Kind

Je kinderen, ze zijn natuurlijk ge-wel-dig! Bij elke leeftijd horen weer verschillende fases, bepaald gedrag en eigen ontwikkelingen. Elke leeftijd is immers anders. Een kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Als ouder wil je natuurlijk weten waar jouw kind staat en alles weten op het gebied van motoriek, taalontwikkeling, sociaal-emotionele en cognitieve-zintuigelijke ontwikkeling en persoonlijkheidsontwikkeling. Want langzaam maar zeker krijgt jouw kind steeds meer een eigen ik en nog voordat je het weet, zijn ze jong volwassen. Je knippert één keer met je ogen en die kleine die voorheen nog in de luiers zat, pakt ineens een schooltas en fietst naar de middelbare school. De tijd vliegt. Daarom vindt je hier van alles over alle fases van peuter tot tiener en delen we onze persoonlijke verhalen, maar ook geven we tips, kijken we naar wetenschappelijke onderzoeken en testen we leuke producten, zodat jij dat niet meer hoeft te doen! Geniet en lees lekker weg!

Kies je onderwerp:

Omgaan met een peuter die niet meer naar de kinderopvang wil: Tips voor ouders

Lees meer

Een sportieve buitenschoolse opvang: de droom van ieder kind

Lees meer

Omgaan met een grote mond bij een 5-jarige: Tips voor ouders

Lees meer

Wat je moet weten over flesvoeding als je gaat starten

Lees meer

Een nieuwe start na zwangerschap

Lees meer

Kinderen leren opruimen: van chaos naar orde

Lees meer

Samen met je kind de juiste middelbare school kiezen: een gids voor ouders

Lees meer

Moederschap in verschillende levensfasen: de constante evolutie van liefde

Lees meer

Tips om leuke foto’s van je kinderen te maken met je mobiel

Lees meer

Een veilige haven: hoe pleegouders pleegkinderen thuis laten voelen

Lees meer

Opvoeding van hoogbegaafde kinderen: ontdek de wereld van genieën

Lees meer

De voordelen van kinderopvang bij kinderen

Lees meer

Grenzen stellen in de opvoeding: noodzaak of overschatting?”

Lees meer

Het leven van een alleenstaande ouder: uitdagingen en Tips

Lees meer

Peuter

Zo’n kleine erbij onder je dak is natuurlijk fantastisch maar iedere leeftijd is anders. Een kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo maar er zijn mijlpalen die essentieel zijn voor de groei en bloei van jouw peuter. Als ouder wil je natuurlijk weten waar jouw kind staat en alles weten op het gebied van motoriek, taalontwikkeling, sociaal-emotionele en cognitieve-zintuigelijke ontwikkeling en persoonlijkheidsontwikkeling. Want langzaam maar zeker krijgt jouw kind steeds meer een eigen ik en daarmee ook een eigen willetje dat weten we allemaal, maar het zien opbloeien van jouw kind tot een eigen persoon is fantastisch om mee te maken.

We gaan je alles vertellen over deze leeftijdsfase, je tips geven voor ouder en kind, bijvoorbeeld over de ’twee is nee’-fase en je vertellen wat je kind met 4 jaar ongeveer zelf moet kunnen. Houdt altijd in je achterhoofd dat iedere ouder en kind uniek is en stel gerust al je vragen.

Kleuter

Vanaf 4 jaar gaan ouder en kind een nieuwe fase in, school komt om de hoek kijken en het lijkt af en toe wel of al die jaren opvoeding voor niets zijn geweest. Je kind wordt onafhankelijker en je wilt dat jouw kind genoeg zelfvertrouwen heeft om deze periode met veel plezier te beleven. Het legenestsyndroom speelt op. In deze fase van kleuter tot pre-puber gebeurt er heel veel. We gaan je alles vetellen over kleuterfantasie. Het feit dat ze alles zelf kunnen en willen doen maar jou eigenlijk heel hard nodig hebben, we gaan je vertellen over leuke activiteiten om samen als ouder en kind te beleven en je tips geven om de basisschool periode zo leuk en leerzaam mogelijk te maken. We vertellen wat je kunt verwachten, welke lichamelijke ontwikkelingen om de hoek komen en hoe je het beste om kunt gaan met de emoties van je kind van 4-12 jaar. Zodat jullie als ouder en kind kunnen werken aan een stabiele relatie en jullie samen klaar zijn voor de volgende fase.

Tiener

De puberale fase van de ontwikkeling is aangebroken, wellicht de fase waar je het meest tegen opziet. Het is de fase met de grootste schommelingen, ook in jullie relatie als ouder en kind verandert er veel. Je kind van 12-18 jaar heeft de ruimte nodig om op zoek te gaan naar zijn eigen identiteit en groeit hard. Het zelfbeeld verandert, ze willen gaan experimenteren en steeds meer vrijheid, maar kunnen de gevolgen van hun gedrag vaak nog niet overzien. Je kind gaat de buitenwereld ontdekken en doet zich stoer voor maar eigenlijk zijn ze heel onzeker. Ze zijn opzoek naar hun positie tegenover hun eigen lichaam, leeftijdsgenoten en ouders. De opvoeding verandert naar observeren, adviseren op verzoek en begrenzen. Het is af en toe lastig om met de weerstand die je krijgt om te gaan, maar als ouder en kind elkaar de gelegenheid geven om open te communiceren dan valt er ook genoeg leuks te beleven samen.

Het is een hectische fase, van alle kanten wordt er aan je kind getrokken. Op school wordt meer verwacht en soms weet je het als ouder en kind even allemaal niet meer, maar op ons kun je rekenen. We vertellen je alles over deze levensfase en ik hoop dat je uit onze artikelen veel steun en tips kunt halen.

Ik hoop dat jullie veel leesplezier halen uit de artikelen op deze pagina voor ouder en kind, bij vragen of opmerkingen mag je altijd even een berichtje sturen via onze contactpagina. Ik hoor graag van jullie!

Zindelijkheid

Het zindelijk maken van je kindje gaat niet altijd zonder slag of stoot. Bij sommige kinderen gaat het erg snel en gemakkelijk maar toch plast 15% van alle kinderen tot 14 jaar nog wel eens in bed. Hier vertellen we je meer over bedplassen, de oorzaken, oplossingen hiervoor en andere zaken over bijvoorbeeld luiers etc.