanneer deze blokken teruggebracht worden naar 9 uur komen de shifts ook te vervallen. Echter vergt dit wel een offer van de ouders.

Maatschappelijk probleem

Uiteindelijk kan het ”niet kunnen inschrijven voor de kinderopvang” door deze tekorten een groot maatschappelijk probleem worden. Als ouders geen opvang hebben voor hun kinderen dan kunnen zij hun werk niet of niet goed uitvoeren. Het is dan ook belangrijk dat zowel de werkgevers, de ouders als de opvangorganisaties samen gaan kijken naar de beste oplossing.

Heb jij wellicht nog goede tips over het inschrijven voor de kinderopvang voor onze lezers? Laat deze dan achter in de comments.

Ontdekken hoe je de beste kinderopvang kiest? Lees dan ook onze andere blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant