2 gemakkelijke soepen voor iedere dag

Het Gezinsleven - Personal Blog

500 gram groente per dag binnen zien te krijgen gaat bij ons niet altijd even gemakkelijk. Vandaar dat ik regelmatig terugval op een grote pan soep om weer wat vitamines en mineralen binnen te krijgen! Lekker met een geroosterd sneetje brood of als voorafje aan het avondeten is een gemakkelijke soep altijd goed. Het is dan natuurlijk wel fijn als je er geen uren voor in de keuken hoeft te staan! Hierbij 3 gemakkelijke soep recepten die regelmatig bij ons op tafel staan!

1. Tomatensoep

Deze gemakkelijke soep is bij ons thuis telkens opnieuw favoriet. Ik wacht wel altijd tot de tomaten een diepe, rode kleur hebben. Die tomaten die eigenlijk net wat te lang al op de fruitschaal liggen, geven je soep de lekkerste smaak. Wat heb je nodig:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 tomaten
  • 1 wortel
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepels olie naar keuze (om in te bakken)
  • 750 ml water
  • 2 blokjes groentebouillon of runderbouillon
  • Kruiden naar keuze zoals basilicum, oregano of tijm

Tijd om de groentes te snijden. De ui wordt gesnipperd, de knoflook fijngesneden en de tomaten gaan samen de wortel in blokjes. Zo, dat was stap 1!

Fruit hierna de ui met knoflook een paar minuten aan in een pan met wat olie. Hierna voeg je de tomatenblokjes en de wortel toe. Bak dit zo’n 5 minuten mee.

Nu voornamelijk de wortel wat zachter is geworden, is het tijd om een blikje tomatenpuree door je groentes te roeren. Voeg hierna het water samen met de bouillonblokjes naar keuze toe en breng aan de kook. Laat het geheel zo’n 15 minuten zachtjes doorkoken. 

Na 15 minuten haal je de soep van het vuur en gaan we aan de slag met de staafmixer. Pureer de soep glad. Heb je geen staafmixer in huis? Dan kun je het ook in de blender fijn malen.

Nu vind ik het zelf leuk om af en toe eens te variëren, daarom nog wat suggesties om te variëren met gemakkelijke soepen:

  • Gehaktballetjes toevoegen (ook de vega varianten zijn erg lekker)
  • Vermicelli (lettervermicelli blijft altijd favoriet)
  • Zin in een romige soep? Een lepeltje crème fraîche of een scheutje kookroom doen wonderen.
  • Croutons of soepballetjes geven de soep een lekkere bite.

2. Broccoli-courgette soep

Hoewel broccoli en courgette niet terug te vinden zijn op het lijstje met favoriete groentes, is deze gemakkelijke soep een allemansvriend. 

De ingrediënten voor een volle pan soep voor 4 personen:

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 stronk broccoli (ongeveer 500 gram)
  • 1 eetlepels olie naar keuze (om in te bakken)
  • 750 tot 850 ml water
  • 2 groentebouillon blokjes

We beginnen zoals altijd met het voorbereiden van de groentes. De ui en knoflook wordt in stukjes gehad, de courgette gaat in blokjes en van de broccoli maken we kleine roosjes. Ik gebruik ook altijd de steel van de broccoli. Dit doe ik door deze te schillen en vervolgens in kleine blokjes te snijden. 

Vervolgens verwarm ik wat olie in een soeppan en fruit ik de ui met de knoflook zo’n 4 minuutjes. Hierna neem ik de blokjes courgette welke ik zo’n 5 à 7 minuten meebak. Ik prik er een keer met mijn vork in en als ik merk dat ze wat zacht zijn geworden voeg ik de broccoli en de bouillon toe. 

Dan is het tijd om deze gemakkelijke soep aan de kook te brengen. Na zo’n 10 minuten is alles mooi zacht geworden. Tijd om het vuur uit te zetten en de staafmixer erbij te pakken. Pureer de soep naar de gewenste dikte, eventueel kun je nog wat water toevoegen.

Nu is het tijd om te proeven en de soep op smaak te brengen met peper en zout. Je kunt de soep extra lekker maken door uitgebakken spekjes toe te voegen, gebakken uitjes, geitenkaas toe te voegen voor het pureren of een eetlepel crème fraîche er doorheen te roeren.  

Zoals je kunt zien zijn het gemakkelijke soepen waarmee je gemakkelijk kunt variëren. Ze passen perfect bij het drukke leven van iedere dag en zijn nog gezond ook! 

Inhoudsopgave

Ook interessant