Wat zijn affirmaties en hoe werken ze?

Het Gezinsleven - Personal Blog

Affirmaties, je hebt er vast wel eens van gehoord en wellicht gebruik je ze zelf al. Je bent niet de enige, bekende, succesvolle mensen als Bill Gates, Oprah Winfrey en Tonny Robbins gebruiken affirmaties om hun dromen en doelen te verwezenlijken. Hoe ze dit doen, ga ik je uitleggen. Want jij kunt dit ook!

Deze mensen hebben hun missie duidelijk en zetten alles in het teken om hun dromen en doelen te verwezenlijken. Ze laten niets of niemand in de weg staan om hun mooiste leven te leven. Met affirmaties zetten ze als het waren hun antenne op de goede frequentie, de frequentie van succes, positiviteit, liefde of wat je maar wenst.

Je kunt door affirmaties veel invloed uitoefenen op jouw leven, denken en doen. Als jij jezelf aanpraat dat je niets kan, dan zal er ook niets lukken. Alles wat je onderneemt, zal niet slagen waardoor jou gedachte dat je niets kan bevestigd wordt. Door jouw gedachtes te sturen kun je de buitenwereld beïnvloeden want deze zal altijd een afspiegeling zijn van jou binnenwereld. Als jij tegen jezelf zegt dat je het waard bent, dat je succesvol kan zijn, dan zal je dat ook worden! 

Wat is een affirmatie?

Eigenlijk gebruiken we heel ons leven al affirmaties, maar vaak worden we daar niet beter van. We zijn onszelf niet bewust van de invloed die onze gedachtes op ons hebben. Je herkent vast wel de zinnen: 

 • “Ik ben niet mooi genoeg.”
 • “Ik ben te dik.”
 • “Mij lukt toch nooit iets.”
 • “Het heeft geen zin om het te proberen want ik kan … niet.”

Een affirmatie is een korte positieve zin die je, in gedachten maar beter nog hard op, tegen je zelf kan zeggen. Zo kun je jouw gedachten over jezelf, je visie en je doelen in een positiever of negatiever daglicht plaatsen. Een positieve affirmatie beïnvloed jouw onderbewuste op een goede manier, je bent jezelf aan het herprogrammeren. Je kunt jezelf met affirmaties nieuwe overuitingen in je gedachte inprenten, of deze positief of negatief zijn is aan jou! Door je affirmaties dagelijks een aantal keer te herhalen ga je deze geloven.

Door te herprogrammeren met positieve affirmaties verdwijnen je belemmerende overtuigingen naar de achtergrond. Belemmerende overtuigingen zijn reden waarom je bepaalde dingen niet doet die je eigenlijk wel heel graag zou willen doen. De bedoeling is om deze om te buigen naar positieve en helpende overtuigingen.

Hoe bedenk ik affirmaties?

Het is belangrijk dat de affirmaties voor jou een grote betekenis hebben. Dat ze echt gaan over een doel of droom die jij wilt behalen en waar je alles voor over hebt. Het heeft geen zin om affirmaties over gewicht verliezen hardop uit te spreken maar vervolgens de rest van de dag ongezond te leven. 

 1. Positiviteit, je onderbewustzijn kent geen ontkenningen, woorden als ‘niet’, geen’ of ‘een beetje’ kun je beter niet gebruiken. Je moet jouw doelen zo helder mogelijk hebben en daar je affirmaties concreet op aanpassen. 
 2. Gebruik de ik-vorm. Zeker als je veel last hebt van belemmerende gedachte kan het lastig zijn om zinnen als: “Ik ben het waard.” Of “Ik ben goed zoals ik ben.” Hardop uit te spreken omdat je je nu nog niet zo voelt, maar zet door en je negatieve overtuigingen zullen verdwijnen. 
 3. Zet je zinnen in de tegenwoordige tijd. Schrijf het op alsof het al zo is, alsof je je al zo voelt. Het moet voelen als jouw werkelijkheid, dan ga je er het snelst naar handelen. 
 4. Spreek je affirmaties hardop uit. Dit werkt het beste als je jezelf tijdens het uitspreken aankijkt in de spiegel. Als jij dit met liefde, dankbaarheid en openheid doet, dan zal het universum het ook zo opnemen. 
 5. De kracht van herhaling. Een gewoonte aanleren duurt 66 dagen, tot die tijd moet je er bewust mee bezig zijn. Spreek met jezelf vaste momenten af waarop je jouw affirmaties uitspreekt, bijvoorbeeld onder de douche, na een toilet bezoek of voor het slapen gaan.

