Kleuter

Het is voor jouw kindje tijd om naar school te gaan. De kleuterjaren vormen een bijzondere periode in het leven van een kind, vol ontdekkingen, groei en ontwikkeling. Of je nu op zoek bent naar ideeën voor leuke en educatieve activiteiten, tips voor het omgaan met uitdagingen zoals zindelijkheidstraining of driftbuien, of gewoon wilt delen in de blijdschap van het zien opgroeien van je kleintje, alles komt aan bod. We streven ernaar om ouders te ondersteunen bij het bevorderen van de ontwikkeling, het stimuleren van creativiteit en het opbouwen van sterke banden met hun kleuters.

Samen kunnen we groeien, leren en genieten van de wonderen van het opvoeden van een kleuter!

Kies je onderwerp:

De ideale leeftijd voor zwemles: Een duik in de discussie

Lees meer

Omgaan met een grote mond bij een 5-jarige: Tips voor ouders

Lees meer

Samen met je kind de juiste middelbare school kiezen: een gids voor ouders

Lees meer

Opvoeding van hoogbegaafde kinderen: ontdek de wereld van genieën

Lees meer

De voordelen van kinderopvang bij kinderen

Lees meer

Grenzen stellen in de opvoeding: noodzaak of overschatting?”

Lees meer

De grote stap: De eerste schooldag

Lees meer

Kun je op jonge leeftijd al contactlenzen dragen en hoe oefen je het dragen van lenzen met je kind?

Lees meer

Ontdek hoe je de schoolvakantie onvergetelijk kunt maken voor jouw kinderen!

Lees meer

Het belang van slaap voor kinderen en tips voor een goede nachtrust

Lees meer

Telefoonverslaving bij kinderen

Lees meer

Eerste schoolfoto

Lees meer

Bedplassen tijdens sinterklaas

Lees meer

Feestelijke Halloween

Lees meer

Kleuters

Het is voor kinderen van 4/5 jaar oud is het tijd geworden om naar school te gaan. Hun wereld breidt zich razendsnel uit, was deze eerst nog beperkt tot ouders of verzorgers en naaste familie komen er nu leeftijdgenoten en leerkrachten bij. Vriendschappen worden steeds belangrijker en op het gebied van lichamelijke, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling gebeurt er veel. Ze worden onafhankelijker en daarbij ontwikkelen ze ook verantwoordelijkheidsgevoel, je wilt dat jouw kind genoeg zelfvertrouwen heeft om deze periode met veel plezier te beleven.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Opvoeden

Je wilt je kind met zelfvertrouwen iedere dag naar school sturen, maar niet alles mag. Er moeten ook grenzen gesteld worden, consequent handelen is daarbij de sleutel tot succes. Maar te veel regels zijn ook weer niet goed, blijf met elkaar in gesprek en lees hier alles over positief opvoeden. Hoe ga je om met elkaars gevoelens, met protest en hoe leer ik kinderen 4-12 jaar omgaan met geld?

Gedrag

Op de basisschool worden flinke stappen gezet, leren omgaan met anderen door af te spreken met vriendjes, delen en het oplossen van ruzies. De wereld van je kind wordt steeds groter, naast school nemen vrienden en clubs een belangrijke positie in. Sommige kinderen 4-12 jaar stappen de wereld met vertrouwen tegemoet anderen zijn wat angstig. Ouders hebben invloed op het gedrag van hun kind, geef aan als het gedrag niet goed is maar houd ook rekening met de situatie, geef op tijd een complimentje en laat je kind zijn talenten en fouten ontdekken. Zo leren kinderen 4-12 jaar wat wel en niet kan. Dan is er nog het onderwerp pesten, hoe help je een kind dat gepest wordt? Hoe zorg je voor weerbaarheid? En wat doe je als je kind last heeft van lastig gedrag zoals brutaliteit, schelden en vloeken of driftbuien.

Spelen

Samen spelen leert kinderen 4-12 jaar hoe je met elkaar om moet gaan, wat vinden anderen fijn en hoe ga je om met verlies. We gaan je vertellen over speelgoed, veilig en leuk buitenspelen en geven je leuke tips zoals de Speelotheek. Het werkt hetzelfde als de bibliotheek, nadat je een abonnement hebt afgesloten kun je speelgoed lenen. Het leuke is dat je kinderen 4-12 jaar steeds iets nieuw kunnen halen waar ze op dat moment zin in hebben. Geen rondslingerend speelgoed waar niet meer naar omgekeken wordt maar spullen die passen bij de behoefte en ontwikkeling van jouw kind.

Media

Mediaopvoeding, het houdt in dat je duidelijke regels en grenzen stelt als het aankomt op het gebruik van (social)media. Je kunt ze af en toe controleren en houdt regelmatig een open gesprek zodat je kind kan vertellen wat het meemaakt of waar het in geïnteresseerd is. Het gaat hierbij om gamen, internetten, lezen en tv kijken, deel jouw normen en waarden en overleg over wat je kind zou kiezen. Want hoe fijn is het als je merkt dat kinderen 4-12 jaar uit zichzelf de juiste keuzes maken? We gaan je alles vertellen over mediaopvoeding en mediawijsheid, hoe zorg je dat het voor kinderen 4-12 jaar online veilig is?

Voeding

Kinderen en voeding, een gezond gewicht, lastige eters, kleine eters, grote eters, genoeg groente en fruit, wat extra vitamines en dan zijn er ook nog allergieën. Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van je kind, maar speelt ook een rol bij de psychische en emotionele gezondheid.

Gezondheid – Sport en Beweging

Er is niets belangrijkers dan de gezondheid van je kind. Toch kunnen er helaas veel ziektes en aandoeningen ontstaan. We gaan je vertellen wat jouw kind kan krijgen en waar je het eventueel aan zou kunnen herkennen. We gaan het ook hebben over de psychische gezondheid van je kind, wat doe je met angststoornissen? Hoe kom je erachter of je kind autisme heeft en hoe kun je hem/haar het beste helpen? Wat doe je met prikkelgevoeligheid? Daarnaast is voldoende beweging ook heel goed voor de gezondheid van je kind want alleen maar staren naar een beeldscherm is niet gezond! Hoe stimuleer je een kind om te bewegen? En heb je al over zwemles nagedacht? De meeste kinderen vanaf vier of vijf jaar zijn er klaar voor om te leren zwemmen. Het is belangrijk om onveilige situaties te beperken.

Ontwikkeling

De motoriek van kleuters staat niet stil en aangeraden wordt dat je kind elke dag een uur matig tot intensieve beweging nodig heeft om zich voldoende te kunnen ontwikkelen en gezond te blijven. Het is belangrijk dat je kind leert risico’s in te schatten, dit geeft ze vertrouwen en vergroot de zelfredzaamheid. Zo kunnen kinderen 4-12 jaar op een gegeven moment zelf naar school of opa en oma fietsen! Sociaal/emotionele ontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling, taalontwikkeling, het komt allemaal aan bod. Je wilt er natuurlijk wel zo snel mogelijk bij zijn wanneer je het gevoel hebt dat jouw kind tegen een probleem aan loopt. De fase van jouw kind op de basisschool eindigt met een veranderend lichaam. Hoe ga je hiermee om?

School

De lesstof is verdeeld over acht leerjaren en bestaat uit Nederlands, rekenen, wereldoriëntatie, kunstzinnige oriëntatie, bewegingsonderwijs en Engels. De school richt zich op de emotionele, verstandelijke en creatieve ontwikkeling van kleuters, er is ruimte en tijd voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Voor ieder leerjaar zijn kerndoelen vastgesteld, dit zijn doelstelling die je vertellen wat een kind aan het einde van een groep moet beheersen. Het is goed om deze in de gaten te houden, omdat je hieruit kunt afleiden of je kind op schema loopt en er geen sprake is van een leerachterstand.

Veiligheid

Terwijl je kind alleen maar bezig is met het ontdekken van de wereld, wil jij dat dit op een veilige en verantwoorde wijze gebeurt. Het nemen van een aantal maatregelen kan veel ongelukken voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan kinder-EHBO, wat doe je als je kind een ongeluk krijgt? En heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van de Gifwijzer-app? Deze bevat een overzicht van alle giftige stoffen op alfabet. Je leert een vergiftiging herkennen, voorkomen en als het dan toch gebeurt kan het jou vertellen wat je moet doen.

Verzorging en uiterlijk

Van eczeem tot aan een gezond gebit. Wanneer gaat je kind wisselen? Wat zijn de tips voor gezonde tanden? Een lichaam van een kind blijft veranderen, naarmate ze ouder worden gebeurt dit onder invloed van hormonen. Hierdoor wordt verzorging belangrijker want alle kinderen 4-12 jaar willen erbij horen en dit gaat moeilijker met zweetoksels of vette haren. Dit vinden anderen namelijk vies. Ook moet je dochter voorbereidt worden op haar eerste menstruatie. Overleg over het gebruik van bijvoorbeeld maandverband of tampons, waar voelt ze zich prettiger bij? Leer haar ook hoe ze zichzelf moet verzorgen tijdens haar menstruatie door bijvoorbeeld vaker van ondergoed te wisselen en vochtig toiletpapier te gebruiken. Het bespreken en je kind helpen bij de verzorging van het uiterlijk zorgt ervoor dat hun zelfvertrouwen stijgt en ze kunnen wennen aan de veranderingen van hun lichaam.

Zoals je leest gebeurt er op deze leeftijd veel, wij nemen je aan de hand mee en bespreken alle onderwerpen die aan bod komen met jou, zodat jij goed voorbereidt bent om jouw kinderen 4-12 jaar zo goed mogelijk te begeleiden.