Je kind naar bed brengen een drama? Tijd voor tips en leuke items!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Help, mijn kind wilt niet slapen! Je kind naar bed brengen, het klonk ooit zo idyllisch. Nog even gezellig een boekje lezen in bed, een kusje en een versje en slapen maar. Was het maar zo gemakkelijk, zodra er wordt aangekondigd dat het bedtijd is raken ze overstuur. Eenmaal boven hebben ze ineens honger, zit er een slang bij het voeteneind of hebben ze buikpijn. Voor je goed en wel van de trap af bent is het alweer zo ver, er klinkt boven geroep. “Mama, ik heb dorst!” 

Tijd voor wat leuke tips en items die er voor gaan zorgen dat jouw kindje rustig zijn oogjes dicht doet en lekker gaat slapen. Hiermee word je kind naar bed brengen veel gemakkelijker! We beginnen met onze tips:

Verwachtingen managen, wees consistent!

Als je jouw kind overvalt met het feit dat je ze nu direct naar boven moeten, wordt het naar bed brengen een drama. Bespreek samen de bedtijd, spreek een tijd af voor doordeweeks en bijvoorbeeld een tijd voor de zaterdag en zondag. Benoem altijd een half uur van te voren dat het bijna bedtijd is, zo komt het niet rauw op hun dak vallen en geef je ze de tijd om nog wat laatste dingetjes te doen. Zeker bij kinderen die nog geen klok kunnen kijken is dit belangrijk. 

Consistentie horen we natuurlijk wel vaker terug als het aan komt op de opvoeding, maar ook bij je kind naar bed brengen is het zeker relevant! Consistent zijn betekent dat jij je houdt aan de verachtingen die je hebt geschept zodat er met zeuren en uitdagen niets te bereiken valt. Test je kind jouw uit en geef je eenmalig toe? Dan is het hek van de dam en weten ze dat er iets te halen valt. 

Neem de tijd

Naast een vast moment om te gaan slapen is het ook belangrijk dat je tijd inplant voor het naar bed brengen. Spreek jij af dat het om 19.30 tijd is om te gaan slapen, ga dan een half uur van te voren naar boven. Zo voorkom je dat er tijdsdruk opligt en onnodige stress ontstaat. Je kind voelt feilloos aan dat er iets niet goed gaat en neemt dit over. Hierdoor zal alles alleen maar langer en onrustiger verlopen en dit is geen goede start voor een fijne nacht. 

Maak ze moe

Je kind naar bed brengen gaat veel gemakkelijker als ze zelf ook voelen dat ze moe zijn. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag. Vooral buiten spelen werkt goed. Juist het gebruik van de grove motoriek, zorgt ervoor dat je kind dieper kan slapen. Spelen is een goed middel om de stress en frustratie van de dag achter je te laten. Vooral zwemmen werkt perfect, het is vrij uitputtend maar omdat ze het zo leuk vinden merken ze hier niks van. Vervolgens is het naar bed brengen zo gepiept en zijn ze binnen mum van tijd in dromenland.

Ontspanning

Het is belangrijk om de activiteiten van de dag rustig af te bouwen, net zoals het slim is om op tijd aan te kondigen dat het bijna tijd is om te gaan slapen is het ook verstandig om bepaalde dingen niet te doen in het uur voor het naar bed brengen. Houdt je kind weg bij schermen, voor het slapen gaan even geen tv of iPad. De blauwe schermen hebben een negatief effect op de aanmaak van melatonine en de prikkels maken kinderen erg onrustig. Ze kunnen deze niet reguleren en dit houdt ze wakker. Speel ook niet meer te actief, een drukke activiteit zorgt ervoor dat het naar bed brengen moeilijk wordt en ze minder goed kunnen slapen.

Lees ook: schermtijd voor kinderen, hoe ga je er het beste mee om?

In plaats daarvan kun je activiteiten ondernemen waar ze van kunnen ontspannen. Ruim bijvoorbeeld samen het speelgoed op, lees samen een boekje op de bank of doe samen een ademhalingsoefening. 

Het Gezinsleven - 3 Je kind naar bed brengen een drama

Bodyscan

Ik merk dat ze bij mij altijd heel erg gemakkelijk naar dromenland gaan door middel van de bodyscan. “Ga lekker liggen en haal rustig adem. Hoe voelt je lichaam aan, voel je waar het matras je aanraakt? Denk aan je tenen, span ze even kort aan en ontspan ze dan weer. Hoe is het met je voeten? Voelen ze koud of juist warm aan?” Zo ga je het hele lichaam af, vaak is het hoofd het moeilijkst om te ontspannen. Laat ze even heel boos kijken en al hun spieren aanspannen, dan kunnen ze vervolgens rustig hun gezicht ontspannen. 

Eten

Een klein hapje voor het slapen gaan kan helpen dat ze tijdens het naar bed brengen en in de nacht geen honger meer voelen. Combineer dit met een warm drankje, dit kan gewoon warm water zijn maar ook melk. Het is namelijk niet de melk die je een slaperig gevoel geeft. Iedere warme vloeistof zorgt ervoor dat je lichaam iets lomer wordt. 

Vanaf een half uur voor het slapen gaan kun je ze beter geen eten of drinken meer geven. Ze krijgen van eten juist energie omdat het zorgt voor een stijging in hun suikerspiegel. Hierdoor voelen ze zich totaal niet moe en hebben ze energie voor tien. Om dit te voorkomen kun je beter zorgen dat ze wat eerder wat eten en drinken. Een glaasje water naast het bed kan natuurlijk wel. 

Zelf kiezen

Er zijn nu eenmaal kinderen die wat lastiger te sturen zijn en zeker aan het einde van de dag kan dit voor problemen zorgen. Bij het naar bed brengen loopt dit vervolgens uit tot een drama, ze willen geen opdrachten meer uitvoeren. Geef ze eens wat keuze, kleed je jezelf uit of moet ik het doen? Welk boekje wil je lezen?

Wil het echt niet lukken, probeer er dan een spelletje van te maken. Ik wed dat jij binnen 20 seconde je broek uit kunt trekken. Of zet een leuk kinderliedje op, als het lukt om aan het einde van het liedje uitgekleed te zijn, mag er een nieuw liedje op tijdens het tandenpoetsen.

Routine, houdt het simpel

Een vaste routine werkt perfect bij kinderen. Als jij iedere dag hetzelfde doet, weten ze wat de bedoeling is en hoef jij minder te vragen of te zeggen. Door de duidelijkheid geeft het je kind een veilig gevoel hierdoor kunnen ze zich ontspannen. Blijf het naar bed brengen routine wel aanpassen aan je kind zijn leeftijd. Loopt de routine niet lekker en ontstaat er veel gemopper? Praat er dan eens over, misschien zijn er simpele dingen die je net even anders kunt doen waardoor je kind zich meer op zijn gemak voelt. 

Een routine kan bijvoorbeeld zijn eerst de pyjama aan, dan tandenpoetsen en wassen. Vervolgens mag je kind een boekje uit zoeken en na het lezen zeggen jullie je eigen versje of gebedje op, nog een dikke kus en dan is het tijd om het nachtlampje aan te doen en de deur op een kier te zetten. Het maakt niet uit je mag het zelf invullen, als je routine voor het naar bed brengen maar altijd hetzelfde is! 

En nogmaals, blijf consequent. Licht uit betekent dat we gaan slapen. Voer dan geen gesprekken meer en loop rustig naar beneden. 

Leuke items

We hadden je ook nog wat leuke items beloofd die helpen het naar bed brengen van jouw kind weer leuk te maken. 

Tanden poetsen

Natuurlijk kun je het tandenpoetsen leuker maken door een liedje te zingen of tijdens het poetsen een verhaaltje te vertellen. Je kunt ook benoemen wat je allemaal wegpoetst, kijk daar ging een stukje broccoli en daar zat nog wat appel verstopt. Maar een leuke tandenborstel doet natuurlijk ook wonderen! Kijk eens naar de leuke Frozen 2 Elektrische tandenborstel of een stoere Cars tandenborstel.

Dekbedovertrek

Hoe mooier jouw kind zijn eigen beddengoed vindt, des te gemakkelijker wordt het om hem/haar naar bed te brengen. Is je kind bijvoorbeeld fan van Woezel en Pip? Of dromen ze van een carrière als profvoetballer? Er zit zeker iets tussen wat bij jou kind past!

Voorleesboeken

Voorlezen tijdens het naar bed brengen heeft heel veel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld goed voor de ontwikkeling van kinderen, het stimuleert de taalontwikkeling en leesbegrip. Het maakt onderwerpen bespreekbaar en stimuleert de fantasie. Voorlezen werkt bovenal ontspannend waardoor jouw kind gemakkelijk in slaap valt. Welk boek geschikt is, ligt aan de leeftijd van je kind. 

Leuke deken

Tijdens het naar bed brengen stop je jouw kindje natuurlijk lekker in. Toch zijn er kinderen die ’s nachts wakker worden omdat ze het dan weer te koud en dan weer te warm hebben. Leg uit voorzorg een extra deken klaar. Die kunnen ze er gemakkelijk bij pakken en maakt de kamer extra gezellig.

Klamboe

Is het niet de warmte of de kou die de nachtrust van jouw kleintje verstoren maar zijn het de muggen? Denk dan eens aan een klamboe, ze zijn er in alle kleuren en maten.

Knuffels

Knuffels kan een kind nooit genoeg hebben. Laat ze kiezen welke van hun knuffels vandaag mee gaat met het naar bed brengen. Er zijn ook knuffels die helpen om te kunnen slapen, deze maken bijvoorbeeld ‘adem bewegingen’ of kalmerende geluidjes zodat het net lijkt of jij in de buurt bent.

Nachtlampje

Er zijn maar weinig kinderen die graag in het donker slapen, bij ons was een nachtlampje een echte musthave. Dit leuke schaapje Fin gaat na een uur vanzelf uit en je kunt er mee lezen.

Slaapwekker

Gaat het naar bed brengen na al deze tips nog steeds wat moeizaam en kun je wel wat hulp gebruiken? Denk dan eens aan een slaapwekker. Deze geeft aan wanneer je kind naar bed toe moet en wanneer het tijd is om op te staan. Kun jij tijdens het naar bed brengen naar de wekker wijzen dat het toch echt tijd is om te gaan slapen, altijd fijn als er een zondebok is die toch niet terug praat. Een leuke slaapwekker vindt je hier.

Naar bed brengen wordt weer leuk

Ik hoop dat deze tips jou helpen om te genieten van het naar bed brengen van jouw kind. Neem er echt even samen de tijd voor, dan versterkt het de relatie met je kind. Hoe druk je ook bent, laat het even los, laat de boel de boel, ontspan en geniet van jullie momentje samen. Dan zul je zien dat ze jouw goede voorbeeld volgen, lekker kunnen ontspannen en het naar bed brengen gemakkelijk gaat. Op naar dromenland!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant