Help ik wil een kat kopen! Wat nu?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wil jij graag een kat kopen? Dan is het goed dat je daar al wat langer over nadenkt. Een kat leeft gemiddeld 14 jaar, maar een kwart van de katten wordt zelfs ouder dan 17 jaar! Naast dat een kat een investering is, is het ook een keuze die jij maakt welke 10 tot 20% van jouw leven zal beïnvloeden. We gaan je in deze blog vertellen wat er allemaal komt kijken bij een kat kopen en welke spullen hiervoor nodig zijn!

Ik twijfel nog of ik een kat wil kopen

Denk goed na of je het echt wel wilt. Zoals hierboven aangegeven is het een grote beslissing. Een kat kopen kun je niet in een opwelling doen. Daar moet je goed over nadenken. Wil jij bijvoorbeeld een knuffel kat of een zelfstandig beestje? Jammer dat je dat van tevoren niet kan kiezen bij een jonge kat. Je moet dus bereid zijn om met beide type dieren te leven.

Bespreek dit ook goed met je kinderen. Als zij de kat van een vriendje kennen, wil dat niet zeggen dat jullie kat ook zo wordt. Ieder dier is, net als ieder mens, anders in zijn gedragingen. En net als de leerlingen in de klas, kun je het niet met iedere kat even goed vinden. Je moet je best doen om een relatie op te bouwen met jouw kat en daarvoor moet je soms dingen accepteren die je minder leuk vindt!

Los van de leeftijd en het gedrag van de kat zijn er ook wat financiële aspecten waar je goed over na moet denken. Een kat kan zich namelijk voorplanten en kittens krijgen en geloof me dat kan heel snel gaan. Aangezien er al heel veel katten zijn, is dat vaak niet gewenst. Daarom is het verstandig om je kat te castreren. Hier zijn kosten aan verbonden, Voor de castratie van een kater wordt gemiddeld €75 gevraagd, voor de sterilisatie van een poes zijn de kosten zo’n €135. Dat zijn serieuze bedragen waar je niet op moet besparen. 

Checklist: wil jij écht een kat kopen?

Al met al is het goed om een aantal zaken af te wegen alvorens je het besluit maakt om een kat te kopen, de consequenties zijn groot en het is van belang dat jij en je nieuwe huisdier kunnen genieten van het verdere leven. Denk daarom goed na en gebruik onderstaande checklist om het na te gaan: wil jij écht een kat kopen?

  1. Heb je genoeg ruimte? Een kat neemt ruimte in beslag, denk aan een kattenbak, krabpaal en een mandje, een kattenboom of huisje.
  2. Weet je zeker dat jij en je kinderen niet allergisch zijn voor katten? 
  3. Heb je genoeg tijd om voor je nieuwe huisdier te zorgen? Wil jij een kat kopen, dan moet je goed nadenken of je de tijd hebt om voor het beestje te zorgen. Een kat lijkt wellicht zelfstandig, maar heeft vaak veel behoefte aan aandacht. Daarnaast is het opvoeden van een kat zéér tijdrovend en vaak nog frustrerender dan de opvoeding van je kind! Denk daar goed over na voor je een kat aanschaft.
  4. Heb je nagedacht over de kosten? Een huisdier kost geld en stiekem ook best veel geld. Heb je goed gekeken naar de kosten van kattenvoer (ook als hij de goedkoopste variant niet lust?), kattenbakstrooisel, accessoires, speeltjes en bezoekjes aan de dierenarts?
  5. Woon je gehuurd? Vraag dan vooraf of het is toegestaan om een kat te nemen!
  6. Ben je bereid om twee katten te nemen? Een kat is van nature een groepsdier, ze vinden het daarom ontzettend fijn om niet alleen te leven. Als je je kat vooral veel binnen wilt houden is het daarom aan te raden om minimaal twee katten te nemen. Gaat je kat veel naar buiten? Dan zal hij/zij vanzelf andere vriendjes vinden en is vereenzaming een minder groot risico.

Ik weet zeker dat ik een kat wil kopen

Weet je het na het doorlopen van bovenstaande checklist zeker? Dan helpen we je verder met een kat kopen. Welke beslissingen moet jij nog maken en waar moet je aan denken? Wat zijn zaken die je écht niet mag vergeten en hoe kom jij aan jouw kat?

Jong of volwassen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je een kitten wil of liever voor een volwassen kat gaat. De consequenties van een kitten ten opzichte van een volwassen kat kopen zijn groot. Kijk eens door die lieve kopjes heen en zie wat er echt staat te gebeuren. 

Een kitten weet nog niet het verschil tussen een gordijn, een bankstel en een krabpaal. Een kitten is nog niet zindelijk en weet nog niet hoe het gebruik moet maken van een kattenbak. Met andere woorden de tijdsinvestering in een kitten is zeer groot en het risico dat jouw kitten iets kapot maakt in huis is ook erg groot, hou daar dus rekening mee.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat kittens van nature gevoeliger en vatbaarder zijn voor ziektes. Ook is nog niet helder of zij last hebben van een chronische ziekte en moet de kat op een latere leeftijd nog gecastreerd of gesteriliseerd worden. Bij een volwassen kat is dit al gedaan.

Binnen of buiten?

Wil je dat jouw kat voornamelijk binnen blijft, of heb je geen keuze omdat je hoog woont? Óf wil je dat jouw kat een echte buitenkat wordt? Alles daartussenin is natuurlijk ook mogelijk. Denk daar vooraf over na, het heeft namelijk consequenties voor het type kat dat je koopt. Het is ook een belangrijke keuze als jij voor een volwassen kat wil gaan. Van een echte binnen kat kun jij namelijk geen buiten kat meer maken en andersom. Bespreek dit ook met de vorige eigenaar van de kat.

Wil jij specifiek een buiten of binnen kat kopen? Dan is het verstandig om je hier goed op in te lezen. Sommige rassen zijn namelijk beter geschikt om veel buiten te leven als anderen. Denk bijvoorbeeld eens aan een Sphynx, voor deze naakt kat is het niet verstandig veel buiten te zijn met hun kwetsbare huid en dus zal deze een groot deel van het jaar binnen verblijven.

Checklist: Ik wil een kat kopen, wat heb ik nodig?

Kattengras

Wil jij een binnen kat kopen? Dan heeft jouw kat, kattengras nodig dat is namelijk erg belangrijk voor de spijsvertering. 

Kattenvoer

Het voer voor jouw kat is belangrijk voor de gezondheid van je kattenvriendje. Welk kattenvoer het beste past bij jouw kat, hangt onder meer af van de leeftijd, de gezondheid en eventueel het ras. Zo kun je kiezen uit droogvoer of natvoer. Kijk bij het kopen van kattenvoer goed naar de leeftijdsindicatie op de verpakking. Droogvoer is gemakkelijk in gebruik, je kunt het de hele dag laten staan en het is langer houdbaar. Daarnaast helpt het bij voorkoming van tandplak, tandsteen of tandverkleuring.

Natvoer heeft vaak wel de voorkeur van de kat en omdat het meer vocht bevat heeft de kat minder kans op urineweg problemen. De geur van natvoer is veel sterker, het is de vraag of jij als baasje dat prettig vindt? Omdat natvoer de voorkeur heeft van katten zet het lastige eters eerder aan tot eten!

Voer- en drinkbakje

Dit kunnen simpele voer– en drinkbakjes zijn, maar wil je super de-luxe doen dan zijn er ook voederautomaten en drinkfonteinen! Is je kat vaak lang alleen thuis, dan kun je door het gebruik van een voederautomaat toch zorgen dat de kat op tijd te eten krijgt. Vooral voor een kat waarvan je weet dat het ras vatbaar is voor blaas- en nierproblemen is een drinkfontein aan te raden.

Verzorging en apotheek

Jouw kat blijft een diertje en die zijn vatbaar voor vlooien, teken en wormen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en jouw kattenvriendje beschermt tegen deze ongewenste indringers van buitenaf! Met een Spot On treatment kun je ze gemakkelijk beschermen tegen vlooien, teken en bijtende luizen. Je brengt de vloeistof aan op de huid. 

Wormen bestrijd je door middel van pillen. Zeker als een kat veel muizen en ratten vangt is het belangrijk om dit op tijd te doen. Om het wat gemakkelijker te maken, kun je een pillenschieter gebruiken. 

Het Gezinsleven - Lifestyle - Hobby's - Help ik wil een kat kopen! Wat nu? - Kitten loopt door het gras

Kattenbak

Ga jij een kat kopen? Dan moet jouw kat moet binnen zijn behoefte kunnen doen. Daarom is het belangrijk om een goede kattenbak aan te schaffen voor jouw nieuwe huisdier! De meeste katten vinden het prettig om uit het zicht te zitten, het is daarom aan te raden om een dichte kattenbak te kopen, dit voorkomt ook vervelende geurtjes!

Kattenbakvulling

Alle kattenbakvulling is tegenwoordig wel vocht en geur absorberend. Toch zijn er belangrijke verschillen zoals: klontvormende kattenbakvulling, niet-klontvormende kattenbakvulling en silicaat kattenbakvulling. In alle gevallen is het handig om een kattenbak schepje erbij te kopen. Waar de voorkeur van jouw kat naar uit gaat, ga je vanzelf merken!

Krabpaal

Een kat kopen maar geen krabpaal is gevaarlijk voor al je meubels en de gordijnen. Krabpalen zijn er in werkelijk alle soorten en maten en een leuke toevoeging in huis. Je kunt krabplanken bevestigen aan de muur en zo looproutes maken, een kleine krabpaal in de hoek van de kamer plaatsen maar je ook helemaal uitleven met een waar krabmeubel, zodat jou kat de baas is van zijn/haar persoonlijke kasteel.

Speelgoed

Ga je een jonge of een volwassen kat kopen? Voor beide is leuk speelgoed onmisbaar! Denk aan een intelligentie spel waarmee jouw kattenvriend wat lekkers kan verdienen of een laser waar hij achteraan kan jagen!

Halsbanden

Wil jij echt een buiten kat kopen? Dan is het verstandig om ze direct een halsband om te doen. Zo waarschuwt het belletje vogels en is het belangrijk dat iedereen in de buurt weet dat jouw avonturier een baasje heeft. Je kunt ook kiezen voor een reflecterende halsband zodat jouw kat ook in de nacht goed opvalt! 

Vervoeren

Kat kopen gelukt? Dan is het ook tijd om langs te gaan bij de dierenarts of de katten trimsalon. Het is slim om als je jouw katje gaat ophalen meteen een vervoersbox mee te nemen. Dan kan jou vriendje voortaan overal veilig mee naar toe. 

Ik hoop dat we jullie met onze blog, hebben kunnen helpen om goed af te wegen of een kat kopen momenteel in jullie gezinssituatie en lifestyle past. Ieder leven wezen heeft veel aandacht, liefde en verzorging nodig. Het is dus belangrijk om na te gaan dat jij en jouw gezin dit jullie kat ook echt kunnen geven. Een kat kopen is zo gebeurd, maar het is de periode daarna waarin het echte ‘werk’ begint.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant