Van je af schrijven, hoe het jou kan helpen je gedachtes te ordenen!

Het Gezinsleven - Personal Blog

Je ziet ze tegenwoordig overal, de notitieboekjes, journals en planners, maar wat moet je er mee? Hoe werkt van je af schrijven en hoe kan het jou helpen? Soms kom je niet uit je hoofd, de gedachtestromen houden maar niet op en je ziet door de bomen het bos niet meer. Je wordt er moe van en al die gedachtes maken dat er niets uit je vingers komt. Van je af schrijven is een soort therapie, maar hoe kun jij het in je voordeel gebruiken?

Mijn ervaring

Ik zelf houd nu sinds een half jaar dagelijks een dagboek bij, voor mij heeft het gezorgd voor meer rust in mijn hoofd. Van je af schrijven zorgt ervoor dat je jouw eigen emoties van een afstandje bekijkt, hierdoor kun je jezelf uiten en beter leren begrijpen. Na het schrijven voelen mijn emoties lichter en kan ik ze gemakkelijker plaatsen.

Je hebt niet altijd zin in contact met anderen, mensen willen je helpen en als je ze jouw verhaal verteld komen ze bijna altijd met ongevraagd advies en goede bedoelingen. Hier zit je wellicht niet op te wachten. Pen en papier is niet veroordelend, je bent vrij om op te schrijven waar je zin in hebt. Ik hoop dat van je af schrijven ook voor jou een uitlaatklep van je gevoelens kan worden, ik ga je helpen en vertellen hoe je kunt beginnen.

Omgaan met emoties

Je emoties van je af schrijven, zou het niet mooi zijn als je door te schrijven afstand kunt nemen van gevoelens van verdriet, woede of pijn? Emoties beginnen met gedachtes, gedachtes komen en gaan en dit gaat zo de hele dag door. Dit kost een heleboel energie, je zult merken dat je sneller moe en geprikkeld bent. Je voelt je niet fijn en echt geconcentreerd aan het werk gaan lukt ook niet meer. 

Door van je af schrijven te proberen kun je een einde maken aan deze rondcirkelende gedachtes. We zijn vaak bang om aandacht te geven aan onze gedachtes uit angst om de situatie te verergeren. Uiteindelijk blijf je achter met een gevoel van wanhoop en proberen we tegen beter weten in onze gedachtes te negeren. Tijd om ze eens wat aandacht te geven.

Aandacht geven aan je gedachtes

De grap is dat als je begint met van je af schrijven je de dialoog met jezelf aangaat en je gedachtes duidelijker worden. Vaak kom je er achter dat het veelal dezelfde gedachtes zijn die op 100 verschillende manieren voorbij komen. Doordat je ze opschrijft worden ze helder en kom je tot de kern. Zo weet je exact wat er speelt en kun je een plan bedenken om het op te lossen.

Dit komt omdat je door het schrijven het denkproces vertraagt. Je gedachtes buitelen niet langer over elkaar, maar passeren een voor een de revue. Hierdoor herken je een patroon en wordt het duidelijk waar je bang voor bent, waar je naar verlangt en wat je pijn doet. Dit geeft richting en houvast waardoor je weer verder kunt.

Niet te kritisch zijn

Het is prachtig als je jouw emoties in een gedicht op papier kunt zetten maar we zijn nu eenmaal niet allemaal geboren poëten. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Van je af schrijven gaat niet om een logisch of mooi verhaal op papier zetten wat mensen moeten gaan lezen. Het is een rauwe vorm van schrijven, waarin jouw emoties zuiver en oprecht op papier belanden. Je hoeft de teksten niet eeuwig te bewaren, als jij ze gebruikt om je gedachten te ordenen heeft het zijn doel gerealiseerd. Scheur het daarna lekker in duizend stukjes of steek het (op een veilige manier) in de fik.

Wees lief voor jezelf

Soms kan het maar stom voelen, waarom heb ik last van deze gedachtes? Weet dat je niet jouw gedachtes bent. Je gedachtes zijn ook maar een mening. Een bekende uitspraak is dan ook: 

Niets in de wereld kan je zoveel zorgen geven als je eigen gedachten.

Meditation Moments

Juist door van je af schrijven te proberen zul je merken dat je dichter bij zelfliefde en troost komt. Het kan soms pijn doen, maar stop dan vooral niet. Die pijn geeft alleen maar aan dat je de kern nadert, dat je dichter bij het punt komt wat je raakt en dwars zit. Je bent tijdens het schrijven je echte, pure zelf. Geen filters of jezelf beter voordoen, het werkt bevrijdend. 