Voorbeelden

Ik zelf deel mijn affirmaties in nagelang de gebieden waar ik aan wil werken. Voor mij is dat mijzelf als persoon. Ik heb doelstelling op het gebied van mijn persoonlijke ontwikkelingen. Een ander onderwerp zijn mijn relaties. Hoe wil ik zijn als partner? Wat wil ik voor andere doen? Hiernaast gebruik ik nog affirmaties over mijn carrière en financiën.

 • Ik ben vol enthousiasme, energie en liefde.
 • Ik ben het waard om lief te hebben.
 • Ik voeg waarde toe aan het leven van anderen.
 • Ik vertrouw op het proces van het leven.
 • Ik krijg elke dag meer zelfvertrouwen.

Het belangrijkste is dat jij affirmaties kiest die bij jou passen. Het beste is om hem zelf te bedenken, start je zin met ik ben, ik hou, ik leef of ik geloof en schrijf op wat jij het liefste zou willen. Schrijf voor elk levensgebied een paar affirmaties. Je gezondheid, je werk, je relaties, je geldsituatie en je persoonlijke ontwikkeling. Probeer er niet meer dan 10 te schrijven en kijk er ieder jaar weer eens kritisch naar. Passen ze nog bij mijn dromen en doelen?

Werkt dat eigenlijk wel?

Ja het werkt niet, zelf de wetenschap heeft dit bevestigd. De kracht zit hem vooral in de herhaling, hoe vaker jij ze uitspreekt of opschrijft hoe krachtiger ze worden. Hang briefjes op je spiegel, in je auto, op je computer en confronteer jezelf er continu mee.

Hoe gek het ook mag voelen, ga er mee door! Het kan voelen alsof je jezelf voor de gek houdt, liegt en onzin uitkraamt maar je zult ervaren dat hoe vaker je ze opnoemt, hoe meer je er in gaat geloven. Het duurt even maar het wordt echt een gewoonte. Op het moment dat jij voelt dat je er in gelooft, dat je merkt dat er iets verandert, dan ga jij je affirmaties tot werkelijkheid maken.

 1. Je creëert een nieuwe waarheid voor je onderbewustzijn
 2. Je stemt je antenne af op een positieve frequentie (energetische trilling)
 3. Je trekt positieve zaken aan
 4. Je affirmatie wordt de nieuwe realiteit

Affirmaties zijn een leuke manier om je leven de richting te geven die jij wilt. Bedenk waarom je dingen nu niet aanpakt, niet verandert en schrijf affirmaties die deze blokkades weghalen. Durf je bijvoorbeeld geen eigen bedrijf te beginnen? Denk dan aan affirmaties als:

 • Ik ben sterk, krachtig en gezond.
 • Ik heb altijd geld genoeg.
 • Ik ben creatief en vindingrijk.
 • Ik zit boordevol energie, liefde en enthousiasme.
 • Ik bezit talloze talenten.
 • Geluk is een keuze. Ik kies om gelukkig te zijn.
 • Mijn bedrijf, groeit, bloeit en breid uit.
 • Ik kan alles bereiken wat ik wil.
 • Ik werk aan de beste versie van mijzelf.

‘The future depends on what you do today!’

Mahatma Ghandi

Als jij echt iets wilt veranderen in jouw leven dan moet je ook bereid zijn om andere dingen te doen. Als je niets verandert zul je hetzelfde resultaat krijgen als je altijd kreeg. Als je het niet elke dag doet dan is het net zo effectief als af en toe eens naar de sportschool gaan. Gebruik je gedachtes als kracht en zet ze in om jouw doelen te bereiken. Ga jij het proberen?

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant