Luieruitslag bij je baby

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Helaas heeft elke baby wel eens last van luieruitslag. Je herkent dit aan een geïrriteerde rode huid op de billetjes en bovenbeentjes. Deze uitslag kan gelukkig verder geen kwaad, maar je baby kan er wel flink last van hebben. Deze uitslag is gelukkig goed te behandelen en te voorkomen. In deze blog vertellen ik je hier meer over.

Wat is luieruitslag precies?

Luieruitslag is een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s. Op plekken waar meestal een luier overheen zit, ontstaat irritatie. De huid van de billen en bovenbeentjes van je baby is rood, vlekkerig en schraal en is dan ook zeer gevoelig. Je baby kan zelfs open en/of vochtige plekken hebben die op schaafwonden lijken. Deze uitslag is verder gelukkig niet gevaarlijk, maar wel zeer vervelend voor je kindje. De huid kan zo geïrriteerd raken dat er veel pijn en/of jeuk ontstaat door luieruitslag.

luieruitslag baby luier

Wat zijn de oorzaken van luieruitslag

Je kindje draagt een luier waar natuurlijk urine en ontlasting in terecht komt. Luieruitslag ontstaat doordat de huid van je baby in contact komt met deze urine en ontlasting. Je baby plast namelijk ontzettend veel, gemiddeld zelfs zo’n 14 keer per dag en dan poept hij/zij gemiddeld ook nog zo’n twee keer per dag. Het is daarom een vochtige plek in de luier en dat is een aanslag op de huid van je kindje.

Het Gezinsleven - luieruitslag foto1

De urine en ontlasting kunnen het huidje van je baby irriteren, waardoor het babyhuidje op den duur beschadigd raakt. Door deze irritatie in combinatie met het schuren van de luier langs de huid zorgt voor de luieruitslag. Je kind krijgt last van uitslag op de billen en/of bovenbeentjes en gaan er rood, schraal en geïrriteerd uitzien. Je moet dit snel behandelen want de huid kan zelfs stukgaan en er kunnen blaasjes ontstaan. Dit is erg pijnlijk voor je kindje dus een snelle signalering en aanpak is hierbij belangrijk.

Het is niet wetenschappelijk bewezen maar vaak wordt er geroepen dat ook het doorkomen van tandjes zorgt voor luieruitslag. Als je baby tandjes krijgt ruikt de ontlasting vaak wat zurig, hierdoor gaat de huid ook sneller irriteren. Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, kan ervoor zorgen dat je kind meer last heeft van luieruitslag.

luieruitslag baby en moeder

Hoe voorkom ik luieruitslag?

Je kunt luieruitslag het beste voorkomen door de billetjes van je baby zo droog en schoon mogelijk te houden. Het is erg belangrijk om de luier van je kindje regelmatig te verschonen, zodat je kind niet te lang met een vochtige luier rondloopt. Droog de billetjes van je baby dan ook goed af voordat je hem/haar een schone luier aantrekt. Dit voorkomt dat de vochtige huid gaat broeien en er opnieuw irritatie ontstaat.

  1. Verschoon de luier van je baby regelmatig. Laat je kindje niet te lang in een vochtige luier rondlopen.
  2. Maak de billen van je baby bij het verschonen goed schoon en gebruik het liefst alleen water en geen zeep. Je kunt ook billendoekjes op waterbasis gebruiken. Droog daarna de billen ook goed af voordat je een nieuwe luier aandoet.
  3. Gebruik luiers die de huid langer droog houden en gemaakt zijn van zacht materiaal.
  4. Laat je kindje natuurlijk drogen en doe daarna pas de luier aan. Dit bevorderd het herstel.
  5. Smeer de huid in met zinkzalf of talkpoeder.
  6. Gebruik alleen milde, hypoallergene en pH-neutrale huidproducten zonder alcohol.
  7. Gebruik bij luieruitslag billendoekjes zonder parfum.

Bron:Thuisarts.nl

Heb jij misschien nog andere tips tegen de behandeling van luieruitslag? Laat het ons dan weten in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant