Het beste werk van Yuval Noah Harari: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw

Het Gezinsleven - Personal Blog

De boeken van Yuval Noah Harari zijn onwijs populair, in veel boekenwinkels zie je de drie boeken gebroederlijk naast elkaar staan: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw. Zeker het eerste boek is een daverend succes. De schrijven kent het belang van een goed verhaal en weet exact hoe hij dit moet vertellen. Hij neemt je met humor mee in verhalen over hele serieuze zaken. Je leest de boeken bijna net zo snel als wanneer je een roman leest. Hij schrijft beeldend en vol anekdotes, zo worden theoretische modellen ineens interessant en leuk om te lezen. 

Sapiens – Yuval Noah Harari 

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. 

  • Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? 
  • Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? 
  • Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. 
  • Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? 
  • En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien? 

In Sapiens neemt Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens. ‘Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo’n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika. In de millennia daarna veranderde hij zichzelf in de absolute heerser van de planeet en de grootste nachtmerrie van het ecosysteem.’ 

Recensie Sapiens

Zijn eerste boek, Sapiens was direct een succes. Sapiens is maar liefst verschenen in tweeëndertig talen en ik vind dat niet zo gek. Hoewel het door de hoeveelheid theorie en de dikte van het boek misschien niet voor iedereen gemakkelijk weg leest, is het wel heel leerzaam en vlot geschreven. Soms lijkt het boek wat te veel op een studieboek, theorie blijft nu eenmaal taai en dat is af en toe even doorbijten. Ik vind dit niet erg, je krijgt er namelijk hele leuke weetjes en anekdotes voor terug. 

Sapiens is een heerlijk relativerend verhaal over onze eigen soort, er komt van alles voorbij. Hoewel het boek niet in chronologische volgorde is geschreven, kun je het wel goed volgen. Het hoofddoel is uitleggen hoe het kon dat de mens deze planeet heeft veroverd en welke uitvindingen er voor hebben gezorgd dat het Westen de wereld kon domineren. Hoewel ik met veel plezier Sapiens heb gelezen, kan ik me ook goed voorstellen dat niet iedereen er hetzelfde over denkt. Je moet wel écht zin hebben in een geschiedenisverhaal, Harari is nu eenmaal geschiedenisleraar.

Homo Deus

Op onnavolgbare wijze beschrijft Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven.

Hij stelt fundamentele vragen: Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? Wat voor sociale gevolgen zal deze tweedeling hebben? Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen, anders hebben we geen invloed op de koers van onze toekomst. Dit is de volgende stap in onze evolutie. Dit is Homo Deus.

Recensie Homo Deus

In Homo Deus laat de schrijver opnieuw zien dat hij vlot kan schrijven. Je hoeft je niet te vervelen, het is niet moeilijk geschreven en Yuval Noah Harari laat zien dat hij over een volle bak aan kennis beschikt. Het boek maakte op mij een grote indruk, nadat ik de laatste pagina omsloeg moest ik even bijkomen.

De toekomst van de mensheid wordt namelijk uitvoerig besproken, door terug te grijpen naar gebeurtenissen in het verleden komt er een helder en duidelijk toekomstbeeld tot stand. Hierin komt ook naar voren wat dit voor de politiek en onze religies gaat brengen, onderbouwd met ecologische en sociaal- economische analyses. 

Het zet je aan het denken, ik merk dat ik na het lezen van dit boek meer tijd besteed aan zelfreflectie. Wat wordt de nieuwe agenda van de mensheid? We staan voor moeilijke keuzes, hoe gaan we om met nieuwe technologieën, hoe ver gaan we in het bouwen van een ‘super mens’ en wat gebeurt er met onze vrijheid? Homo Deus bestaat uit drie delen die, om het verhaal goed te kunnen volgen, na elkaar gelezen dienen te worden.

De conclusie van Homo Deus zal door ieder persoon anders worden geïnterpreteerd, de een zal het fantastisch vinden, de ander zal ervan huiveren. Één ding is zeker, je kop in het zand steken is geen optie, er moeten beslissingen worden gemaakt.

21 lessen voor de 21ste eeuw

In Sapiens boog Harari zich over het verleden, in Homo Deus over de toekomst; nu laat hij zijn licht schijnen over het heden. Wat zijn de uitdagingen van onze tijd? Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen? Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump? Hoe weren we ons tegen fake news? Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog? Wat moeten we denken van het opkomend nationalisme?

Vragen de mondiale problemen die op ons afkomen om andere politieke systemen? Is het een goed idee dat we onze data overdragen aan enkele grote commerciële spelers, of wordt het tijd om het eigendom van data te reguleren? En wat wordt de grote nieuwe wereldmacht, Amerika, Europa of China? In dit boek beantwoordt Yuval Noah Harari de 21 meest urgente vragen van onze tijd.

Recensie 21 lessen voor de 21ste eeuw

Net als zijn voorgangers staat 21 lessen voor de 21ste eeuw weer vol eye-openers. Het leest weg als een uitwerking van de voorgaande twee boeken. Anders dan de andere boeken hoef je dit boek niet van voor tot achter uit te lezen, de hoofdstukken staan redelijk op zichzelf en dat is best prettig. Het helpt je om het boek af en toe (aan het einde van een hoofdstuk) met een gerust hart weg te kunnen leggen.

Je pakt het er weer bij zodra je eens tijd en zin hebt om je te verdiepen in de hedendaagse vraagstukken. Ik blijf me iedere keer opnieuw verbazen hoe simpel Yuval Noah Harari complexe materie uiteenzet. In zijn boeken lees je terug dat hij goed heeft nagedacht over zijn verhaal en een duidelijk visie heeft welke moeilijk te weerleggen is.

In dit boek worden gevoelige onderwerpen besproken en uit hij stevige kritiek op verschillende zaken als nederigheid, meditatie, het hedendaagse onderwijs en terrorisme. Met andere woorden, een boek voor het heden en de nabije toekomst. Een boek waar je ontzettend veel van kan leren en waardoor jouw wereldbeeld gegarandeerd een opfrisbeurt krijgt!

Conclusie 

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik een groot fan van de serie. Ik heb ze vol interesse uitgelezen en er veel van geleerd. Ze hebben me aan het denken gezet en ik ben benieuwd of jij hier hetzelfde over denkt?

Veel leesplezier!

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Het Gezinsleven - lifestyle - gezondheid - digitale detox

Slaaptekort Door Schermen? Ontdek Hoe een Digitale Detox je Terug naar Dromenland Brengt!

In onze moderne wereld zijn digitale apparaten een onvermijdelijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Van smartphones tot laptops en tablets, we zijn voortdurend verbonden. Dit is natuurlijk niet geheel zonder gevolgen. Wat is dan het effect van het gebruik van al deze schermen op de kwaliteit van je slaap en je algehele welzijn? In deze blog duiken we dieper in het concept van een ‘digitale detox’ voor het slapengaan en ontdekken we waarom het zo belangrijk is voor een goede nachtrust.

Lees meer →