Hoe kun je van je af schrijven?

Nu is natuurlijk de vraag, hoe doe je dit dan? Ik hoor je al denken, maar wat moet ik dan schrijven? 

 • Pak er een vel papier of een mooi notitieboekje en een pen bij.
 • Zorg dat je ergens zit waar je niet gestoord wordt.
 • Maak het gezellig.
 • En ga aan de slag met deze tips:

1. Maak er tijd voor

Zet een timer en hou je voor dat je tot de timer afgaat alleen maar gaat schrijven. Dit kan een kwartier of een half uur zijn. Hoewel dit misschien lang klinkt en veel tijd lijkt te kosten, is het beter dan maar te blijven doen waar je mee bezig bent zonder echt productief te zijn.

2. Schrijf alles op

Schrijven kun je in verschillende vormen doen, het kan een verhaal zijn of gewoon een opsomming. Je hoeft het stuk niet te laten beoordelen dus zinsopbouw en spelling zijn niet interessant. Blijf gewoon aan het schrijven…

3. Geen rem

Laat je niet afremmen, denk niet dit is stom, dit is onzin, wat ben ik in vredesnaam aan het doen? Stop niet met schrijven en haal je pen tot de timer afgaat of tot je bijvoorbeeld drie pagina’s hebt vol geschreven niet meer van het papier. Het gaat erom dat je opschrijft wat er maar in je geest opkomt, hoe random het ook is. Als je denkt dit is stom of ik weet niet wat ik moet schrijven, schrijf dat dan op.

4. Vang al je gedachtes

Denk aan wat er de afgelopen uren allemaal voorbij is gekomen en kies een vorm waarin je het wilt opschrijven. Maak er bijvoorbeeld een verhaal van en vertel hoe je de afgelopen uren hebt beleefd en wat er allemaal gebeurd is. Je kunt ook je verhaal vertellen alsof jij een toeschouwer bent en iemand anders de hoofdrol heeft. Van je af schrijven moet fijn en goed voelen, het is belangrijk dat je jouw eigen vorm kiest.

5. Intenties

Is het in de ochtend en wil je de dag krachtig en positief beginnen? Schrijf dan je intenties voor deze dag op. Wat wil je vandaag realiseren? Hoe ga je van vandaag een productieve en leuke dag maken? Hoe zorg je dat je vanavond met een tevreden gevoel je bed in kan duiken?

6. Als ik iets mocht overdoen…

Weet je echt niet wat je moet schrijven, dan kun je beginnen met deze zinnen:

 • Vandaag ben ik dankbaar voor…
 • Als ik iets mocht overdoen…
 • Ik kan aan mezelf verbeteren dat…
 • Ik zou graag willen…
 • Deze emotie overheerst vandaag…
 • Tegen mijn tien jaar jongere zelf wil ik zeggen…
 • Ik droom van…

Is het van je af schrijven gelukt?

Heb je jouw gedachtes op papier gekregen? Goed bezig! Dan is het nu tijd om ze eens (hardop) aan jezelf voor te lezen. Hoe ongemakkelijk dit ook mag voelen, het is nodig om met jezelf in gesprek te gaan. Schep orde in deze warboel, maak een to-do list van alles wat in je hoofd rondspookt en ga na welke gedachtes wel of niet terecht zijn en wat je kunt doen om deze te veranderen.

Het is een vreemde ervaring om met jezelf in gesprek te gaan, maar wel heel zinvol. Je zult zien hoe je op je eigen gedachtes reageert en opmerken dat er veel gedachtes helemaal niet zo groot zijn, zich al hebben opgelost of de oplossing voor het oprapen ligt.

Ik ben heel benieuwd hoe het van je af schrijven jou bevalt?

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Het gezinsleven - lifestyle - nachtrust - lucide droom

Ontdek de verborgen wereld van een lucide droom: hoe Jij ook de controle kunt nemen!”

Heb je ooit gedroomd en je realiseerde je midden in de droom dat je droomde? Dat is een lucide droom, een fascinerend fenomeen waarbij je bewust bent van het feit dat je in een droom bent en soms zelfs de controle kunt uitoefenen. Lucide dromen hebben de menselijke verbeelding eeuwenlang geïnspireerd en hebben diepe wortels in zowel de neurowetenschap als de psychologie. In deze blog duiken we in de wetenschap achter lucide dromen en verkennen we praktische technieken om ze zelf te ervaren.

Lees meer →