8x Lachen is gezond!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Waarom we allemaal wel eens wat vaker zouden mogen lachen? We vergeten het vandaag de dag wel eens om te lachen en ongeremd lachen vinden we nogal eens beschamend, toch zouden we het allemaal wat vaker moet doen! Want, lachen is gezond! Waarschijnlijk heb je die uitspraak al eens gehoord. Ik werd benieuwd waar deze stelling vandaan komt dus ik ging op onderzoek uit en verzamelden 8 redenen die de uitspraak “lachen is gezond” onderbouwen.

Ik las ooit de quote: een glimlach is moeilijk weg te geven, ze wordt bijna altijd teruggegeven. Lachen lijkt bijna een taal op zich, hoe mooi is die eerste glimlach van een baby? Door te lachen kun je een connectie maken met mensen die je nog nooit hebt gesproken, het geeft aan dat je open staat voor contact. Mensen die moeilijk kunnen lachen, hebben vaak veel moeite met het leggen van contacten en sociale relaties in het algemeen. Werk je veel met collega’s en klanten? Let maar eens op hoeveel gemakkelijker het is om een goede relatie op te bouwen als je regelmatig naar de ander lacht.

Lachen is gezond: Je voelt je er gelukkiger door.

Als je lacht maakt je lichaam verschillende gelukshormonen aan: endorfine, serotonine en dopamine. Deze gelukshormonen geven je een gevoel van tevredenheid, je zit beter in je vel en daarnaast werken ze ook pijnstillend en ontspannend. We noemen deze gelukshormonen ook wel feel good drugs.

Hormonen zijn neurotransmitters, of te wel signaalstofjes. Ze zijn er om informatie van de ene cel naar de andere cel te transporteren. De hypofyse, een klier midden in het hoofd, onder de hersenen, vervult een belangrijke rol bij de regulering van een groot aantal hormonen. Je hypofyse produceert deze hormonen onder andere tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, seks en liefde, maar dus ook als je een flinke lachbui te pakken hebt. Je hersenen herkennen niet het verschil tussen een ‘echte’ en een ‘neppe’ lach dus je hoeft het niet eens te menen om toch de voordelen te ervaren en te merken dat de uitspraak lachen is gezond klopt! Hoe fijn is het dat je zelf kunt zorgen dat deze stofjes worden aangemaakt? Je zult hierdoor minder stress ervaren en je problemen verdwijnen naar de achtergrond.

Lachen is gezond: het verbetert je immuunsysteem.

Wij mensen kennen humor, we kunnen op een ‘afstand’ naar ons zelf kijken en om ons zelf lachen. Door wat vaker te lachen worden ‘grote’ problemen en stukje kleineren. Als je wat vaker lacht, krijg je vanzelf een positievere kijk op de wereld. Je denkt in oplossingen in plaats van problemen. Dit komt omdat stresshormonen zoals cortisol tijdens een lachbui plaatsmaken voor endorfines, een win-win situatie!

Het is bewezen dat mensen die veel lachen een beter immuunsysteem hebben. Stress heeft een negatieve uitwerking op ons immuunsysteem, door je stressniveau te verlagen hebben we minder vaak last van infecties zoals de griep. Tijdens het lachen worden ook endorfines aangemaakt, hierdoor zul je minder gaan piekeren. 

Door deze stressverlaging en omdat tijdens het lachen het aantal cellen dat antilichamen produceert toe neemt, kunnen we stellen dat lachen de werking van je immuunsysteem verbetert. Die antilichamen beschermen ons tegen bacteriën en virussen. Vandaar dus ook de uitspraak: Lachen is het beste medicijn!

Lachen is gezond: verminderd depressiviteit

Cortisol in combinatie met stress zorgt mede voor depressieve gevoelens. We hadden je al verteld dat cortisol door een goede lachbui wordt teruggedrongen en er endorfines voor in de plaats komen. Of je nu lacht om een grap, om jezelf of om de spanning wat te verminderen. Van lachen word je een beetje vrolijker en de hormonen serotonine en dopamine die worden aangemaakt tijdens het lachen werken als antidepressiva. 

Lachen is gezond: verbetering van het geheugen

We vertelde je net dat door lachen de cortisol levels in je bloed dalen. Hierdoor vermindert je stress en dit heeft een positieve uitwerking op je geheugen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die dagelijks lachen een beter geheugen behouden en gemakkelijker nieuwe dingen kunnen aanleren.

Lachen is gezond: voor hart en bloedvaten

Dr. Michael Miller en zijn team gingen op onderzoek uit over het effect van lachen en stress op de vaatwandfunctie. Dit deden ze door proefpersonen naar komedie te laten kijken, maar ook naar een intense scéne uit het oorlogsdrama ‘Saving Private Ryan’. Na elk fragment werd hun vaatrandfunctie gemeten en wat bleek? 

Na het kijken van het oorlogsdrama waren de bloedvaten van de proefpersonen met 30-50% vernauwd terwijl na het kijken van komedie de bloedvaten waren verwijd en de bloeddruk verlaagt. Deze reactie hield ongeveer een uur aan, maar er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat het effect tot 24 uur aan kan houden en dit al na 10-15 minuten lachen! Genoeg redenen om weer eens een leuke komedie te kijken!

Lachen is gezond: vrolijke mensen zijn gezonder

Vrolijke mensen zijn gezonder dan piekeraars. Als je lacht ontspan je en ga je automatisch dieper in- en beter uitademen. Hierdoor krijg je meer zuurstof binnen, je longen zetten zich ineens stevig uit en vullen zit daarna ook weer direct met méér lucht dan tijdens ons alledaagse leven waarin we vrij oppervlakkig ademhalen.

Dat betekent dat er meer zuurstof aangevoerd wordt, dat door het bloed naar alle delen van het lichaam gestuurd wordt.  Alle spieren en organen krijgen hier een opwaartse en stimulerende impuls van. Naast dat tijdens een lachbui je buik mee beweegt en je je inwendige organen masseert, train je ook meteen je kaak- en buikspieren en neemt je zelfvertrouwen toe. Wat extra buikspieroefeningen zijn altijd mooi meegenomen, toch?

Lachen is gezond: beter slapen

Dat er veel in je lichaam gebeurt tijdens het lachen, dat is ondertussen wel duidelijk. Maar we hebben nog iets gevonden! Je lichaam maakt tijdens het lachen het hormoon serotonine aan. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het slaapproces. Het hormoon melatonine, wat ervoor zorgt dat je je moe en slaperig voelt als het donker is, wordt aangemaakt op basis van serotonine.

Lachen is gezond: goed voor je gewicht

Hoe lager het serotonineniveau, hoe meer zin je hebt in ongezonde voeding. Zoals voedsel met veel suiker en koolhydraten. Door wat vaker te lachen verminder je jouw trek en daarom is het dus goed voor je gewicht. We weten het allemaal, een gezond gewicht is noodzakelijk voor een gezonde gezondheid dus zo is het cirkeltje lachen is gezond, weer rond. 

Een feest is pas geslaagd als er goed gelachen is

Zonder vrolijke mensen geen goed feest, we vinden een feest pas de moeite waard als we het gezellig hebben gehad en eens lekker hebben kunnen lachen. Niet zo gek, want als we veel hebben gelachen en gedanst gaan we met een prettig gevoel terug naar huis. 

Waarom zouden we thuis niet eens wat vaker lachen? Of ga eens een op pad met iemand die het moeilijk heeft, eenzaam is of even niet zo lekker in zijn vel zit. Door samen een uitstapje te maken, leid je de ander even af van zijn problemen en door samen te lachen doe je de ander en jezelf een groot plezier. Ook al is het effect maar tijdelijk, voor iemand met depressieve gevoelens is even verlost zijn van hun problemen een heel groot cadeau.

Tijd dus om wat vaker te lachen, gieren en te brullen! Lachen is gezond, lachen is leuk en het brengt ons mensen bij elkaar. Toch wordt er in de westerse wereld maar weinig gelachen, tijd dus om tijdens de sleur van het dagelijkse leven en alle drukte qua werk, kinderen, het huishouden en vrienden toch tijd te maken om te lachen. 

Heb jij zelf al eens gemerkt hoe je je voelt na een intense lachbui? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant