Tiener

De tienerjaren kunnen een lastige fase zijn voor zowel je kind als voor jezelf. Het is ook niet gemakkelijk, deze periode. De tienerjaren zijn een tijd van snelle veranderingen, ontdekkingen en groei. Er gebeurt zo veel in een korte tijd; zo veranderd je kind van klein dropje ineens in een jong volwassene. Het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen blijft een ding, hier proberen wij je mee te helpen. Van menstruatie problemen tot jeugdpuisjes, van relaties tot seks, alles proberen we mee te nemen in onze onderwerpen. Maar denk ook aan Pesten, tienerangsten en stress, het stellen van grenzen en de lichamelijke ontwikkelingen. We willen jullie helpen om een positieve en ondersteunende relatie op te bouwen met je tiener.

Kies je onderwerp:

Tieners

Dit kàn een lastige fase zijn voor zowel je kind als voor jezelf. Het is ook niet gemakkelijk, deze periode. De tienerjaren zijn een tijd van snelle veranderingen, ontdekkingen en groei. Er gebeurt zo veel in een korte tijd; zo veranderd je kind van klein dropje ineens in een jong volwassene. Het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen blijft een ding. We willen jullie daarom helpen om een positieve en ondersteunende relatie op te bouwen met je tiener. Maar hoe doen we dit? Welke onderwerpen gaan we behandelen?

Lichamelijke veranderingen

Tijdens de tienerjaren ondergaan jongeren een snelle en ingrijpende transformatie op lichamelijk gebied. Puberteit brengt een golf van veranderingen met zich mee, zoals groeispurts, veranderingen in lichaamsvorm, en het ontwikkelen van borsten bij meisjes en baardgroei bij jongens. Deze veranderingen, gestuurd door hormonen, zijn een natuurlijk onderdeel van de overgang naar volwassenheid en kunnen zowel opwindend als verwarrend zijn voor tieners. Het is belangrijk om open communicatie te hebben over deze veranderingen en om tieners te ondersteunen bij het begrijpen en omarmen van hun veranderende lichaam.

Relaties en seksuele ervaringen

Tijdens de tienerjaren beginnen jongeren vaak hun eerste stappen te zetten op het gebied van relaties en seksuele ervaringen. Dit kan een opwindende maar ook verwarrende tijd zijn, waarin ze hun identiteit verkennen en nieuwe emoties ontdekken. Vriendschappen worden intenser en romantische relaties kunnen zich ontwikkelen. Spannend hé?!

Daarnaast komen onze tieners in aanraking met alle invloeden van internet en social media of via tv programma’s. Het is belangrijk dat ouders open kunnen communiceren, zodat tieners zich veilig voelen om vragen te stellen en problemen te bespreken.

Pesten en gepest worden

Helaas komt pesten geregeld voor onder tieners. Het is een ernstige kwestie die veel gevolgen kunnen hebben voor zowel de pesters zelf als voor degene die gepest wordt. Het komt in verschillende vormen voor; verbaal, fysiek, cyberpesten of relationeel en vindt vaak plaats binnen de schoolomgeving of online via social media.

Voor de tieners die gepest worden, kan dit leiden tot gevoelens van angst, een laag zelfbeeld, depressie en zelfs suïcidale gedachten. Het kan de prestaties die ze moeten leveren op school beïnvloeden maar ook hen isoleren van leeftijdsgenoten. Daarom is het belangrijk om ze te helpen en het pesten aan te pakken. Het creëren van een veilige omgeving thuis helpt je hierbij zodat ze hun ervaringen delen.