Waarom yoga effectief werkt tegen stress

Het Gezinsleven - Sponsored blog

Gedurende een dag komen er ontzettend veel prikkels op ons af, yoga kan helpen deze prikkels te verminderen. Gelukkig heeft het brein allerlei trucjes om die op een ‘gezonde’ manier te kunnen verwerken. Denk bijvoorbeeld aan je gehoor. Als je gericht gaat letten op wat je allemaal om je heen hoort als je bijvoorbeeld buiten staat, dan valt pas op hoeveel je eigenlijk niet registreert. Zo werken onze zintuigen selectief zodat we niet een ‘overload’ aan informatie op ons afgevuurd krijgen.

Hoe is het dan toch mogelijk dat steeds meer mensen kampen met stress- en burn-outklachten? Dat komt omdat sociale omstandigheden steeds meer van ons vragen. We moeten altijd beschikbaar zijn en ‘aanstaan’ wat leidt tot een constante gedachtestroom. Zorg voor de kinderen, uitdagende projecten op het werk, afspreken met vriendinnen, de invloed van sociale media. Technologische vooruitgang helpt daar niet bij. Denk maar eens aan de appjes die je ontvangt van collega’s buiten werktijd. Kortom, we gunnen onszelf niet voldoende tijd om even ‘uit’ te staan. Uit staan houdt niet alleen een gezonde nachtrust in. Ook het zoeken van ‘diepe ontspanning’ op bepaalde momenten van de dag werkt effectief om uit te staan en daarmee stress tegen te gaan. Diepe ontspanning zou je kunnen vinden in meditatie, maar er zijn ook yogavormen waarbij je de rust kunt opzoeken en daardoor stressklachten kunt verminderen.

Het nut van diepe ontspanning

We zijn zo gewend geraakt aan de constante gedachtestroom in ons hoofd, dat we het eigenlijk niet eens meer doorhebben. An sich hoeft dat niets zorgelijks te zijn, al is de brug naar stress snel geslagen. Dat is de reden dat stress een sluipmoordenaar is. Pas als je lichamelijke klachten begint te ervaren, krijg je de eerste tekenen dat er iets mis is. Denk aan stijve spieren in de nek en schouders, last van je darmen hebben en nog veel meer herkenbare klachten. Ga je er op tijd mee aan de slag, dan kan de schade nog beperkt worden. Wordt stress niet op tijd erkend en tegengegaan, dan kan dat zelfs ernstige lichamelijke ziektes opleveren. Kortom: is het in het hoofd rustig, dan volgt het lichaam vanzelf. Een manier om die rust te vinden is door jezelf af en toe een ‘reset’ te geven door middel van diepe ontspanning. Veel mensen doen dat door middel van meditatie of yoga. Je leert tijdens exercities van een van de twee (of een combinatie ervan) hoe je de geest kunt trainen ‘pauze’ te nemen. De gedachtestroom wordt niet genegeerd, deze staat simpelweg op pauze. Of zoals we het mooi met een metafoor kunnen aangeven:

Je gedachtestroom is als voorbij rijdend verkeer. Jij zit op een bankje aan de kant van de weg en aanschouwt de voorbijrazende auto’s. Het verkeer mag er wel zijn, de kunst is om niet in een van de auto’s te gaan zitten en je mee te laten voeren.

Raak je hierin getraind, dan kun je naar wens dagelijks of wekelijks diepe ontspanning zoeken en je hoofd weer vrijmaken. Het levert je allerlei gezondheidsvoordelen op zoals onder andere meer energie, een betere nachtrust, een beter concentratievermogen, meer creativiteit en uiteindelijk minder stress. De gezondheidsvoordelen van yoga werken zowel op mentaal als op fysiek vlak door.

Het Gezinsleven - Lifestyle - Hobby - Waarom yoga effectief werkt tegen stress

Een begin maken

Als je niet bekend bent met het reilen en zeilen van yoga, dan kan het voelen alsof je een lange weg te gaan hebt. Geen zorgen, yoga is juist zeer toegankelijk en daarom geschikt voor iedereen. Je kunt gemakkelijk een begin maken door voorbereidingen te treffen. Pak daarom eerst je agenda bij de hand en plan momenten in dat je een yoga practice wilt doen. Neem je tijd en houd je daar ook aan. Het zou daarbij kunnen helpen om yoga in een klas te doen. Zo kun je letterlijk even een druk huis uit stappen en afstand nemen. Daarnaast worden yogaklassen vaak op vaste tijden georganiseerd en het biedt je de mogelijkheid nieuwe mensen te leren kennen die waarschijnlijk in hetzelfde schuitje zitten als jij. Kortom: gezellig en leerzaam om ervaringen uit te kunnen wisselen!

Stap twee is het verzamelen van de juiste yogaspullen. De basis is een goede, geschikte yogamat. Die zijn er in ontzettend veel soorten en maten. Wat past het beste bij jouw behoeftes? De eerste belangrijke vraag om te beantwoorden is welke stijl je wilt proberen. Dat wijst je al vaak in de richting van een bepaald soort yogamat. Daarnaast is fijn zittende kleding ook prettig (en bevorderlijk voor je focus!) en kunnen accessoires zoals een yogariem of een yogablok veel voor je doen. Vooral als je nieuwe poses gaat aanleren, zijn dit waardevolle ondersteuningsmiddelen die je kunnen beschermen tegen blessures en spierpijn.

Welke yogastijlen werken tegen stress?

Vooropgesteld werken de meeste yogastijlen op een bepaald niveau tegen stress. Toch is de mate van comfort belangrijk, net als het doel dat je wilt stellen. Wil je puur en alleen de stress aanpakken of vind je het ook fijn om tegelijkertijd aan je lichamelijke conditie te werken? Het is niet in beton gegoten wat bij je past en daarom kun je in alle vrijheid experimenteren. Wat een mooie instap-yogastijl is, is Yoga Nidra. In een liggende houding op je rug met je handpalmen naar boven gericht beoefen je een soort van meditatie. Dat klinkt makkelijker dan het is! De verleiding is namelijk groot om in slaap te vallen, dat moet je echter proberen te voorkomen. De kunst is om in het hier en nu gefocust te zijn, zonder in te dommelen. Een goede brain trainer om naar geestelijke ontspanning op zoek te gaan.

Als je meer uitdaging zoekt op het lichamelijke vlak, dan zou je Yin Yoga kunnen proberen. Let wel op dat je rustig met deze stijl begint omdat er redelijk wat wordt gevraagd van je lichamelijke uithoudingsvermogen en flexibiliteit. De focus ligt namelijk in eerste instantie op het ontspannen van spieren en het bindweefsel. Asana’s (houdingen) worden voor een redelijk lange tijd aangehouden tijdens een Yin Yoga practice. Vijf minuten tot zelfs een kwartier is daarbij niet vreemd! Tijdens de asana’s ligt ook de nadruk op het mediteren. Door middel van je ademhaling en de asana’s leer je volop geconcentreerd te zijn. Als je stressklachten hebt die zich uiten in stijve spieren en gewrichten, dan kan deze soort yoga zeer geschikt voor je zijn.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant