Piekeren, we doen het allemaal wel eens. We denken na over kleine en grote zorgen, soms zijn ze gelukkig snel op te lossen andere keren liggen we er nachten wakker van. Maar wat als deze gedachtes je leven overnemen? Als je door té veel piekeren slecht slaapt, je verdrietig voelt en je niet nog eens met een probleem bij je omgeving wilt aankloppen? Je wordt er angstig en gestresst door en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tijd voor een artikel om het piekeren aan te pakken!
Ben ik een piekeraar?
Het is niet gek dat je nadenkt over het verleden of de toekomst. Het kan je juist helpen om nieuwe inzichten te krijgen en het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Het gaat mis als je er te lang in blijft hangen en al het nadenken overgaat in piekeren. Het belangrijkste is dat je jezelf bewust bent van het feit dat je piekert. Je kunt hiervoor het volgende artikel lezen:
Pieker jij té veel? Deze signalen geven aan dat je té veel piekert.
Hierin hebben we gekeken naar de drie meest voorkomende signalen:
- Slechte nachtrust, je eigen gedachten houden je ’s nachts wakker.
- Je voelt je slechter als je piekert, je maakt je druk om dingen waar je geen controle over hebt en ervaart stress en onzekerheid.
- Je verliest het begrip van je omgeving.
Hoe ga je om met oplosbare pieker gedachten?
Piekeren hoeft niet altijd erg te zijn, als je er maar een actie aan verbindt. Zo doorbreek je de cirkel van eindeloos piekeren. Er zijn vaak veel meer oplossing dan je denkt, maar het is aan jou om ze te willen zien. Sommige oplossingen kunnen namelijk spannend of confronteert zijn. Hoe kom je nou tot een oplossing? Let op, deze stappen werken alleen bij een oplosbare piekergedachten.
Stap 1: Constateer de piekergedachten
Vraag jezelf af waar je je zorgen over maakt en wat het probleem is dat je wilt oplossen. Pieker je bijvoorbeeld over het feit dat je auto stuk is en je dit veel geld gaat kosten? Dan is piekeren een vorm van vermijding, je gedachten blijven maar rondspoken en je onderneemt geen actie. Je kunt ook blijven piekeren omdat je de confrontatie niet aan wilt gaan, denk hierbij aan problemen op het werk of in je relatie.
Stap 2: Zet een timer
Pak een pen en papier erbij en schrijf in 10 minuten tijd alle mogelijke oplossingen op. Een oplossing voor het probleem hierboven kan bijvoorbeeld zijn: Ik ga een kennis vragen of hij het wellicht voor een klein bedrag kan doen tot de auto verkopen en een nieuwer model uitzoeken. Als het aankomt op je werk kun je bijvoorbeeld denken aan ontslag nemen, een cursus volgen om beter te worden of zoeken naar een andere functie binnen het bedrijf.
Stap 3: De beste oplossing
Door welke oplossing merk je dat jouw piekergedachte geen spanning meer geeft? Kijk of het een goede oplossing is en maak een plan zodat je in actie kunt komen. Maak een afspraak bij de garage of met je manager. Het lijkt misschien heel eng, maar je weet zo in ieder geval waar je aan toe bent.
Hoe ga je om met onoplosbare piekergedachten?
Sommige piekergedachten zijn niet op te lossen, van sommige gedachtes weet je dat al direct, voor anderen heb je misschien bovenstaande stappen geprobeerd waarna je erachter kwam dat er geen goede oplossing is. Er zijn verschillende manieren om met onoplosbare piekergedachten om te gaan, probeer ze uit en kijk wat bij je past.
Manier 1: Afleiding
In de nacht piekeren we veel meer dan overdag, dit komt mede omdat er overdag veel meer afleiding is. Je kunt met anderen praten en hebt veel te doen. Vooral contact zoeken is een goede manier om mindere piekeren. Ga eens langs bij je beste vriendin, bel je tante op voor advies of vertel je collega’s waar je mee zit. Wil je het niet over je problemen hebben? Dan nog zul je zien dat jouw een-op-een gesprek zoveel concentratie vergt, dat het piekeren geen kans krijgt.
Manier 2: Beweging
Lichamelijke activiteiten hebben direct een positief effect op piekeren. Vooral intensievere sporten waarbij je geen keuze hebt dan je te concentreren op het spelletje zijn perfect. Denk aan voetbal, boksen en tennissen. Kun jij je gedachtes beter onder controle houden, dan kun je ook yoga, fitnessen, tuinieren, schoonmaken en wandelen proberen. Maar voorkom dat je al wandelend met de hond alsnog één uur aan het piekeren bent.
Manier 3: Ontspanning
De een kan perfect ontspannen, terwijl de ander door deze manier alleen maar meer gaat piekeren. Het moet bij je passen maar een warme douche, ademhalingsoefeningen, je hobby uitvoeren zoals puzzelen, haken, lezen, bakken of vissen kunnen helpen om tot rust te komen. Je kunt ook kiezen voor ontspannende activiteiten die wel veel concentratie vergen zoals het bespelen van een instrument of een spel.
Kun je stoppen met piekeren?
Het is niet mogelijk om nooit meer te piekeren. We kunnen zoeken naar oplossingen en afleidingen, maar jezelf het piekeren verbieden gaat niet helpen. Om te voorkomen dat je piekergedachte een belemmering vormen is het belangrijk om af en toe te piekeren op een moment dat je zelf uitkiest. Kies een bepaalde plek en een vast tijdstip waarop je bijvoorbeeld 10 minuten gaat piekeren.
Laat de piekergedachtes voorbij komen als wolken, zie dat ze er zijn maar laat ze ook weer los. Herken de gedachte, maar ook dat jij er niet altijd iets mee hoeft. Als je denkt dat je er een oplossing voor moet vinden of als je ze niet wilt vergeten, kun je ze opschrijven. Als na 10, 15 of 20 minuten de wekker afgaat, zeg je hardop “klaar” en ga je weer verder met de waan van de dag.
Conclusie
Het is dus belangrijk om alert te zijn op je gedrag, merk je dat je te veel piekert? Pak het dan aan, zoek naar afleiding en naar momenten om doelbewust even te piekeren. Op dat moment accepteer je dat je piekert en daarna ga je weer verder. Vergeet ook niet om af en toe om jezelf te lachen, vergroot je pieker gedachten eens uit, waarschijnlijk valt het allemaal heel erg mee!
Ook interessant