Social media detox: 10 praktische tips

Het Gezinsleven - Personal Blog

24/7 staan we ‘aan’, social media neemt onwijs veel tijd in beslag. We scrollen, liken en stippen er op los. Laten onze vrienden de hele dag weten waar we mee bezig zijn en vergelijken onszelf met anderen. De wereld draait om volgers, likes en reacties en hoewel social media zo zijn voordelen heeft, zijn er ook meer dan genoeg nadelen. Heb jij al eens aan een social media detox gedacht?

Door social media heb ik leuke mensen leren kennen, nieuwe plekken bezocht en veel geleerd. Zo heb ik de lekkerste, nieuwe recepten ontdekt, work-outs gedaan en geleerd ik mijn haren het best kan krullen. Toch zijn er ook veel nadelen, zo is social media ronduit naar als je even niet zo lekker in je vel zit. Iedereen lijkt altijd alles goed voor elkaar te hebben. Is georganiseerde, vrolijker, gespierder, sneller, succesvoller en slimmer. Het kan je het gevoel geven dat je er helemaal niet bij past en dat iedereen het beter voor elkaar heeft dan jij. Soms is even offline gaan helemaal niet zo’n slecht idee, tijd voor een social media detox.

Social media detox

Ik hoor je al denken, maar hoe dan? Alles gebeurt tegenwoordig op social media en hoe werkt zo’n social media detox dan? Ik vertel je meer over het hoe, wat en waarom van een social media detox.

Waarom?

Social media is zo’n groot gedeelte van ons moderne leven, dat het soms bijna een verslaving is. We spenderen uren achter onze telefoon, maar vaak worden we er alleen maar angstig, verdrietig en ontevreden van. Kijk eens naar jou eigen situatie. Hoe voel jij je door social media en wat voor impact heeft het op jouw leven? Heeft het een negatief effect op jouw mentale gezondheid, productiviteit en creativiteit? Wat als je al die tijd die in je in social media stopt zou kunnen steken in activiteiten die je gelukkig maken? Als je deze vragen beantwoord, weet je of het tijd is om een social media detox te doen.

Tijdens je social media detox krijg je tijd om je eigen waarde te gaan bepalen. Social media geeft ons een zogenaamd beeld van hoe we allemaal zouden moeten zijn. Maar wie wordt er nu echt gelukkig van opgaan in de massa? Weet jij eigenlijk nog wat je zelf mooi vindt of doe je vooral wat andere leuk vinden? Het is tijd om jezelf terug te vinden, want je zult tijdens je social media detox zeven van tijd overhouden. 

Die tijd kun je besteden aan dingen die wel goed voor je zijn, zoals gesprekken met echte mensen, sporten, ontspannen, slapen, boeken lezen en gezond eten bereiden. Zonder foto moment kun je genieten van warm eten en tijdens een strandwandeling focussen op elkaar in plaats van een mooi shot. Je stopt met alles te doen voor een mooie foto en een like, maar gewoon voor jezelf, omdat jij dat waard bent!

Hoe?

Een social media detox kan op verschillende manieren, je kunt het cold turkey doen, langzaam afbouwen of kiezen wat je wel en niet meer wilt zien. Tijd voor wat praktische tips:

1. Cold turkey

Hoe moeilijk het ook is: trek de stekker eruit. Verwijder alle social media apps van je telefoon. Ja, dit bericht kan als schokkend worden ervaren. Probeer het eens voor 24 uur of één week, dat moet toch wel lukken? Zie het als een experiment, wat voor uitwerking heeft het op jou leven? Wat heb je met alle extra tijd kunnen doen? Nu je dit hebt doorstaan, weet je zeker dat je van wat minder social media tijd niet dood gaat.

2. Leven zonder apps

Bevalt het jouw eigenlijk wel goed nu die apps van je telefoon af zijn? Gebruik dan voortaan de desktopvarianten. Deze zijn een stuk minder verleidelijk en zo blijf je toch up to date. 

3. Geen notificaties

Toch liever gewoon de apps gebruiken? Zet dan al je notificaties af, simpel maar effectief. Zo wordt je niet meer gepusht om toch even te kijken naar wat die en die hebben gepost, geliked of gedeeld. Het is voortaan aan jou om te beslissen wanneer je kijkt.

4. Samen sta je sterker dan alleen

Of je nu wilt afvallen of een social media detox wilt ondernemen, alles is leuker per twee. Je hebt nu iemand waar je verantwoording aan af moet leggen. Deel aan het einde van de dag jouw schermtijd en waar je deze aan hebt besteed. Degene die zich niet aan de afspraken houdt, moet de ander trakteren. Zo worden die paar minuutjes Instagram wel heel duur. 

Maak samen een plan, praat over hoe je het voelt en hou elkaar op de hoogte hoe het gaat. Je hebt veel meer kans om je doelen te behalen wanneer je op iemand anders kunt leunen.

5. Tijd voor een timer

Een timer kun je op verschillende manier instellen zo kun je per app bepalen hoeveel tijd je er per dag aan mag besteden. Wil je het iets meer hardcore aanpakken? Zet dan een timer op je Wifi, dan kun je niet gemakkelijk kiezen om toch nog even een kwartiertje langer te scrollen.

6. Weg met die telefoon

Je kunt op verschillende manieren je telefoongebruik verminderen. We pakken door de dag heen onwijs vaak onze telefoon af, gemiddeld meer dan 200 keer per dag. Er valt dus heel wat te realiseren met een social media detox.

  • Leg je telefoon in een andere ruimte, ergens waar jij niet bent! Ben je aan het studeren of werken met je telefoon op je bureau? Dan is het bijna onmogelijk om de verdeling te weerstaan. Leg hem in een andere ruimte, of nog beter op een andere verdieping dan waar jij bent. 
  • Plaats een elastiekje om je telefoon. Deze simpele reminder voorkomt dat jij zonder na te denken je telefoon oppakt. Je doorbreekt je autisme en moet een extra handeling uitvoeren.
  • Je schermafbeelding kan je tweede reminder zijn. Ontwerp er bijvoorbeeld eentje waarop staat: Waarom pak je mij op? Wat hoor je nu eigenlijk te doen? Stop hier! Werk aan je doelen!

7. Er is niks mis met een ouderwetse wekker

Je telefoon naast je op je nachtkastje neerleggen is een slecht idee als je toe bent aan een social media detox. Het eerste wat je doet ’s ochtends is de wekker op je telefoon uit zetten en je sociale media checken. Wat is er vannacht gebeurt? Wat heb ik gemist? Hè, zij is al een uur aan het sporten? Oh jee, hoe komt hij opeens aan zoveel volgers? En tot overmaat van ramp heeft je ex een nieuwe vriendin die er vreselijk goed uitziet. Lekkere starts van je dag… maar niet heus!

Dat kan anders! Schaf een ouderwetse wekker aan en open je social media niet voordat je up & running bent. Na een productieve ochtend waarin je aan jezelf en jouw doelen hebt gewerkt, ziet de wereld er heel anders uit.

In 10 stappen het perfecte ochtendritueel voor een productieve dag! 

8. Er is niets mis met even offline willen zijn

Social media kan soms nare gevoelens in onszelf oproepen. We doen onszelf allemaal wel eens mooier voor dan dat we zijn en we zijn niet vies van een filtertje hier en daar. Merk je op dat je jaloers bent op andere? Je rot voelt omdat jij dat allemaal niet hebt? Jezelf vergelijkt met anderen en baalt als een foto te weinig likes heeft? Leg je telefoon gewoon eens een uurtje weg en omring jezelf met mensen die van je houden. Ik weet zeker dat je je snel beter voelt! 

9. Meten is weten

Hoeveel tijd besteed jij eigenlijk aan social media? Wat wil je nu met de tijd die je ‘over’ hebt gaan doen? Een social media detox is alleen maar vol te houden als er iets leuks tegenover staat. Dus vul die tijd in met dingen die je altijd had willen doen, maar nooit geen tijd voor had! Dit kan bijvoorbeeld sporten zijn, genoeg slapen of meer tijd met je gezin doorbrengen.

Wees ook kritisch op de tijd die je wel aan je social media besteed. Wat is het doel van door je telefoon scrollen? Ontvolg de accountants die jouw niets brengen en schrijf je uit bij de nieuwsbrieven die je toch nooit leest. Het bespaart je tijd en je komt sneller uit bij de informatie die je zoekt. Zo volg ik zelf veel fitness, kook- en mode accounts omdat daar mijn passie ligt. 

10. Bedtijd

Jouw nachtrust zou heiig moeten zijn en social media is daarin alleen maar storend. Spreek met jezelf een tijdstip af waarop je jouw social media detox start. Bijvoorbeeld na negen uur ’s avonds. Je telefoon gaat aan de lader en daar komt hij de rest van de avond niet meer weg. Dit kan in de hal zijn, of in een andere kamer boven maar niet naast je bed. Het zal je verbazen wat voor fijne gesprekken met je partner dit oplevert als jij niet alleen maar naar je schermpje zit te turen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaring, dus laat me zeker weten hoe een social media detox jou bevalt. Je kunt ons volgen op… Nee grapje, doe het vooral voor jezelf en kijk of jij er baadt bij hebt! Ga jij een social media detox proberen?

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant