Kinderbijslag 2021, zo zit het!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Kinderbijslag is een bijdrage die je ontvangt vanuit de overheid, deze helpt je de kosten te dragen voor je kind of kinderen. Ieder kwartaal, dus iedere 3 maanden ontvang je een vast bedrag. Dit bedrag is inkomensonafhankelijk, iedereen die voor kinderen tot 18 jaar oud zorgt, ontvangt deze bijslag. Hiermee draagt de overheid bij aan de kosten en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Kinderen zijn nu eenmaal niet goedkoop en deze bijdrage is vrij te besteden. Het bedrag mag dus ook gebruikt worden voor andere uitgaven. Denk hierbij aan boodschappen, de energierekening of de gemeentelijke belasting. 

Wie ontvangt er kinderbijslag?

Je ontvangt kinderbijslag als je een kind hebt of voor een kind zorgt. Het gaat om ouders die in Nederland wonen en/of in loondienst werk hebben. Je ontvangt de bijslag voor thuiswonende eigen kinderen, stief- en soms pleegkinderen onder de 18 jaar. 

Ik heb recht op kinderbijslag, hoe vraag ik dit aan?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de instantie die de kinderbijslagwet uitbetaald. Zodra je jouw pasgeboren baby aanmeld bij de gemeente wordt deze hiervan op de hoogte gesteld. Binnen 3 tot 6 weken ontvang je een brief, hierin staat uitgelegd hoe alles werkt. Zoals de hoogte van de bijslag en wanneer je deze gaat ontvangen, dit is in het eerstvolgende kwartaal nadat je kind geboren is.

Tot wanneer ontvang ik kinderbijslag?

Je ontvangt deze bijslag tot je kinderen 18 jaar oud zijn, daarna stopt de uitbetaling vanzelf. Hierbij wordt gekeken naar de eerste dag van het kwartaal waarin je kind 18 jaar oud wordt. Is jouw zoon of dochter op de eerste dag van het kwartaal nog geen 18 jaar oud, dan krijg je voor dat kwartaal nog wel kinderbijslag. Er zijn uitzonderingen zoals wanneer je kind stopt met school of als je kind bij de andere ouder gaat wonen. 

Het Gezinsleven - Kinderbijslag - 2021
Het Gezinsleven - Kinderbijslag - 2021
Het Gezinsleven - Kinderbijslag - 2021

Hoogte kinderbijslag

De hoogte van de bijslag die je ontvangt hangt af van de leeftijd van je kind. Oudere kinderen zijn nu eenmaal duurder dan jongere kinderen. Hier speelt de overheid op in door het bedrag mee te laten groeien totdat je kind 18 jaar wordt.

In 2021 liggen de bedragen van de bijslag hoger dan in 2020, dit is maar goed ook want zoals ieder jaar wordt het leven alleen maar duurder. De kosten voor je zorgverzekering in 2021 stijgen op met 59 euro op jaarbasis, ook de energierekening valt hoger uit. De netbeheerkosten zijn hoger omdat het verbruik is gestegen. Door het vele thuis werken en “thuis zijn” gebruiken we samen veel meer energie, dit is een stijging van 10 tot 30%. 

De woonlasten, is er al een jaar geweest waarbij deze niet steeg? Die gaan weer flink omhoog, huiseigenaren zijn in 2021 gemiddeld 820 euro kwijt aan gemeentelijke belastingen zoals onroerende zaken belasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Dit is een stijging van 3,1 tot 7,3 procent afhankelijk van de gemeente waarin je woont. 

Voor 2021 gelden de volgende bedragen:

Betaaldagen kinderbijslag 2021

Dit zijn de dagen waarop de SVB de kinderbijslag overmaakt, het kan zijn dat het een paar dagen duurt voor je het geld op je rekening hebt staan, dit ligt aan je eigen bank. 

  • 4 januari 2021: betaling over het vierde kwartaal 2020.
  • 1 april 2021: betaling over het eerste kwartaal 2021.
  • 1 juli 2021: betaling over het tweede kwartaal 2021.
  • 1 oktober 2021: betaling over het derde kwartaal 2021.
Moeder & kind - Baby - Kinderbijslag 2021, zo zit het! Home office - spaarpot

Uitzondering

Heb je een kind wat intensieve zorg nodig heeft maar nog thuis woont? Is jouw kind tussen de 3 en 18 jaar oud? Dan heb je wellicht recht op het dubbele bedrag aan kinderbijslag, je maakt dan ook hogere kosten. Je kunt dit aanvragen via de website van de SVB. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) bekijkt dan samen met jou hoeveel zorg je kind nodig heeft. Dit doen ze door middel van een vragenformulier en ze vragen documenten met informatie bij jou op. Soms is ook onafhankelijke informatie van artsen of specialisten nodig, het CIZ kan deze informatie alleen maar opvragen als je daar toestemming voor geeft. Is het advies positief? Dan ontvang je de dubbele kinderbijslag. 

Nu ben je weer helemaal op de hoogte rondom de algemene kinderbijslagwet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant