Gaat je hond mee op vakantie? 5 praktische tips voor een fijne reis!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Als je jouw hond mee op vakantie neemt, is dat natuurlijk super gezellig. Mijn trouwe viervoeter is de afgelopen zeven jaar altijd mee geweest. Frankrijk, Italië, Kroatië, hij heeft het allemaal gezien. Toch is er wel het een en ander waar je rekening mee moet houden wanneer je jouw hond mee op vakantie neemt. Zeker de eerste keer kan dit overweldigend zijn, je wilt natuurlijk het beste voor je vriend maar wat moet je allemaal regelen? En waar moet je rekening mee houden? Met ons advies heb jij alles goed voor elkaar en kun je genieten van een zorgeloze vakantie.

1. Keuze van je bestemming

Tijd om op zoek te gaan naar een diervriendelijke bestemming. Als je jouw hond mee op vakantie neemt, moet hij natuurlijk ook kunnen genieten. Je wilt niet met een hond een citytrip gaan ondernemen. Je ziet jouw viervoeter al puffend en hijgend met 40 graden tussen de gebouwen in Rome rondlopen. Kijk eens naar een gezellige camping waar honden welkom zijn? Misschien is er een bos of strand in de buurt waar jouw vriend vrolijk mag rennen?

Honden kunnen wagenziek worden, het is belangrijk om te oefenen met auto rijden zodat je hond kan wennen. Onze hond James hoor en zie je niet, die gaat rustig liggen en vindt het helemaal prima maar er zijn ook honden die het vermoeiend of verwarrend vinden om ver te reizen. Stop dan wat vaker, gebruik reisfit tegen wagenziekte of zoek een vakantiebestemming die wat dichterbij huis is.

Ik let zelf altijd op de volgende onderdelen:

  • De reis: Hoe kom je op de plaats van bestemming? Neem je de boot, de trein, de auto of het vliegtuig? Hoelang is het reizen? Is een tussenstop noodzakelijk? Kijk dan eens waar je terecht kan met je hond voor een tussen overnachting. 
  • Het vervoer: zorg dat je hond comfortabel kan reizen.
  • De bestemming: of je nu naar een camping, vakantiehuis of hotel gaat. Je bestemming nog diervriendelijk zijn. Zo moet je hond kunnen spelen, rennen, uitgelaten worden en is het fijn als er een dierenarts en dierenspeciaalzaak in de buurt is. 
  • Klimaat: de meeste honden kunnen niet zo goed tegen warm weer. Zeker honden met een donkergekleurde vacht hebben vaak moeite met de warmte. Je doet ze dus geen plezier met een zon/zee vakantie. Een kouder klimaat vinden ze vaak geen probleem. Zelf zorg ik altijd voor een accommodatie met airco, mocht het dan toch te warm worden kan mijn hond binnen rustig slapen.
  • Houd ook rekening met wat jij ter plaatse wilt gaan doen. Mag je hond op het strand komen? Of in de dierentuin die je kinderen zo graag willen bezoeken? Zijn er restaurants waar je samen een hapje mag gaan eten? Vaak worden honden tijdens het vakantieseizoen op veel plekken geweerd. Het is slim om wat voor onderzoek te doen en de ervaringen van andere reizigers op internet te lezen, het lokale VVV kantoor of de eigenaren van de accommodatie kunnen je ook meer vertellen.

2. Wat moet je regelen?

  • Chippen: Het is in veel landen verplicht dat je hond gechipt is. Het is hierbij belangrijk om te controleren of de gegevens van de chipregistratie nog up-to-date zijn. Controleer je adres, telefoonnummer en andere gegevens. Zo voorkom je dat je huisdier vermist raakt. Zelf doe ik mijn hond altijd nog een adreskoker om.
  • Paspoort: Net zoals wij niet op reis gaan zonder legitimatie bewijs werkt dit ook voor een hond. Je hond heeft een Europees dierenpaspoort nodig. 
  • Inentingen: Je hond mag niet ongevaccineerd mee op reis. Zo is Rabiës in veel landen een verplichte vaccinatie. Als je je hond mee op vakantie neemt is het belangrijk om dit even na te vragen bij de dierenarts. 
  • Invoereisen: Als je jouw hond mee op vakantie neemt, moet je voldoen aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Let op: Je moet niet alleen voldoen aan de regels van het land dat jouw eindbestemming is, maar ook met de regels van alle landen waar je doorheen reist. Twijfel je? Dan kun je altijd navraag doen bij de ambassade van het gewenste land, deze kunnen jou helpen en weten de meest recente wet- en regelgeving.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: In veel Europese landen en regio’s is het verplicht om als hondenbezitter een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Je kunt hier meer over lezen op de website van het A.I.C.
  • Hondenrassen: In sommige landen zijn bepaalde type hondenrassen niet toegestaan of zijn ze verplicht een muilkorf te dragen. 
  • Vervoereisen: Je hond los in de auto laten lopen is in veel landen verboden. Zo is het in Duitsland verplicht dat je hond vast zit in de auto. Dit kun je doen door een beng te gebruiken of zoals wij het doen met een speciaal auto tuigje. 

Een goede bron om de eisen per land te controleren is de website van het Licg

3. Voorbereiding

Als je hond mee op vakantie gaat is het altijd fijn als hij voor vertrek nog getrimd word, maar zeker als je naar een warme bestemming gaat is een goede trimbeurt een must. Of je hond nu kort- of langharig is, het is altijd fijn voor de hittebestendigheid van je vriendje. Daarnaast leef je op vakantie vaak veel buiten, je hond speelt op het strand, rent door de bossen en zwemt in de zee. Je wilt niet thuis komen met een vervilte vacht en het is veel gemakkelijker om je hond te controleren op teken als hij zijn onnodige haren heeft thuisgelaten. 

Bedenk ook eens wat jouw hond als stressvol kan ervaren? Wat heeft hij nog nooit meegemaakt? Ga je bijvoorbeeld met de trein, oefen dan eens korte stukjes en loop eens rond op een druk station. Ga je met de bus, doe dan hetzelfde. Een boottocht kun je vaak niet oefenen, maar een treinrit komt wel in de buurt. Zo leert je hond dat de nieuwe situatie niet engs is en kan het wennen aan de geluiden en omgeving.

4. Gezondheidscheck

Ik bezoek altijd tijdig de dierenarts, zo ben ik goed voorbereid qua parasieten bestrijding, denk bijvoorbeeld aan wormen en teken en kan ik de risico’s van de landen waar ik verblijf en doorheen reis met de dierenarts bespreken.

De uitkomst van een algemene gezondheidscheck kun je vast laten leggen in het paspoort. Mochten er vragen komen van de douane, kun je die gemakkelijk weerleggen door te laten zien dat je alle nodige voorbereiding hebt getroffen. Controleer ook direct even de chip en laat hem uitlezen. Zo weet je meteen of die nog goed functioneert.

5. Denk altijd aan je hond

Als je je hond mee op vakantie neemt is het belangrijk om jezelf af te vragen of het echt zo fijn is voor je hond om mee te gaan. Zet altijd het belang van je trouwe vriend voorop en regel anders een fijn oppasadres. Ik begrijp dat een gewetensvraag is, want natuurlijk ga je hem missen als je hij niet mee kan, maar veel vakantiebestemming zijn voor een hond nu eenmaal helemaal niet leuk. 

Te druk, te warm, misschien is het land niet hondvriendelijk? Heb je genoeg tijd voor je hond? Je kunt hem niet de hele dag alleen laten in een vreemde accommodatie, hoe doe je dat als jullie aan het strand willen liggen? Is hij een beetje sociaal? Blaft je hond veel? Krijg je hem stil? Kortom, bekijk altijd of het slim is om je hond mee op vakantie te nemen, zodat jullie beide alles uit de reis kunnen halen. Voel je niet schuldig als het antwoord op de bovenste vraag nee is, een fijne oppas of een goed hondenhotel is echt geen straf!

Vergeet ook je verzekering voor je huisdier niet!

Met een huisdier op vakantie gaan, kan soms behoorlijk complex zijn. Veel heeft te maken met het feit dat de toepasselijke wetgeving heel versnipperd is. Om die reden is op https://www.wa.nl/aansprakelijkheidsverzekering/dieren/hond-of-kat-mee-op-vakantie/uitgebreide informatie te vinden over het op vakantie gaan met een huisdier. Zo zijn de regels in Nederland en alle landen binnen de EU op een rijtje gezet en is er een overzicht te vinden over de aansprakelijkheidsverzekering per land.

Gaat je hond mee op vakantie?

Heb je de perfecte vakantiebestemming voor jou, je gezin en je hond(en) gevonden? De juiste voorbereidingen getroffen? Dan kan jouw hond mee op vakantie en kunnen jullie lekker samen gaan genieten. Ik wens jullie heel veel plezier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant