Het nieuws dat je kind een bril moet gaan dragen kan voor sommige ouders behoorlijk verrassend zijn. Het duurt vaak even voordat je als ouder beseft dat je kind moeite heeft met scherp zien. Zodra je dit eenmaal ontdekt, volgt meestal een bezoek aan een specialist, zoals een opticien, optometrist, of oogarts. In deze blog zullen we de verschillen tussen deze specialisten bespreken en zullen we ouders handige informatie geven over waarop ze moeten letten bij het kopen van een bril en hoe ze kunnen voorkomen dat de ogen van hun kinderen verder verslechteren.
Hoe merk je dat je kind een bril nodig heeft?
De aanleiding om een opticien, optometrist, of oogarts te raadplegen kan per kind variëren. Soms wordt het slechte zicht ontdekt tijdens een bezoek aan het consultatiebureau. In andere gevallen, zoals bij mijn eigen ervaring met mijn zoontje, kan het opvallen doordat een van de ogen af en toe afdwaalt, vooral bij fel licht of vermoeidheid. Na een consult bij de huisarts en later bij de oogarts kwamen we erachter dat het ene oog verder was ontwikkeld dan het andere. In het ziekenhuis ondergingen we tests waarbij onze peuter verschillende afbeeldingen moest benoemen, en het bleek dat hij dat met het ene oog gemakkelijk kon, maar met het andere niet.
Na diverse tests zijn we begonnen met het afplakken van het sterkere oog om het zwakkere oog te trainen. Helaas is het lastig om een twee- of driejarige uit te leggen waarom hij die pleister moet dragen, en vaak trok hij hem snel weer af. Na ongeveer zes maanden van proberen hebben we uiteindelijk besloten om over te gaan op een bril.
Bij mijn zoontje ontdekten we het zichtprobleem omdat zijn oog soms afweek. Er zijn echter tal van andere signalen die erop kunnen wijzen dat je kind een bril nodig heeft, zoals een verminderde motoriek of onzekerheid. Als ouder kun je je soms schuldig voelen dat je het niet eerder hebt opgemerkt, maar als je zelf geen brildrager bent, herken je bepaalde tekenen wellicht minder snel, vooral als het zicht niet ernstig verslechterd is.
Je kind knijpt met zijn ogen
Je kind knijpt vaak met zijn ogen tijdens het spelen of wanneer hij naar een iPad kijkt. Dit knijpen met de ogen is een duidelijk teken van verminderd zicht, omdat het helpt om scherp te stellen. Als je vraagt of hij slechter ziet, zal je kind dat mogelijk ontkennen, vooral als hij wat ouder is. Als ouder is het dus belangrijk om alert te blijven op momenten waarop je kind denkt dat je niet oplet.
Een ander teken kan zijn dat je kind regelmatig hoofdpijn heeft. Wanneer de ogen niet goed functioneren, kan het lichaam proberen dit te compenseren door bijvoorbeeld de ogen samen te knijpen, wat hoofdpijn kan veroorzaken.
Op school of in de kinderopvang kan ook aan het licht komen dat je kind moeite heeft met zien. Leerkrachten en opvoeders zijn vaak goed in staat om gedragsveranderingen op te merken. Als ze zich zorgen maken over je kind, is het verstandig om een opticien te raadplegen. Je kunt ook zelf eenvoudige tests uitvoeren, zoals het vragen om een nummerplaat te lezen of afbeeldingen te herkennen.
Wat zijn de verschillen tussen een opticien, optometrist en oogarts?
Een opticien is een bekende verschijning en te vinden in bijna elk dorp en elke stad. Je kunt altijd binnenlopen voor een oogcontrole, zonder dat daar een uitgebreide vooropleiding voor nodig is. Dit betekent echter ook dat je bij een opticien soms de verkeerde bril of contactlenzen kunt krijgen, omdat ze mogelijk niet de diepgaande kennis van het oog hebben. Toch kunnen ze over het algemeen een goede beoordeling geven van de ogen van je kind, maar er zijn geen garanties.
Een optometrist is een beschermd beroep en niet iedereen mag zichzelf zo noemen. Het werk van een optometrist gaat verder dan dat van een opticien. Een optometrist meet niet alleen een bril aan, maar kijkt ook naar de gezondheid van de ogen. Ze controleren bijvoorbeeld op krasjes op het hoornvlies en beoordelen of er specifieke oogafwijkingen zijn die invloed hebben op het type bril of lenzen dat nodig is.
Een orthoptist is gespecialiseerd in het onderzoeken van het gezichtsvermogen vanaf ongeveer 12 jaar. Mensen gaan naar een orthoptist als ze last hebben van scheelzien, een lui oog, of dubbelzien. Ook voor dit beroep is een speciale opleiding vereist, en niet iedereen kan zich zomaar orthoptist noemen.
Een oogarts is een arts die geneeskunde heeft gestudeerd en zich heeft gespecialiseerd in oogheelkunde. Zij onderzoeken fysieke afwijkingen aan de ogen die niet alleen met een bril of lenzen kunnen worden gecorrigeerd, zoals staar of andere ernstige oogaandoeningen. De oogarts is de enige in deze lijst die operaties uitvoert.
Hoe maak je een afspraak?
De eerste afspraak wordt meestal gemaakt bij een opticien of optometrist. In mijn geval heb ik eerst een afspraak gemaakt bij de huisarts, die me vervolgens heeft doorverwezen naar de oogarts. Voor een bezoek aan een orthoptist of oogarts heb je meestal een verwijzing nodig van een huisarts of optometrist. Het is aan te raden om de voorkeur te geven aan een optometrist boven een opticien, omdat het advies van de optometrist vaak betrouwbaarder is.
Wat wordt er precies getest voordat je kind een bril krijgt?
Het is cruciaal dat zowel jij als je kind zich op hun gemak voelen bij de opticien en optometrist. Je kind zal voor de eerste keer een bril krijgen, en dat kan behoorlijk spannend zijn. Tijdens het gesprek met de specialist komen diverse onderwerpen aan bod, vaak in aanwezigheid van je kind:
- Wanneer je hebt gemerkt dat het zicht van je kind minder goed is.
- Wanneer specifieke klachten zich voordoen, zoals problemen bij het kijken naar televisie, gebruik van een iPad, of buitenspelen.
- Hoeveel tijd je kind besteedt aan tv kijken, iPad-gebruik, of buitenspelen.
- Hoe zelfverzekerd je kind is tijdens sportactiviteiten: Is hij of zij bang om op hoogtes te staan, of is dat geen probleem?
- Heeft je kind een medische geschiedenis die relevant kan zijn voor het zicht?
- Hoe voelt je kind zich over het dragen van een bril?
Nadat deze zaken zijn besproken, worden de ogen van je kind gemeten met geavanceerde apparatuur. Hierbij moet je kind mogelijk plaatjes bekijken of letters benoemen met lenzen van verschillende sterktes. Daarnaast wordt vaak een automatische meting uitgevoerd om de vermoedelijke sterkte van de bril te bepalen. Zorg ervoor dat de optometrist of specialist bij elke stap duidelijk uitlegt wat er gaat gebeuren en aarzel niet om vragen te stellen. Het is belangrijk dat zowel jij als je kind met een goed gevoel de afspraak verlaten.
Bij ons hebben we ervoor gekozen om de ogen van mijn zoontje te laten meten door een oogarts in het ziekenhuis. In het ziekenhuis beschikken ze over leuke apparatuur die de aandacht van een jong kind kan trekken. Hierdoor konden we op een ontspannen manier alle metingen uitvoeren.
Wat betekent bijziendheid en verziendheid?
Bijziendheid (myopie) houdt in dat je goed kunt zien van dichtbij, maar minder goed van veraf. Dit is de meest voorkomende oogafwijking bij kinderen, en hiervoor wordt meestal een bril met min-glazen voorgeschreven. Verziendheid betekent dat je alles dat zich verder weg bevindt scherp kunt zien. In dit geval heeft je kind een leesbril nodig met plus-glazen.
Hoe kies je de juiste bril voor je kind?
Bij het selecteren van een geschikte kinderbril zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden:
- Het juiste formaat van de bril.
- Krasbestendige kunststof glazen (deze breken minder snel).
- UV-bescherming voor de ogen.
- Ontspiegelde glazen.
- Zorg ervoor dat de bril comfortabel op het hoofd van je kind zit, dit wordt uitgebreid gecontroleerd door een deskundige optometrist.
- Belangrijk is dat je kind blij is met de gekozen bril.
Er is geen specifiek brilmodel dat geschikt is voor alle kinderen. Net als bij volwassenen kan de keuze variëren van een rond montuur tot meer vierkante modellen. Het is belangrijk om ook te letten op hoe je zoon of dochter reageert en zich voelt bij het dragen van de bril. Uiteindelijk zal je kind de bril moeten dragen, dus zijn of haar comfort en tevredenheid zijn van groot belang.
Tip: Zorg er ook voor dat je tijdens de zomermaanden een goede zonnebril op sterkte hebt voor je kind!
Hoe voorkom je verdere verslechtering van de ogen van je kind?
Het is vaak moeilijk om de verslechtering van de ogen volledig te voorkomen, omdat dit te maken heeft met groei, erfelijkheid en ouderdom. Echter, er zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om de achteruitgang te beperken:
- Oogtraining: Er zijn oefeningen die de ogen kunnen helpen ontspannen en verbeteren.
- Beperk schermtijd: Zorg ervoor dat je kind niet te veel tijd achter een beeldscherm doorbrengt.
- Buitenspelen: Laat je kind regelmatig buiten spelen, wat niet alleen gezond is voor het kind, maar ook voor de ogen.
- Ontspannen lezen: Moedig ontspannen lezen aan, zodat je kind niet te veel moeite hoeft te doen om tekst te lezen.
- Regelmatige controles: Zorg ervoor dat je kind regelmatig controles krijgt om het zicht in de gaten te houden.
Kortom, het is belangrijk om de ogen van je kind te koesteren en te zorgen voor een gezonde levensstijl om de kans op verslechtering van het zicht te minimaliseren. Blijf betrokken en volg de adviezen van de specialist op om ervoor te zorgen dat je kind de best mogelijke oogzorg krijgt.