Je kind helpen zindelijk worden

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Een erg belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind is zindelijk worden. Dit is natuurlijk niet alleen een belangrijke mijlpaal voor je kind maar ook voor de ouders. Een extra bijkomend voordeel is dat je dan eindelijk af bent van die bergen luiers. Het is helaas niet zo dat je kind op commando zindelijk kan worden, je moet dit samen gaan trainen/oefenen met behulp van een plaspotje.

zindelijk worden kind

Vanaf welke leeftijd kan je kind zindelijk worden?

Over het algemeen wordt aangenomen dat een kind onder de 18 maanden nog niet zindelijk kan worden. Je kind krijgt namelijk pas op latere leeftijd voldoende controle over zijn sluitspieren om plas en ontlasting te kunnen ophouden. Om uiteindelijk zindelijk te kunnen worden moet je kind ook het verband begrijpen tussen de aandrang voelen om te plassen of poepen en het daadwerkelijk plassen of poepen. De meeste kinderen begrijpen dit pas tussen de 2 en 3 jaar. Dit zou dan ook de beste leeftijd zijn om aan zindelijk worden te werken.

Aan de volgende signalen kan je merken dat je kind waarschijnlijk klaar is om zindelijk te worden:

 • Laat het zichtbaar aan zijn houding of expressie zien als hij zijn behoefte doet
 • Heeft steeds langer een droge luier (een natte luier is vervelend)
 • Vind poep vies en wil niet meer zitten als er in de luier gepoept is
 • Vindt zijn volle luier interessant en wil dit dan ook graag zien
 • Geeft zelf aan wanneer de luier vol is
 • Heeft interesse in de wc en wil weten wat daar gebeurt
zindelijk worden

Zindelijk worden trainen met je peuter

Je peuter zal niet vanzelf op het potje gaan zitten, je zal hem bij dit proces moeten gaan begeleiden. Ik heb zelf twee zoontjes van 1 en 3 jaar oud en het grappige is dat de jongste het momenteel allemaal interessanter vind en beter doet dan de oudste. Mijn jongste zoontje van 18 maanden oud plast bijna elke avond op het potje. Het trainen van het zindelijk worden wordt zindelijkheidstraining genoemd, hoewel training misschien niet helemaal het juiste woord is. Je peuter wordt geholpen, kan trots verdienen en (positief) gestimuleerd worden bij het zindelijk worden.

Help je kind zindelijk worden door de volgende stappen te volgen:

 1. Introduceer het plaspotje. Voor veel kinderen voelt een potje veiliger dan de wc. Daarnaast kan je kind zelfstandig op een potje gaan zitten, terwijl hij bij de wc meestal nog hulp nodig heeft. Om de drempel voor je kind te verlangen kan je het potje bijvoorbeeld tussen zijn speelgoed of op een andere vertrouwde plek zetten. Laat je kind af en toe op het potje zitten zodat hij eraan kan wennen, dit mag ook in het begin ook gewoon met kleren aan. Probeer dit zo ongedwongen mogelijk te laten verlopen, dwang werkt namelijk erg averechts bij kinderen.
 2. Laat zelf zien hoe het moet. Peuters doen graag alles na wat papa en mama doen. Ga zelf naar de wc en zet het potje ernaast. Leg uit wat je doet en waarom je dat daar doet.
 3. Ga met vaste regelmaat oefenen met het potje. Doe dit in het begin 1 keer per dag en bouw dit langzaam op, dit kan je in het begin nog gewoon doen met de kleren en de luier aan. Uiteindelijk kan je je kind ongeveer iedere 2 uur op het potje zetten. Goede momenten hiervoor zijn vlak na het wakker worden en na het eten. Als je kind een keer geen zin heeft moet je hem ook weer niet dwingen, houd je peuter niet met tegenzin op het potje als hij niet plast.
 4. Wees geduldig en blijf vooral ook positief! Wellicht begrijpt je kind vrij snel wat de bedoeling is maar het kan ook enige tijd duren. Blijf dan vooral erg positief en blijf complimentjes geven door bijvoorbeeld een knuffel of een sticker als hij een plasje in het potje doet. Wij hebben zelf gekozen voor een plaspotje met geluid wat ook een erg leuke beleving geeft als het is gelukt.
 5. Leg uit dat plas en poep in het potje hoort Als je kind een volle luier heeft kan je het beste goed uitleggen dat dit in het potje of in de wc hoort. Hij moet begrijpen dat hij dit op het potje of op de wc moet doen zoals papa en mama.
 6. Vraag regelmatig aan je kind of hij/zij moet plassen. Als je kind al een paar keer op het potje heeft geplast, weet hij/zij wat dit inhoudt. Vraag nu regelmatig of je kind moet plassen zodat hij bewust leert om te gaan met het gevoel van een volle blaas.

Het verschilt per kind hoe lang het duurt voor de zindelijkheidstraining werkt. Zoals bij alle ontwikkelingen pakken sommige kinderen het heel snel op, terwijl andere er meer dan 3 maanden voor nodig hebben. Over het algemeen geldt: hoe jonger je kind, hoe langer het duurt voor hij zindelijk is. Wanneer je kind overdag zindelijk is maar ’s nachts nog niet zijn er altijd hulpmiddelen beschikbaar zoals een plaswekker om je te helpen met de plastraining van je peuter. De plaswekker is een wetenschappelijk bewezen hulpmiddel om je kindje ’s nachts zindelijk te maken. Wij hebben voorheen al eens de plaswekker van Dryly getest en zijn daar erg tevreden over.

De plaswekker wordt door een groot deel van de aanvullende zorgverzekeringen vergoed, benieuwd naar de plaswekkervergoedingen?

zindelijk worden potje

Hulpmiddelen toilet

Is je kindje helemaal geïntrigeerd door de ‘grote’ wc en wil hij niet plassen op een potje? Dan kan hij natuurlijk ook zijn eerste plasjes doen op het toilet met behulp van een wc-bril-verkleiner.. De belangrijkste hulpmiddelen voor plassen op de wc zijn:

Deze hulpmiddelen kan je uiteraard ook gebruiken als je kleine na een tijdje van het potje naar de wc gaat. Daarnaast kan het motiverend werken voor je kind als je het toilet gezellig maakt, bijvoorbeeld met behulp van foto’s of tekeningen.

Wanneer moet je kind zindelijk worden?

Het zindelijk worden gebeurd bij de meeste kinderen tussen de 2 en 3 jaar. De meeste kinderen worden eerst overdag zindelijk en daarna kan het nog een half jaar tot een jaar duren voor je kind ook ’s nachts zindelijk is. Meisjes zijn over het algemeen meestal een paar maanden eerder zindelijk dan jongens. Dit geldt echter niet voor alle kinderen. Het ene kind heeft het snel onder de knie, het andere is er veel later aan toe. Een kwart van de kinderen wordt pas volledig zindelijk nadat ze 4 zijn geworden.

Pas als je kind 5 is, zijn alle organen die een rol spelen bij zindelijkheid volledig ontwikkeld. Je kan daarom pas vanaf die leeftijd echt verwachten dat je kind overdag zindelijk is. Bedplassen komt nog wel regelmatig voor bij 5-jarigen. Pas als je kind ouder is dan 6 en nog regelmatig in bed plast, is dit een reden om actie te ondernemen.

zindelijk worden zomer

Handige tips voor zindelijk worden

Zindelijk worden is niet voor elk kind hetzelfde, het ene kind heeft er meer moeite mee dan het andere. Hieronder geven we je nog enkele tips die je kunnen helpen bij het zindelijk worden voor jouw kind:

 • De lente en vooral zomer zijn een praktische tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining. Je peuter loopt dan toch vaak (half)naakt rond. Zo kan hij goed zien wat er gebeurt als hij zijn behoefte doet. Dit is dan ook de ideale tijd om je kind zonder luier in de tuin te laten spelen.
 • Het is geen goed moment om te beginnen met zindelijkheidstraining als de omgeving van je kind niet stabiel is. Een verhuizing of de komst van een broertje of zusje kan het soms lastiger maken voor je kind.
 • Leer jongens, net als meisjes, zittend plassen. De bekkenbodemspieren kunnen het best ontspannen in hurkzit met de beentjes een beetje wijd, terwijl de voetjes goed gesteund worden.
 • Zorg voor een potje dat voldoende steun aan de rug en voetjes van je kind geeft. Zo kan hij stabiel zitten.
 • Ongelukjes horen erbij! Leren lopen gaat met vallen en opstaan, dit geldt ook voor zindelijk worden. Blijf dan ook altijd positief ook wanneer er een natte broek is. Leg wel uit wat er is gebeurd zodat hij/zij het ook begrijpt.
 • Licht de kinderopvang in over de zindelijkheidstraining en hoever je hiermee bent. Het is belangrijk dat zij dit overnemen als jij er niet bent.
 • Als je kind redelijk zindelijk is, stel dan vaste regels in. Bijvoorbeeld dat hij altijd na het plassen zijn handen wast. Op deze manier krijgt een ‘toiletbezoek’ een vast ritueel wat goed is voor je kindje.
 • Een terugval kan altijd voor komen. Vaak heeft dit een oorzaak. Bijvoorbeeld een ziekte of een stressvolle gebeurtenis. Blijf in ieder geval positief, meestal gaat het vanzelf weer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant