Kaartspellen spelen is goed voor jong en oud

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Kaartspellen spelen is goed voor jong en oud. Het is een tijdje uit de mode geweest, maar inmiddels ook weer hip. Uitspraken als ‘laat kinderen vooral lekker spelen’ komen eens in de zoveel tijd terug. Maar waarom zijn gezelschapspellen of kaartspellen nou zo goed? En waarom zou je als ouder kaartspellen meespelen?

kaartspellen gezellig samen

Kaartspellen spelen zijn goed voor de ontwikkeling

Tijdens het spelen van een kaartspel leert je kind omgaan met emoties en tegenslagen, iets waar wij als volwassenen nog regelmatig moeite mee kunnen hebben. Deze vaardigheid kan dus niet vroeg genoeg geoefend worden. Tijdens het spelen van een spel leren kinderenop een veilige manier omgaan met tegenslagen. Bij verlies zal hij/ zij zal leren omgaan met teleurstelling, boosheid of verdriet.

Maar spelletjes zijn niet alleen goed om te leren omgaan met emoties. Is je kind onrustig? Of merk je dat de concentratie heel snel ergens anders op afgewend wordt? Ook deze vaardigheden worden geoefend tijdens spelletjes. Binnen een spel zijn er altijd regels waar eenieder zich aan moet houden om het spel goed te laten verlopen, bijvoorbeeld wachten op je beurt. Alleen deze regel stimuleert al de zelfregulering. De eigen behoefte wordt uitgesteld.

Bij een strategisch spel moet je vooruit denken en plannen. Bij sommige kaartspellen is dit heel beperkt en dus uitstekend voor een kind, bij een ander spel (zoals duizenden) dien je hier wel beter over na te denken. Een kaartspel is vaak snel, deels gebaseerd op geluk en vooral gezellig om samen te doen.

Om al deze sociaal-emotionele ontwikkelingen optimaal te stimuleren is het belangrijkste advies dat ik kan geven: speel mee!  Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Het is dus belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Laat zien hoe je omgaat met verliezen, benoem de emotie en feliciteer de ander. De controle over de emotie begint bij het erkennen en herkennen van een emotie. De emotie van je kind is er immers al, die kun je niet laten verdwijnen. Door de emotie te erkennen laat je zien dat je hem/ haar serieus neemt. Je kind zal zich meer begrepen voelen. Neem de tijd om dit gesprek te voeren.

Welke kaartspellen zijn leuk en goed voor de ontwikkeling?

Een aantal goede voorbeelden van leuke en leerzame spellen:

Pesten

Er kan maar één de winnaar zijn bij Monopoly. Het klassieke vastgoedspel voor jong en oud. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je voor Monopoly of Monopoly Junior kiezen.

Pesten is een simpel kaartspel wat gespeeld wordt door minimaal 2 spelers. Je hebt een set van 52 kaarten nodig de de bijbehorende jokers. Bij pesten is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de kaarten uit je hand wegspeelt. Je kan andere mensen tegenwerken door pestkaarten op te leggen, waardoor de hand van de tegenspeler vol raakt.  

Het is een spel wat al jaren gespeeld wordt en in de laatste variant is er zelfs een Pesten kaartspel beschikbaar met leuke kaarten en duidelijke uitleg.

kaartspellen monopoly

Duizenden

De tweede klassieker in deze lijst. Duizenden is een kaartspel dat lijkt op Rummikub.

Setjes worden gevormd door of meer kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde (Harten 2,3,4,5 bijv) of setjes van dezelfde waarden maar van verschillende kleur (schoppen,harten en ruiten 5 bijv). De puntentelling is altijd hetzelfde, maar de spelregels eromheen willen nogal eens wisselen.

Skip-Bo

Een van mijn persoonlijke favorieten zijn Skip Bo en Skip Bo Junior. De kaarten die je gedeeld krijgt moeten in de juiste volgorde weggelegd worden en je hebt één stapel met 10 kaarten die je zo snel mogelijk weg moet spelen. Daarvoor krijg je in je hand hulpkaarten. Bij dit spel ben je uiteraard met je eigen stapeltje bezig, maar er zit ook een tactisch element in doordat je bepaalde kaarten niet kunt gooien om de speler naast je te blokkeren. Een mooie en leuke manier om inzicht te creëren voor tactisch nadenken. De junior variant is bedoeld voor kinderen die al cijfers kunnen lezen (of zie het als een mooie mogelijkheid om ze dat op deze manier te leren).

Beverbende

Beverbende

Als je van snelheid, humor en geluk houdt dan is Beverbende een uitstekend spel om te spelen. Een spel wat vaak meegenomen is wanneer we een weekendje weg gaan of op vakantie zijn. De spelregels zijn simpel en snel uit te leggen. Vooral grappig hoe snel het om kan slaan dat je denkt dat je goede kaarten hebt, maar in je dichte kaarten kan zomaar een vervelende verrassing liggen.

Dobble

Als je op zoek bent naar een spel waarbij snelle reflexen getraind worden dan is Dobble een uitstekend en vermakelijk spel. Je krijgt een stapel kaartjes en de bedoeling is dat je van de 8 symbolen elke keer het symbool vindt wat op beide kaartjes staat.  Een erg leuk spel om herkenning te trainen, voor volwassen leuk om in een groep vrienden te spelen (je wordt er fanatiek van!) en een mooie ijsbreker in een nieuwe groep mensen

Naast alle sociaal-emotionele voordelen, heeft het ook veel positieve invloed op het cognitief denken en handelen van jezelf maar vooral voor je kind. Veel speelplezier toegewenst!

Opzoek naar 5 korte spellen om te spelen. Bekijk dan nu onze andere blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant