Keezen: een bordspel voor wie houdt van een avondje hilarisch pesten!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Net voor de eerste lockdown heb ik op aanraden van een vriendin het gezelschapsspel Keezbord aangeschaft. De keuze is gevallen op de versie voor 4 tot 6 personen dus het is hiermee ook een ideale gezinsactiviteit voor de grotere gezinnen/ families. Met dit aantal spelers kun je de leukste avonden beleven met familie of vrienden. Deze Keezbord-versie heeft eigen spelkaarten met daarop duidelijk beschreven wat je moet doen. Dit in tegenstelling tot het traditionele Keezenspel waar enkel een standaard set speelkaarten wordt bijgeleverd. Hoe ziet het Keezenbord eruit? Hoe werkt het? Lees verder!

Leeftijd: Vanaf 6 jaar
Aantal spelers: 4-6 spelers
Spelduur: ca. 45 minuten

Mens erger je niet 2.0

Bij het uitpakken van het spel moest ik gelijk denken aan het ouderwetse Mens Erger Je Niet Spel. Het Kezenspel is een combinatie van pesten en Mens Erger Je Niet. Een groot verschil is dat je het Keezspel in duo’s speelt. Het kunststof spelbord heeft zes verschillende thuishonken met ieder een eigen kleur. Deze kun je bereiken door het spelbord linksom te bewandelen. De speelkaart die je opgooit, bepaalt wat je met je pion mag doen.

Zorg dat je je pionnen als eerste op het thuishonk hebt en probeer met Keezkaarten te voorkomen dat je tegenspelers hetzelfde doel bereiken. Lukt het jou om als eerste al je pionnen op de juiste plaats te krijgen? Juich niet te snel want voor je het weet, wordt je vlak voor het thuishonk genadeloos van het bord geslagen en moet je weer opnieuw beginnen.

Hoe begint Keezen?

Je speelt het Keezenspel in tweetallen. Onderling mag je zelf bepalen met wie je een duo wilt zijn. Iedereen kiest zijn of haar eigen kleur pion. Je duopartner zit schuin tegenover je. Speel je met zes personen dan zitten de middelste duopartner tegenover elkaar. De kaarten bepalen hoeveel stappen je mag zetten met je pion. Je speelt het spel in rondes. De eerste ronde krijgt iedereen vijf kaarten. De tweede en derde ronde krijgt iedereen vier kaarten. Na deze rondes worden de kaarten weer verzameld en krijg je opnieuw drie rondes.

Het doel van Keezen

Het doel van Keezen is om samen met jouw duopartner zo snel mogelijk je eigen pionnen op het thuishonk binnen te krijgen. Het leuke van het Keezspel is dat je je duopartner mag meehelpen zodra je zelf al je pionnen op je thuishonk hebt gekregen. Je hebt pas gewonnen als je samen met jouw duopartner alle pionnen op het thuishonk hebt gekregen. Heb je al zin om dit super leuke spel te gaan spelen?

het gezinsleven - spelletjes - keezen
het gezinsleven - keezbord - spelletjes

Hoe werkt Keezen?

Om te beginnen, wijs je iemand aan om de kaarten goed te schudden. Deze persoon deelt ook de kaarten uit aan de spelers. Degene die links zit van de deler mag beginnen met spelen. Hij of zij gooit een kaart naar keuze op. Let op: je mag pas beginnen met het verzetten van een pion als je een opzetkaart in je bezit krijgt. Krijg je deze niet dan moet je je kaarten inleveren op de stapel. Om beurten gooit iedere speler een kaart op tot deze op zijn. Vervolgens wordt er opnieuw gedeeld door de speler die mocht beginnen met het opleggen van de eerste kaart. De speler links van de deler mag weer beginnen met een kaart opgooien. 

Wanneer je kunt moet je verplicht een kaart opgooien, ook als dit betekent dat je jezelf of je duopartner er af moet gooien. Als je echt niet kunt, door bijvoorbeeld het gebrek aan een opzetkaart, dan moet je de kaarten inleveren op de stapel en je volgende beurt afwachten.

Uitleg kaarten

Opzetkaart: Zet een nieuwe pion op het bord

Opzetkaart of 1 stap vooruit: Zet een nieuwe pion op het bord of zet één stap vooruit

Wisselkaart:  Wissel je eigen pion met je partner of tegenstander. Let op: je mag niet wisselen met een pion die op zijn eigen beginpositie staat.

Vier: Zet vier stappen achteruit. Dit mag niet als je al in je honk staat! Wanneer je twee stappen voorbij de startpositie staat mag je vier stappen achteruit. Dit betekent dat je twee stappen voor honk komt te staan! Super handig dus om snel je pion binnen te krijgen. 
Je mag helaas niet achteruit voorbij je startpositie als je er een nieuwe pion op hebt staan.

Zeven: De zeven kaart is speciaal omdat je de stappen mag verdelen over twee pionnen. Je moet altijd zeven stappen zetten! Lukt dit niet dan lever je de kaart in. Om je laatste pion binnen te krijgen mag je ook een zeven kaart gebruiken. De eventueel resterende stappen van de zeven moet je gebruiken om je duopartner verder te helpen. Als je bijvoorbeeld nog drie stappen nodig hebt om in je honk te komen, moet je de overige vier stappen gebruiken om je partner te helpen. Vanaf dat moment spelen jullie samen verder!

De overige kaarten: Zet het aantal stappen vooruit dat op de kaart staat. 

Goed om te weten met Keezen

Het is goed om te weten dat er vaste regels zijn bij het Keezen. Zo mag er bijvoorbeeld niemand voorbij jouw pion als deze op de beginpositie staat. Deze pion mag ook niet worden geruild door een andere speler die een wisselkaart opgooit. Als je zelf een wisselkaart hebt mag je de pion wel ruilen met een andere pion behalve bij iemand die ook op zijn beginpositie staat. Alle andere kaarten geven aan hoeveel stappen je mag doen.

Zorg er voor dat je zo snel mogelijk het bord bent rond gelopen! Ben je eenmaal aangekomen bij je thuishonk? Zorg er dan voor dat je pion kan aansluiten in de rij. Goed om te weten: je mag niet over je eigen pion heen stappen als deze al in je honk staat. 

Ben je nog niet uitgespeeld en op zoek naar nog meer leuke gezelschapspelletjes? Kijk hier dan gauw verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant