Hond mee op vakantie? Dit is jouw vakantiechecklist voor de hond!

Het Gezinsleven - Personal Blog

Neem jij je hond mee op vakantie? Wat leuk! Jouw vriendje gaat vast de tijd van zijn leven hebben, maar er zijn natuurlijk wel een hoop dingen die je hond nodig heeft als hij mee op vakantie gaat. Vandaar dat we deze gemakkelijk vakantie met je hond checklist hebben opgesteld. Zo vergeet je niets cruciaals en kan je hond veilig mee op reis.

Even wennen

Het is voor jezelf niet zo erg als je andere tandpasta moet gebruiken of net die lekkere snoepjes bent vergeten mee te nemen, maar voor je hond is dat toch wat minder prettig, je kan niet even uitleggen dat ze maar voor 2 weekjes genoegen moet nemen met andere brokken. 

Het klinkt simpel maar de meeste honden zijn niet makkelijk in het switchen van brokken, daarnaast zit jouw hond misschien ook nog eens op een speciaal dieet wat het lastig maakt. Met andere woorden, zorg dat je alles bij je hebt zo voorkom je onnodige kosten en heeft ook jullie beste en meest loyale vriend een top vakantie!

Denk vooraf goed wat er op vakantie anders aan toe gaat dan thuis. Probeer de verschillen voor jouw hond te beperken. Neem zoveel mogelijk herkenbare en waardevolle spullen mee. Denk aan speeltjes, knuffels, mand, voer en zijn eigen etensbak. Hoe meer herkenningspunten voor je hond, des te beter, daardoor neem je een ontspannen hond mee op vakantie. Zo kun je jouw hond bijvoorbeeld al voor de reis laten wennen aan het eten van brokken in plaats van vers vlees of nat-voer. 

Checklist voor onderweg 

De vakantie begint natuurlijk al zodra je in de auto stapt. Ik weet het, je hebt nog wat stress of je alles wel bij je hebt, maar geloof me als je werkt met deze checklists verdwijnen ook jouw zorgen!

Hoewel jij je hond mee op vakantie neemt, kan het voor je hond erg spannend zijn, al die ingepakte koffers en veel stress in en rond huis. Wat gaat er nu weer gebeuren? Stel hem gerust, je kan je hond laten zien dat zijn spullen ook worden ingepakt, of zet je hond samen met zijn favoriete knuffel alvast in de auto.

Door onderstaande spullen bij de hand te hebben tijdens jouw reis bespaar je jezelf een hele hoop zoekwerk én maak je de reis voor jouw hond een stuk comfortabeler en ontspannen. Maar wat is nou belangrijk om mee te nemen voor onderweg? Denk tenminste aan:

 • Het paspoort van je hond inclusief vaccinatierapport en verklaring van gezondheid
 • Autoriem of stoel waarin je hond veilig zit
 • Eet- en drinkbakken (deze is heel handig voor onderweg)
 • Voldoende water voor de reis
 • Voldoende eten en lekkernijen voor onderweg
 • Riem en halsband voor de stops onderweg
 • Hondenpoep zakjes

Denk er aan dat de rit voor je hond erg spannend kan zijn. Is het de eerste keer dat je hond mee op vakantie gaat? Oefen dan vooraf, ga eens wat langere ritten maken met je hond en vervoer hem zoals je dat ook op vakantie wenst te doen. Natuurlijk moet je niet onnodig lange ritten gaan maken, maar zeg nou zelf het is best leuk om eens met z’n allen naar het strand te rijden! Zo vang je twee vliegen in 1 klap!

Checklist voor de locatie

Alle spullen in deze lijst kun je wat verder weg stoppen en hoef je tijdens je reis niet bij de hand te houden. Hoewel je hond wellicht niet veel nodig lijkt te hebben is het wel noodzakelijk om voldoende rekening te houden met het welzijn van jullie viervoeter. De hond mee op vakantie brengt nou eenmaal wat extra zorgen met zich mee, maar aan het einde van de rit beloof ik je dat je er geen spijt van zal krijgen.

Uiteraard hangt het ervan af waar je exact naar toe gaat, in onderstaande checklist ga ik ervan uit dat het warm is op jullie vakantie bestemming, zorg dan dus ook voor de nodige verkoeling.

 • Voer en drinkbakken (het liefste die jouw hond thuis ook gebruikt)
 • Voldoende voeding
 • Eventueel een (opvouwbare) bench met drinkbak
 • Een deken waarop jouw hond kan liggen
 • Extra halsband en extra riem
 • Een adres koker aan de halsband
 • Voldoende poepzakjes
 • Koeldeken
 • Paal in de grond met lange kabel (vooral handig op een camping)
 • Lekkernijen zoals koekjes, dentastix, snoepjes
 • Speeltjes en botten
 • Verzorgingsproducten (borstels, nagelschaartje, tandenborstel, schaar etc.)
 • EHBO set (tekentang, ontworming tabletten, eventueel medicijnen) 

Op locatie in een vreemde omgeving kan je hond het best spannend vinden. Hou dus rekening met jouw trouwe viervoeter als je hond mee op vakantie gaat. Onze hond eet bijvoorbeeld altijd slechter op vreemde locaties, ik zorg dan ook dat ik goed in de gate houd hoeveel hij eet en doe geen inspannende activiteiten als hij niets heeft gegeten.

Hond mee op vakantie? Overige tips!

Naast de handige checklist die ik hierboven voor je heb uitgewerkt zijn er nog een aantal handige tips waar jij rekening mee kan houden als jij je hond mee op vakantie neemt! Denk er bijvoorbeeld aan:

 • Brokken indelen in porties. Zo kan ik gemakkelijk iedere dag zijn portie pakken en bijhouden hoeveel mijn hond al heeft gegeten die dag.
 • Ga je het water op, neem dan een zwemvest mee voor je hond. Je weet nooit wat er kan gebeuren en hoe ruig het water is.
 • Zoek voordat je op vakantie gaat een dierenwinkel in de buurt van jouw vakantie bestemming. Mocht er iets zijn dat je nodig hebt, dan weet je al waar je heen kan gaan. 
 • Neem goede foto’s van je hond mee, mocht je hond onverhoopt weglopen, dan heb je altijd de foto’s van je hond bij de hand om mensen te laten zoeken.
 • Zoek voor je op vakantie gaat een dierenarts in de buurt van jouw vakantie bestemming. Noteer ook het telefoonnummer in jouw contactenlijst, mocht er iets gebeuren dan kun je altijd snel contact opnemen en terecht bij de lokale dierenarts. Zorg ook dat je het nummer van jouw eigen dierenarts bij de hand hebt als je op vakantie gaat!

Al met al is je hond mee op vakantie een waar feestje, zorg er wel voor dat je goed bent voorbereid want dan is het ook een feest voor jouw trouwe viervoeter en kun je met een gerust hart samen genieten van jullie nieuwe avonturen!

Wil je meer adviezen en praktische tips over hoe je jouw hond mee op vakantie kunt nemen? Lees dan ook:

Gaat je hond mee op vakantie? 5 praktische tips voor een fijne reis!
Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant