Hoe start ik met het houden van kippen? Alle voor- en nadelen.

Het Gezinsleven - Personal Blog

Als je kippen wilt gaan houden dan wil je natuurlijk wel graag dat deze gezellige beesten zich bij jou op zijn gemak voelen, dat ze tevreden zijn en jullie beide plezier hebben van de situatie. Het zijn hele mooie maar vooral ook nuttige dieren die wat leven brengen in je tuin. Als je ze goed verzorgt krijg je er als beloning ook nog lekkere eitjes voor terug!

Hoeveel ruimte heeft een kip nodig?

Het is wel belangrijk dat je voldoende ruimte hebt. Het liefst scharrelen ze rond in een grote tuin zodat ze zich niet hoeven te vervelen, maar ook op een kleinere oppervlakte kunnen ze prima vooruit. Reken op minimaal 3 vierkante meter per kip, hoe meer vierkante meters ze hebben, des te beter het is. In het nachthok met zitstok kun je gerust rekenen met minder ruimte. Daarbij is één vierkante meter per drie kippen.

Wil je een haan?

Als je wilt starten met het houden van kippen dan moet je een aantal beslissingen nemen. De eerste vraag is, hoeveel kippen wil je aanschaffen en wens je er wel of geen haan bij? Wil je graag een haan erbij in de groep? Dan is het slim om ze tegelijk aan te schaffen.

Een haan zorgt namelijk voor structuur in de groep, hij houdt de hennen onder controle zodat ze rustiger zijn en minder ruzie maken. Het zijn echte groepsdieren, een haan heeft zo’n vier tot zeven hennen nodig. Dit is afhankelijk van het ras en natuurlijk de ruimte die je beschikbaar hebt voor je kippen. 

Het gekraai, we kennen het allemaal het ochtendlijke gekraai van een haan want nog al eens voor problemen met je buren zorgt. Houdt hier rekening mee bij je keuze om wel of geen haan aan te schaffen. Een ander probleem is de beschermingsdrang. Een haan voelt zich zeer verantwoordelijk over zijn harem maar dit betekent dat hij hennen en eventuele kuikens wil beschermen. Oog om oog, tand om tand stijl. Dit is niet altijd fijn als jij de eitjes wilt rapen, de ren schoon wilt maken of naar de kuikens wil komen kijken.

Wil je graag kuikens?

Ja, als je een haan koopt heb je kans op kuikens. Wil je dit liever niet? Dan is het slimmer om geen haan te houden of je haalt gewoon iedere dag de eieren weg. 

Wat heb je nodig?

Wat eet een kip?

Een kip heeft een dagelijkse portie aan gemengde granen nodig, daarnaast lusten ze van alles zoals:

 • Groente en fruit (ook de schillen en bladeren)
 • Rijst, mais, gerst en tarwe
 • Gekookte noodles
 • Brood (ook als het oud is geworden, niet beschimmeld)
 • Restjes plantaardige voedsel (gestoofde groente, gekookte aardappelen, rijst, friet enz.)
 • Tuinafval, ze lusten onkruid en pas gemaaid gras.

Welke etensresten mogen ze niet hebben?

Let wel op want kippen mogen niet zomaar alle etensresten hebben. Het is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van jouw kip, maar kan ook de kwaliteit (en gezondheid) van hun eieren beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om op te letten dat de volgende etensresten niet aan kippen voert:

 • Zuivel (yoghurt, melk of kaas)
 • Beschimmeld of bedorven voedsel
 • Citrusvruchten
 • Bananenschillen
 • Chocolade en snoep
 • Prei, ui of knoflook

Huisvestiging?

Het is belangrijk dat je kippen niet zomaar in een hok stopt. Een kip is een echt groepsdier dat graag rond scharrelt. Daarom is het van belang dat jouw kippen voldoende ruimte hebben maar tegelijkertijd goed beschermd worden tegen roofdieren zoals vossen en roofvogels. Een nachthok is vaak voldoende om jouw kippen voldoende bescherming te bieden. Zorg wel dat er een zitstok in het nachthok zit, zodat de kippen hierop kunnen rusten.

Kippen kunnen op veel verschillende grondsoorten leven, denk aan boomschors, zand, houtsnippers of gras. Zolang de kippen maar de mogelijkheid hebben om lekker in de grond te pikken. Hoewel gras een prima ondergrond is voor kippen moet je er rekening mee houden dat er zeker plekken gaan komen waar het gras sneuvelt. Een kip gaat namelijk zoeken naar eten en maakt daarbij het gras kapot. Ook vinden kippen het heerlijk om zo nu en dan een stofbad te nemen, hiervoor kun je een bak met loszand plaatsen of een stuk zand ter beschikking te stellen.

Wat voor soort kip?

Er zijn verschillende soorten kippenrassen te koop. Ze hebben allemaal een ander formaat en uiterlijk. Een klein ras heeft minder ruimte nodig dan grotere rassen. Wil je graag veel eieren dan is dit ook iets waar je op moet letten! Zo legt De Barnevelder ongeveer 180 bruine eieren per jaar, ook de Lakenvelder en Hollandse Hoen zijn aanraders als je van eieren houdt.

Er zijn in Nederland ook een aantal hele bijzondere, vreemde rassen. Deze zien er echt anders uit en daar moet je wel van houden. Ik zelf vind de zijdehoen een heel leuk ras. Van origine komt dit ras uit China. Ze hebben een wollige vacht en kunnen mede daarom niet vliegen. Daarom is een lage omheining van 50 cm hoogte al voldoende. Het is een sterk ras, wat niet snel ziek wordt en het ras kan goed tegen extreme temperaturen. 

Kippen samen met andere dieren houden?

Als je graag andere dieren met je kippen wil houden zijn er veel mogelijkheden. Let wel op dat de dieren geen last van elkaar hebben, voldoende ruimte hebben en als het totaal andere dieren zijn is het ook fijn als de dieren zich van elkaar kunnen terugtrekken. Dat wil zeggen dat je de kippen een kippenhok geeft waar bijvoorbeeld een geit, schaap of hert niet bij kan.

Er zijn voorbeelden genoeg van dieren die je bij jouw kippen kan houden, denk bijvoorbeeld aan geiten, pauwen, parelhoentjes, schapen, konijnen (mits zij zichzelf kunnen terugtrekken van de kippen), ezels, of mini varkens. 

Denk er wel aan dat je het risico op ziekten vergroot als je verschillende dieren bij elkaar zet. Als je het klein houdt kan het vaak geen kwaad, maar het wel goed om hier vooraf rekening mee te houden.

Daarnaast zie je ook vaak dat kippen met water gevogelte, zoals eenden en ganzen, samenleven. Dat kan prima, maar zorg wel dat er voldoende ruimte voor de kippen blijft, het is namelijk belangrijk om te zorgen dat ze niet alleen maar in de modder lopen door constant in nattigheid te lopen krijgen kippen namelijk kalkpoten.

Voordelen

 • Kippen zijn goede afvalwerkers. Afval inleveren bij de gemeente wordt al duurder, terwijl een kip het plantaardig organisch afval lekker opsnoept.
 • Naast keukenafval eten ze ook slakken en onkruid. 
 • Het is gemakkelijk en hartstikke leuk, ze leveren een bijdrage aan de gezelligheid in jouw tuin omdat ze bijna de hele dag rond scharrelen. 
 • Het zijn hele leuke dieren voor kinderen, het leert ze verantwoordelijkheid en brengt de natuur wat meer onder de aandacht.
 • Het zijn goedkope dieren in de aankoop en verzorging.
 • De mest bevat stikstof en andere voedende bestanddelen. 
 • Je hebt bijna iedere dag verse scharreleieren. 
 • Ze zijn heel goed tam te maken. Als je kuikens koopt en er wat tijd in stopt komen ze uit je hand eten en kun je jouw kip knuffelen! Daarnaast is het fijn als een kip tam is omdat je ze dan gemakkelijk kunt nakijken zonder dat dit stress geeft.

Nadelen

 • Niet iedere tuin is geschikt voor kippen, je moet wel voldoende plaats hebben anders leidt het tot geuroverlast.
 • Kippen zijn sociale dieren en moeten nooit individueel gehouden worden, 3 kippen is al een leuk clubje.
 • Ze hebben niet alleen een ren nodig maar ook een dak boven hun hoofd. Ze zoeken bij slecht weer en als het avond wordt graag een beschutte plek op.
 • Het is belangrijk om je kippen te kortwieken zodat ze niet de tuin van je buurman overhoop kunnen halen. Bij kortwieken knip je alleen de veren, de behandeling is te vergelijken met het knippen van nagels of haren en moet herhaald worden.
 • Ze hebben aandacht nodig, naast eten, schoon drinkwater en het rapen van de eieren moet het hok ook uitgemest worden. Je moet kippen controleren op parasieten en zorgen dat ze een schone leefomgeving hebben.

Wat als je op vakantie gaat?

Met een automatische voederbak en voldoende drink water kunnen kippen een paar dagen alleen blijven. Ga je voor langere tijd weg? Dan zul je een oppas moeten vragen die op de dieren kan letten. 

Zoals je kunt lezen komt er bij het houden van kippen nog wel wat kijken, maar dan heb je ook een hele gezellige en nuttige toevoeging aan je gezin en iedere morgen verse eitjes!

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Het Gezinsleven - Lifestyle - Interieur - Identowel handdoeken

Het handdoeken probleem in een gezin

Wij zijn een gezin bestaande uit mijn man en twee zoons, die niet zo georganiseerd zijn. Regelmatig ontstond er een discussie over welke handdoek van wie was, waardoor er soms meerdere handdoeken in de wasmand belandden, terwijl ze eigenlijk nog niet vies zijn.

Lees meer →