Het Kasteel van Sinterklaas in Helmond: ieder jaar pure magie

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Je kunt van Helmonders heel veel zeggen, maar niet dat ze niet gastvrij zijn. Ieder jaar haalt de plaatselijke bevolking alles uit de kast om Sinterklaas en zijn staf – niet die uit de kluiten gewassen wandelstok, maar zijn pieten – in de watten te leggen tijdens zijn verblijf in het kasteel van Sinterklaas te Helmond. Sinds mensenheugenis checken de gewaardeerde Spaanse gasten in in het kasteel. En ze hebben flink wat pepernoten op hun zang: tijdens hun verblijf wordt het chateau omgedoopt tot Het Kasteel van Sinterklaas. Kom je ook op visite? 

Ieder jaar, schreven we hierboven. Toch was het vorig jaar een beetje anders: er konden geen bezoekers naar binnen voor een meet & greet met de Sint. De reden is simpel: de binnenkant van het kasteel werd in het najaar gewit. Helaas liepen de werkzaamheden uit. De werklieden van Schildersbedrijf Beun de Haas en zonen pauzeerden – geheel in strijd met de Helmondse arbeidsethos – langdurig en vaak. Het gevolg was dat de door de Sint gehuurde vertrekken niet op tijd klaar waren. Overal op de vloer lag nog afdekzeil en stonden nog potten verf. We weten dat veel kinderen in aanloop naar deze speciale feestdag (het Sinterklaasfeest) graag een wit voetje halen, maar veiligheid eerst. Daarom ging het feest niet door. 

Het Gezinsleven - kasteel van sinterklaas voorterrein1500px
Op het voorterrein is van alles te beleven!

Dit jaar is alles gelukkig weer bij het oude en zijn bezoekers méér dan welkom. Op zondag 14 november verwachten we dat de stoomboot arriveert in het Helmondse kanaal, ook wel bekend als de knaal. Nadat het gezelschap aan wal is geraakt, trekken ze richting het kasteel van Sinterklaas. En na een rustdag is het kasteel vanaf dinsdag geopend. 

Wat is er zo bijzonder aan een bezoek aan Het Kasteel van Sinterklaas, vraag je je al dan niet af. Nou, als we dat allemaal uitleggen, wordt deze blog van Het Gezinsleven – net als veel mensen in coronatijd – wel een paar grammetjes zwaarder. Buiten dat is het moeilijk uit te leggen. Het is pure magie!  

Rondvliegende pepernoten in het kasteel van Sinterklaas

Je kunt de Sinterklaassfeer al proeven wanneer je het gratis toegankelijke voorterrein nadert. Uitgelaten SchoorsteenPieten (en wellicht een enkele uitgelaten hond) begroeten je daar enthousiast, met hun malle fratsen. Schrik niet als je wordt geraakt door een rondvliegende pepernoot. Heb je na het nuttigen van een kruidnoot nog meer honger, dan kun je terecht in de Smulwinkel van Sinterklaas. Het voorterrein is ook het beginstation van de SintExpress: de stoomtrein die door het centrum van Helmond rijdt. Rijd je mee? 

Het Gezinsleven - Kasteel van sinterklaas sintexpress

Ook zijn er voorstellingen in het Theater van Sinterklaas, verzorgd door Toneelgroep Genesius en de legendarische Clown Frenky. Wist je trouwens dat voetballer Frenkie de Jong vernoemd is naar de inspirerende clown? Het verschil in spelling is veroorzaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand die niet doorvroeg toen vader De Jong zijn zoon kwam opgeven, maar het verschil is nauwelijks hoorbaar.  

Onvergetelijke rondleiding 

Maar in het kasteel van Sinterklaas is het écht te doen! Bereid je voor op een rondleiding die je de rest van je leven niet meer vergeet, tenzij je jonger bent dan pakweg vijf (maar dan lees je dit waarschijnlijk niet). In 45 minuten krijg je zo’n beetje alle hoeken van het kasteel van Sinterklaas te zien en neem maar van ons aan: dat zijn er nogal wat. Je komt in de Postkamer, waar de bezoekers kunnen kijken welke logistieke uitdagingen er op de pieten af komen. Let op: lastposten gaan hier linea recta retour afzender. 

Ook ben je welkom in de Bakkerij, waar de uitgekookte bakkerscrew op oud-Spaanse wijze pepernoten bakt. Jouw hulp is hierbij meer dan welkom! Vergeet ook de Pietenzolder niet: daar rusten de pieten uit na een dag hard werken. En reken maar dat je op de Pakjeskamer wordt ingepakt, niet letterlijk trouwens. De rondleiding eindigt in de werkkamer van de Sint en als je héél lief bent, kun je ook nog even spieken in de kamer waar de bisschop op leeftijd de nacht doorbrengt.  

kasteel van sinterklaas op de kamer

Ademloos 

Hierna mag je weer naar buiten. Want na drie kwartier ademloos te hebben genoten, is wat frisse lucht wel welkom. Houd er gerust rekening mee dat je die avond en nacht lekker slaapt en alles nog eens beleeft in je dromen. Daarmee krijg je eigenlijk twee bezoekjes voor de prijs van één. Tel uit je winst! 

Een bezoek aan Het Kasteel van Sinterklaas is een prachtige belevenis voor jong en oud. Wil jij dit jaar op audiëntie bij Sint en zijn pieten? De kaartverkoop begint op 1 november. Kijk op www.hetkasteelvansinterklaas.nl voor meer informatie. En ga alvast op zoek naar klavertjes vier, want wat geluk is welkom: Het Kasteel van Sinterklaas is nogal in trek. En dat snappen we eigenlijk heel goed! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant