Kitesurfen, de snelst groeiende watersport in Nederland

Wij beoordelen dit product met een:

Kitesurfen wordt steeds populairder en daarom vonden wij het interessant hier wat meer in te duiken. Wat is het, hoe moet het, wat heb je nodig, waar kan het? Allemaal vragen waar we je graag antwoord op willen geven. Al jarenlang zien we op verschillende wateren in Nederland meerdere grote vliegers die door elkaar vliegen door de vele (hobby)kitsurfers die Nederland telt. Hoewel sport gezond is, is het hier wel belangrijk extra goed voorbereid te zijn om gevaren te voorkomen.

Wat is kitesurfen

Kite is de Engelse benaming voor een vlieger. Dus de letterlijke vertaling is vlieger surfen wat ook precies omschrijft wat het is. Een persoon staat op een soort surfbord en wordt voortgetrokken door zijn of haar vlieger. In 1977 verkreeg de Nederlander Gijsbertus Adrianus Panhuise het eerste patent. De omschrijving luist: een watersport waarbij je door een controleerbare kite wordt voortgetrokken op een drijfbaar board.

Al sinds 2019 groeit de sport enorm hard. Vooral de overeenkomsten met andere watersporten waterskiën, wakeboarden, windsurfen en zeilen dragen bij aan het succes.

Wat heb je nodig?

Les. Kitesurflessen zijn enorm belangrijk omdat ongelukken het meest gebeuren met onervaren kitesurfers die zonder les van start gaan. Deze hebben geen idee van de mogelijke gevaren. De kite heeft een enorm oppervlak en wanneer dat opeens wind pakt kan de kracht voor flinke ongelukken en blessures zorgen.

Tijdens kitesurflessen leer je bijvoorbeeld hoe je een kite op moet zetten, waar je op moet letten wanneer de kite wind pakt en hoe je stuurt zonder windkracht. Daarnaast leer je ook hoe de wind invloed kan hebben op je kite maar nog belangrijker hoe je kan landen als je gelanceerd wordt en hoe je veilig kan kitesurfen tussen alle andere watersporters.

Zoals bij iedere sport zijn er enorm veel mogelijkheden qua uitrusting maar de belangrijkste benodigdheden zijn natuurlijk een kite en een board. Laat je over een kite en board goed informeren want er zij veel verschillen. Kies je voor het vliegen door de lucht of over de golven te surfen, moet de kite eenvoudig loskomen van het water, hoeveel ervaring heb je? Dit zijn allemaal belangrijke vragen.

Jij bent de verbinding tussen de kite en het board en je hebt het volgende nodig om te zorgen dat alles bij elkaar blijft. Bar en lijnen, let hierbij goed op de juiste maat en lengte. Verder heb je een harnas nodig wat zorgt voor de bevestiging van de bar aan je lichaam. Daarnaast zijn er nog essentials voor de veiligheid. Denk hierbij aan een veiligheidsriem, zwemvest, helm en wetsuit.

Waar mag je kitesurfen

Kitesurfen kan op speciale kitspots. Veel kitspots bevinden zich langs de kustlijn maar ook bij het Ijselmeer zijn ze te vinden. Let er op dat je een boete kan krijgen wanneer je ergens gaat kitesurfen waar dit niet toegestaan is. Ook de kitspots zelf verschillen van elkaar, wanneer je een beginner bent kan je beter voor een rustige spot gaan zonder golven. Bekende spots bevinden zich in: Brouwersdam, Mirns, Oostvoorne, Schellinkhout, Strand Horst en Zandmotor

Windrichting

De windrichting is met kitesurfen enorm belangrijk. Ideaal voor beginners is windkracht 4-6. Dit is sterk genoeg om het comfortabel te leren en je wordt niet alle kanten heengetrokken. De windrichting is ook enorm belangrijk.

Het veiligst is wanneer de wind schuin richting de kant waait. Hierdoor kom je wel weg maar ook altijd weer terug, dit heet side-onshore wind. Iets minder veilig is side-shore wind omdat de wind paralel aan de waterlijn waait en er niet naartoe. Aanlandige wind kan ook gevaarlijk zijn omdat de wind recht op de kant staat. Ondiep water en eventuele objecten kunnen voor ongelukken zorgen. Aflandige wind moet je vermijden omdat deze wind richting zee gaat. Je komt niet meer terug aan land als je in deze wind zit.

Conclusie

Onze conclusie is om je goed in te lezen en je goed te laten informeren. Gelukkig zijn hier veel mogelijkheden toe. Door de populariteit zijn er veel manieren om je eigen gear aan te schaffen en hoeft het niet meteen heel duur te zijn. Let er op dat kitesurflessen echt een must zijn voor de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant