5 tips: het huishouden bijhouden!

Het Gezinsleven - Personal Blog

Het huishouden is een breed begrip aan taken die niet altijd even gemakkelijk te managen zijn. Niemand heeft tegenwoordig nog zeeën aan tijd en het huishouden bijhouden is er daardoor niet gemakkelijker op geworden. Toch wil je af en toe een frisse wind door je huis! Hoe voorkom je dat je kinderen geen schone sokken meer in de kast hebben liggen of dat er stress ontstaat omdat (schoon)moeder voor de deur staat? Onze 10 tips om het huishouden bij te houden gaan je hierbij helpen!

5 tips om het huishouden bijhouden gemakkelijk te maken:

1. Pakken is opruimen

Ik herken deze vooral bij het uitzoeken van mijn kleren in de ochtend. Die broek met dat shirt? Nee, toch maar niet en wat gebeurt er dan? In plaats van het terug in de kast te leggen ligt het op een stoel… Dat schiet dus niet op. 

Als je iets pakt of gebruikt dan leg je het direct terug! Geen stapels kleding op de stoel, geen voorraad douche producten op de bad rand en geen stapel rommel op de eettafel. Het huishouden bijhouden wordt stukken simpeler als je direct iets opruimt nadat je het hebt gepakt aangezien één broek en één trui, veel sneller zijn opgeruimd dan 10 kledingstukken.

2. Ordenen

Dan komen we meteen bij het tweede punt, ordenen. Om het huishouden bijhouden te doen slagen moet alles wel een vaste plek hebben. Al die spullen die overal rondslingeren, of ik die altijd alles kwijt was. Mijn man werd er gek van. Alle spullen in huis hebben tegenwoordig een vaste en logische plek, dus ook nieuw gekochte spullen! Maar daar moet wel ruimte voor zijn… 

Vaste plekken moeten logisch zijn. Wat je het vaakst nodig heeft moet vooraan liggen. Berg dus niet je stofzuiger op achter de kratten bier of je snijplanken achten de soeppan die je bijna nooit gebruikt. Als je het jezelf te moeilijk maakt, zakt de moed je al in je schoenen voordat je begonnen bent.

Tips hierbij zijn: 

  • Overleg samen over een logische indeling zodat iedereen deze kan onthouden.
  • Rommellades, er zijn nu eenmaal van die ondefinieerbare dingetjes waarvan niemand weet waar ze eigenlijk horen te liggen. Kortingsbonnen, kauwgom, zonnebrillen en een tijdje waren het vooral veel fidgetspinners. Typische spullen die rond gaan slingeren. Maak een la vrij in je hal of keuken voor deze spullen zodat ze niet overal en nergens belanden.
  • Nieuwe spullen gekocht? Eerst opruimen, past het niet meer in de kast waar het hoort, gooi dan iets wat je niet meer gebruikt weg of doneer het. Het is veel gemakkelijker om een georganiseerd huis schoon te houden als een waarin je om de rommel heen moet poetsen.

3. Doe iets

Je hoeft niet alles in een keer te doen. Vandaag de dag zijn we allemaal druk en dat heeft het huishouden bijhouden niet gemakkelijker gemaakt. Als je geen uren in een keer vrij kunt maken om te schoonmaken, plan dan een half uur per dag in. In een kwartier kun je al een heel eind komen met de stofzuiger en in een half uur blinkt de badkamer weer. 

Bewaar niet alles tot die ene dag dat je met jezelf hebt afgesproken om het op te lossen, de berg wordt dan zo groot dat je er alleen maar meer tegen opziet. Door iedere dag iets te doen kun je het huishouden bijhouden zonder dat het voelt als een zware last. 

4. Afspraken maken

Als je in je eentje verantwoordelijk bent voor het huishouden omdat je bijvoorbeeld alleen woont of jonge kinderen hebt, dan is dat wat het is. Leef je met meerdere mensen samen onder een dak die mee kunnen helpen? Dan wordt het wat ingewikkelder. Jij bent niet de enige die de boel op stelten zet, vies maakt en zijn spullen niet opruimt. Daarom is het maken van afspraken zo belangrijk om het huishouden bijhouden te doen slagen. 

Tijd om de krachten te bundelen. Maak afspraken die bij jullie ritme passen en spreek uit waar je mee zit. Zo voorkom je frustraties en kunnen jullie samen opzoek naar oplossingen. Is je man altijd vroeg wakker? Dan kan hij ’s ochtends de vaatwasser uitladen zodat wanneer jij het ontbijt voor de kinderen maakt er in ieder geval een schoon mes klaar ligt. Denk ook eens aan het koken, wissel het af. Terwijl de een kookt kan de ander opruimen en de tafel dekken. 

Het belangrijkste is praten, om het huishouden bijhouden niet tot een bron van frustratie te maken is het belangrijk om te weten dat andere mensen niet altijd alles zien. Het is geen onwil dat ze boven zijn zonder dat stapeltje was op de trap mee te nemen. Geef aan wat je anders wilt, je kunt niet verwachten dat personen weten wat je wilt, als jij het niet uitspreekt.

5. Routine

Alles wat we hier boven hebben genoemd om het huishouden bijhouden gemakkelijker te maken valt onder een routine. Deze structuur zal je helpen om het huishouden niet op te laten lopen. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken om iedere ochtend de wasmachine aan te zetten of even te stofzuigen. Ben je geen ochtendmens? Zoek dan een momentje waarop het jou wel uitkomt. Dit kan net voor het koken zijn of ’s avonds als de kinderen op bed liggen. 

Plan je taken in, doe iedere dag iets en plan ook maandelijks één grote taak in. Deze kun je samen doen, zoals de garage of zolder uitruimen of de tuin snoeien. Als je het niet alleen hoeft te doen is het veel gemakkelijker om de moed er in te houden, zet een gezellig muziekje op en maak het zo leuk mogelijk!

Het huishouden bijhouden

Helemaal vlekkeloos zal het huishouden bijhouden niet gaan, je wilt tijd om te leven, af en toe uitslapen en lekker even niks doen. Zie dat ook niet als doel! Het leven is al druk genoeg, maar je kop in het zand steken heeft ook geen nut. Je zal toch aan de slag moeten, maar hopelijk zie je er met deze tips wat minder tegenop en wordt het huishouden bijhouden een deel van jouw lifestyle

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Hetgezinsleven - lifestyle - interieur - wastafel

Wastafel keuzestress? Deze Tips Zullen je helpen!

Een badkamer is een plek van rust en ontspanning, en een belangrijk onderdeel van deze ruimte is de wastafel. Het kiezen van de juiste wastafel is essentieel voor zowel de functionaliteit als de uitstraling van de badkamer. Maar met zoveel verschillende opties kan het overweldigend zijn om de juiste keuze te maken. In deze blog delen we waardevolle tips en advies om jou te helpen de perfecte wastafel te kiezen die past bij jouw behoeften en smaak.

Lees meer →