Zit jij ook regelmatig achter je laptop maar wat rond te staren? Lukt het je niet om je werkzaamheden af te maken? Dan is leren focussen heel belangrijk! Er is tegenwoordig ontzettend veel afleiding, de radio, telefoon en televisie zijn allemaal interessant en vragen onze aandacht. Het is tijd om goed te leren focussen en te ontdekken welke voordelen dit voor jou kan hebben!
Het belang van goed leren focussen
Misschien herken je het wel, je stapt in je auto na een lange werkdag en vraagt je af of je wel voldoende werk hebt verzet. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan en gaat met een ontevreden gevoel naar huis. Dat is het belang van goed leren focussen, pas de volgende stappen toe en jij hebt voortaan een positief en tevreden gevoel over je dag!
1. Bekijk het probleem
Wat is het wat ervoor zorgt dat jij je focus verliest? Is het je telefoon, een social media verslaving of vermoeidheid? Houd eens een week bij waaraan jij je concentratie verliest. Je kunt hiervoor je schermtijd op je telefoon bekijken. Op deze manier kom je erachter wat de pijnpunten zijn en kun je ze aanpakken. Leren focussen kan alleen als je hier op de punten alert gaat zijn.
2. Plannen
Gefocust aan de slag gaan is vele male gemakkelijker als je weet wat er van je verwacht wordt. Maak een planning, een dag of een week van te voren en houd je hieraan. Leg je planner de hele dag open en bloot voor je neer. Op deze manier voorkom je dat je voor je uit gaat staren en het leren focussen is gemakkelijker. Als je de taken van je planning hebt voltooid kun je met een goed gevoel naar huis.
3. Eat that frog
Wat is het waar je het meest tegenop ziet om te doen vandaag? Je kunt wel willen leren focussen maar als je continu dat ene vervelende ding door je hoofd schiet, wordt je toch telkens afgeleid. Eat that frog! Begin de dag met de taak waar je het minste zin in hebt, je kunt het maar vast gehad hebben! Je zult zien dat het voltooien van deze taken een grote en positieve impact op de rest van je dag hebben.
4. Nog even over plannen…
Nu je de dag begint met een vervelende taak is het zaak om de rest van de dag ook zo productief mogelijk te plannen. Belangrijk hierin is om grote taken om te toveren in kleine stukjes. Het is leuk om dingen af te kunnen strepen van je to do lijst en zo blijf je gemotiveerd! Zorg ervoor dat je projecten die je anders uren, dagen of weken kosten opdeelt in taken die je binnen een paar uur af kunt hebben. Zo kom je uiteindelijk aan dat verslag van 100+ pagina’s!
5. Maak een goede start
Hoe start jij je dag het liefst? Heb je er ooit al eens over nagedacht hoe jou ochtendritueel kan bijdragen aan een productieve dag? Als je jouw dag start met het checken van je mail op je telefoon en je nadat je bent aangekleed een banaan van het aanrecht grist alvorens in de file te gaan staan. Op kantoor heb je eerst een bakje koffie nodig om wakker te worden en rol je zo de eerste vergadering in. Als dit jou ochtends is, dan valt er nog veel te verbeteren.
Gelukkig hoef je niet op deze manier je dag te beginnen. Een productieve dag begint niet pas nadat je jouw computer op kantoor hebt opgestart. Kies er bewust voor om thuis al het verschil te maken en dat kost je niet meer dan 30-45 minuten. Wat past er bij jou? Een aantal voorbeelden zijn:
- Drink 1 of 2 glazen water, voor je ook maar iets anders doet
- Start de dag met het opmaken van je bed
- Mediteer
- Lees, of het nu een zelfhulpboek is of je lievelingsroman.
- Beweeg, of je er nu voor kiest om de hond uit te laten of 10 minuten yoga te doen, het is belangrijk om je lichaam in beweging te brengen.
- Neem een korte, misschien zelfs wel verfrissende douche (niet langer dan 3 minuten)
- Ontbijt en neem hier de tijd voor, eten vergroot je aandacht en concentratie.
Op deze manier geeft je eerst je lichaam en je hoofd wat tijd om op te starten. Pak daarna pas je telefoon of laptop erbij. Je zult merken dat je veel meer energie hebt en je dag langer lijkt te duren.
Lees ook: In 10 stappen het perfecte ochtendritueel voor een productieve dag.
6. Ga offline
Ik weet dat dit niet leuk is, maar het is zo belangrijk. Leren focussen is onlosmakelijk verbonden met offline gaan. Zet je telefoon eens een tijdje uit of op vliegtuigstand als je geconcentreerd wilt werken, zet je email melding uit en laat de social media even met rust. Het liefst leg je jouw telefoon in een andere ruimte en blokeer je pagina’s die jou aandacht afleiden van wat er moet gebeuren.
7. Mediteer
Zen zijn? Mediteren? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? Leren focussen gaat om de juiste balans tussen productiviteit en ontspanning. Je wilt voorkomen dat je na een lange dag uitgeteld op de bank ligt. Ga eens stil zitten, de eerste keer zal je hoofd continu de aandacht proberen te trekken met verschillende gedachten. Je moet nog dit doen… Heb je dit wel goed gedaan… Mediteren doet helemaal niks…
Je hoeft geen uren op een meditatie kussen door te brengen, mediteren kan gewoon achter je bureau of op het toilet. Hoe sta je ervoor vandaag? Sluit je ogen en richt je op jezelf. Adem in, adem uit en laat de stress van je afglijden, zo kun jij erna met meer focus aan de slag.
8. Opruimen
Bij leren focussen komt ook opruimen om de hoek kijken. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Alles wat zich om je heen bevindt, kan zorgen dat je jouw focus verliest. Kijk eens kritisch naar wat zich op je bureau bevindt. Wat gebruik je dagelijks en wat ligt er al een tijdje onder het stof? Maak het eens schoon, reorganiseer en geniet van de rust om je heen.
9. Haal een frisse neus
Op drukke dagen waarin we achter de feiten aan hollen of op van die dagen dat we maar niets uit onze vingers krijgen is het goed om niet te blijven rennen (of juist stil te blijven zitten). Leren focussen en productief aan het werk gaan, betekent ook af en toe een pauze nemen. Een frisse neus doet een mens goed, zorg ervoor dat je tijdens je wandeling echt even in het hier en nu bent. Geniet van de zon, de frisse lucht en de bomen. Laat je werk even helemaal los en bij terugkomst zul je zien dat je stukken productiever weer aan de slag kunt gaan.
10. Beloon jezelf
Heb jij een top dag gehad? Je to do list voor deze week afgevinkt of eindelijk dat lastige project afgerond? Beloon jezelf dan met iets moois. Haal iets lekkers te eten, koop die nieuwe jurk of geniet van een avondje in de bioscoop. Leren focussen gaat beter als je zorgt voor de juiste motivatie!
Succes met het leren focussen! Ik weet zeker dat deze tips kunnen bijdrage aan een fijnere lifestyle en mindset.