Wanneer mag mijn kindje op zwemles?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Het is bijna zover, je kind mag eindelijk op zwemles. Mijn zoontjes zijn dol op zwemmen, wij gaan met ons gezin dan ook regelmatig een dagje zwemmen in het Aqua Mundo. Met behulp van zwemles leert je kind om zich goed alleen te kunnen redden in het water. Dit zorgt ervoor dat wij als ouders ook onbezorgd kunnen genieten van een bezoek aan het zwembad of het strand. Maar de vraag van vele ouders is: wanneer kan mijn kind op zwemles? En hoeveel kosten zwemlessen nou precies?

zwemles onder water

Wat is zwemles nou precies?

Wanneer je kind onder zwemles gaat leert je kind onder begeleiding van een badmeester of badjuf om zelfstandig te zwemmen. De eerste les is om zichzelf watervrij te voelen, dit is bij mijn zoontjes geen probleem omdat wij al erg vaak zijn wezen zwemmen. Watervrij voelen wil zeggen dat hij/zij zich veilig voelt in het water en niet bang is. De badmeester of juf helpt je kind hierbij met behulp van spelletjes in het water en hem bijvoorbeeld van de kant te laten springen. Ook het kopje onder gaan hoort hier bij. Zodra dit allemaal goed gaat, is je kind klaar om verschillende zwemtechnieken te gaan leren.

Hoe lang duurt een zwemles?

Een gemiddelde zwemles duurt meestal 45 tot 60 minuten. Voor mijn kinderen heb ik informatie ingewonnnen bij Zwemschool MIerlo, hier hebben zowel mijn vrouw als ikzelf in het verleden ook zwemles gehad. Mijn zoontjes zijn op dit moment nog iets te jong maar door de extreme drukte is het noodzakelijk om je kind tijdig in te schrijven (tot wel een 1 tot 1,5 jaar van te voren).

Je kind krijgt hier in groepjes les, de grootte van de groep waarmee ze gaan zwemlessen verschilt per zwemschool. Bij Zwemschool Mierlo worden de lessen gegeven in kleine groepjes van drie tot negen kinderen met 1 tot 2 zweminstructeurs. Bij sommige andere zwemscholen wordt juist gekozen voor grotere groepen en worden er zwemlessen gegeven aan groepen tot vijftien kinderen

Heeft jouw kind kind meer aandacht nodig, bijvoorbeeld omdat hij/zij bang is voor water of om te zwemmen? Dan is vaak (tijdelijk) privéles mogelijk. Je kind krijgt dan alleen of samen met nog één of twee kinderen zwemles. Ook hebben sommige zwemscholen speciale groepen voor kinderen met zwemangst.

Vanaf welke leeftijd op zwemles?

De beste leeftijd om te starten met zwemles is wanneer je kind tussen de 4,5 en 6 jaar oud is. Dit is het advies van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze stichting heeft als doel dat iedereen in Nederland goed leert zwemmen.

Een advies van deze stichting is om niet met zwemles te starten als je kind jonger dan 4,5 jaar oud is. Op deze leeftijd is je peuter waarschijnlijk motorisch gezien nog niet ver genoeg ontwikkeld om aan de eisen van het A-diploma te kunnen voldoen. Daarnaast start je kind met 4 jaar oud op de basisschool, wat voor hem een flinke verandering is en daar moet hij/zij ook even aan kunnen wennen. Wacht dus liever met zwemles tot je kind gewend is op school en weer rust ervaart.

Wil je als ouder toch graag eerder gaan starten met zwemles? Verschillende zwembaden/zwemscholen bieden cursussen aan om je baby of peuter al eerder met water vertrouwd te laten raken. Dit kan erg gunstig zijn wanneer je bijvoorbeeld dicht bij het water woont. Tijdens een cursus baby- of peuterzwemmen kan je kind kennis maken met water en wordt hem/haar geleert hoe je moet drijven, draaien of op de kant klimmen. Dit geeft je kind een mooie voorsprong als hij/zij met zwemles wil gaan beginnen.

zwembad glijbaan

Het Zwemdiploma A,B en C

Zoals bij vroeger het Zwemdiploma A, B en C noemden wordt het tegenwoordig het Zwem-ABC genoemd. In Nederland leren de meeste kinderen zwemmen volgens het Zwem-ABC, dit is overigens niet verplicht wel zeker aan te raden. Je kunt ervoor kiezen om niet alle diploma’s te behalen maar dit wordt wel aangeraden door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Na het behalen van het Zwemdiploma C zwemt je kind goed genoeg om zich ook in open water te kunnen redden.

Hoelang duurt het om je zwemdiploma te halen?

Met het Zwem-ABC leert je kind op een rustig tempo de basis van zwemmen. Als je je afvraagt hoeveel zwemlessen je kind nodig heeft om zijn/haar zwemdiploma te halen dan is daar moeilijk een antwoord op te geven. Dit verschilt namelijk erg veel per kind. De gemiddelde doorlooptijd is 48 lesuren voor zwemdiploma A gemiddeld 12 uur voor zwemdiploma B en C.

Behaalde technieken voor zwemdiploma A

Per zwemdiploma worden er verschillende zwemtechnieken aangeleerd. Na het behalen van Nationaal Zwemdiploma A kent je kind de basis en zwemt hij/zij goed genoeg om zich te kunnen redden in een zwembad zonder attracties. De volgende punten moet je kind zelfstandig kunnen om dit diploma te kunnen behalen:

 • Op zijn/haar buik en rug drijven
 • Watertrappelen met armen en benen en tussendoor draaien
 • 5 meter zwemmen met de rugcrawl en borstcrawl en 100 meter zwemmen met de rugslag en schoolslag
 • Onder water kijken en door een gat zwemmen
 • Met kleren aan zwemmen (trui, lange broek of rok en schoenen), watertrappelen en zelf uit het water klimmen

Behaalde technieken voor zwemdiploma B

Met het Zwemdiploma B laat je zien dat je goed genoeg kan zwemmen om je in een zwembad met attracties te kunnen redden. Naast de eisen voor diploma A kun je tijdens het afzwemmen het volgende:

 • Je verplaatsen tijdens het watertrappelen en naar de bodem zakken (hiermee laat je kind zien dat hij een goede conditie heeft)
 • Het water induiken, daarna onder water blijven en door een gat zwemmen
 • Een langere afstand zwemmen (ook onderwater) met kleding en schoenen aan
 • 10 meter zwemmen met de rugcrawl en borstcrawl
 • 150 meter zwemmen met afwisselend de rugslag en schoolslag
 • Naar een drijvend voorwerp zwemmen om hierop uit te rusten

Behaalde technieken voor zwemdiploma C

Heeft je kind Zwemdiploma C behaald? Dan zwemt je kind goed genoeg om zich niet alleen in het zwembad, maar ook in open water te kunnen zwemmen. We spreken hierbij wel over open water zonder stroming, zoals een recreatieplas of een brede sloot. Je kind moet nu in staat zijn om het volgende te kunnen:

 • Met kleding, schoenen en jas aan watertrappelen, daarna een lange afstand zwemmen met een van de zwemslagen, onder water door een gat zwemmen en zelf uit het water klimmen
 • Tijdens het watertrappelen op zijn rug draaien om uit te rusten
 • 15 meter zwemmen met de rugcrawl en borstcrawl en 75 meter zwemmen met de rugslag en schoolslag. Met een van de zwemslagen 100 meter kunnen zwemmen
 • Met kleding, schoenen en jas aan naar een drijvend voorwerp zwemmen om hierop uit te rusten
zwembad zwemles

Verder met zwemlessen na het Zwem-ABC

Krijgt je kind er geen genoeg van? Heeft hij/zij het hele Zwem-ABC behaald maar wil je kind toch graag verder met zwemles? Dat kan! Er zijn namelijk nog meer diploma’s die je kind kan gaan halen. Je kan bijvoorbeeld les krijgen in snorkelen, zwemvaardigheid, synchroonzwemmen, zeemeerminzwemmen en reddingszwemmen. Informeer bij jouw zwemschool naar de verschillende mogelijkheden die zij aanbieden.

Kosten van een zwemles

De kosten voor zwemles verschillen per zwemschool of zwemvereniging. Ik heb in dit voorbeeld de tarieven van Zwemschool Mierlo toegevoegd. Voor 60 minuten zwemles (2x 30 minuten) betaal je hier ongeveer €14,75. Naast lesgeld betaal je ook inschrijfgeld €17,50 en diplomageld (€25 per diploma). Haalt je kind het Zwem-ABC binnen de gemiddelde tijd van 72 uur? Dan ben je dus € 1.154,50 kwijt.

Het ene kind haalt zijn diploma’s natuurlijk sneller dan het andere. Wat je kwijt bent aan zwemles verschilt dus per kind. Sommige zwemscholen bieden lespakketten aan met slaaggarantie. Zo weet je van tevoren exact hoeveel het diploma van je kind gaat kosten.

Is het lastig voor jou als ouder om zwemles te betalen? Neem dan contact op met je gemeente. Vaak kunnen deze meebetalen aan zwemles voor je kind. Dit samenwerkingsverband helpt ouders met een laag inkomen met het betalen van het zwemdiploma.

Tips als je kind gaat zwemlessen

Als je kind op les gaat kan je je kind daar op voorbereiden. De volgende tips kunnen je kind helpen met de voorbereiding op zijn/haar zwemles:

 • Ga af en toe zwemmen met je zoon/dochter. Als je kind eerder watervrij is zal hij ook makkelijker en sneller zijn zwemdiploma’s kunnen behalen.
 • Zoek een zwemschool waar je een goed en vertrouwd gevoel bij hebt. Wij vinden het erg prettig als we als ouder mogen komen kijken tijdens de zwemles en Zwemschool Mierlo had voor ons natuurlijk een extra pré omdat wij daar zelf vroeger les hebben gehad.
 • Bekijk goed naar de groepsgrootte waarin je kind zwemles krijgt. Hoe kleiner de groep hoe meer aandacht er is voor je kind.
 • Meld je kind op tijd aan voor zwemles. Vaak is er een wachttijd van 6 maanden tot 1,5 jaar.
 • Al heeft je kind zijn Zwem-ABC gehaald, een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Blijf dus altijd goed opletten op je kind en blijf dus een oogje in het zeil houden. Laat je kind dan ook nooit alleen zwemmen in water met een sterke stroming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant