Mopperen, zeuren, weigeren, gooien en uitspuwen. Peuters kunnen heel wat uithalen als ze niet eten. Ze eten niet genoeg en maken er een hele wedstrijd van. Maaltijden lopen uit op driftbuien en wie de sterkste wil heeft overwint. Dat moet anders kunnen! Wat kun je doen als jouw kind niet wil eten?
Waarom raakt het ons?
Wij ouders zijn snel bang dat ons kind niet voldoende eet of slechte eetgewoonten ontwikkelt. Het nadeel aan peuters is dat ze van alles een strijd maken. Dit doen ze op ieder gebied, denk maar eens aan het tandenpoetsen of het feit dat ze een jas aan moeten trekken omdat het buiten koud is. Peuters denken niet na over het belang van goede voeding, maar waar ouders lachend doen over wel of geen jas, is eten een onderwerp wat ons emotioneel raakt. Het is een onderwerp wat ons veel zorgen baart.
Help, mijn kind wil niet eten!
Kinderen die eten weigeren, uitspuwen of op de grond gooien zijn erg lastig voor moeders. We willen goed voor ons kind zorgen en maken ons snel druk als het eens wat minder eet. Helaas is het voor peuters niet meer dan logisch om eten te weigeren. Er is alleen een grote valkuil, hoe emotioneler wij worden, hoe groter het belang van een kind wordt om niet te eten.
Even een tip tussendoor
Een kind kan niet altijd duidelijk maken wat er aan de hand is. Het is daarom een goed idee om altijd even langs de dokter te gaan. Deze kan checken of je kind een gezond gewicht heeft en er geen ziektes of allergieën zijn waardoor hij niet wil eten. Als alle medische reden uit te sluiten zijn, dan is het tijd voor een goed plan.
Hoe pak je het niet eten aan?
1. Regelmaat
Tijd om consequent en een beetje streng te zijn. Eet volgens de klok! Dit houd in dat er op vaste momenten wordt gegeten. Ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – avondeten. De grote valkuil in dit verhaal is dat als je kind geen boterhammen wil eten voor de lunch, je hem een half uur later toch maar een koekje geeft. Hierdoor maakt het voor jouw kind niets uit om af en toe een maaltijd te weigeren en maak je het probleem alleen maar groter. Het is belangrijk dat ouders een gezond eetpatroon aanleren en zichzelf en hun kinderen hier aan houden.
2. Emoties
Het moeder- of vaderschap zorgt voor een boel intense emoties. Naast dat je zielsveel kan houden van je kind en ongelooflijk trots kan zijn, komen er ook moeilijke emoties om de hoek kijken zoals bezorgdheid en angst. Door deze bezorgdheid omtrent het niet eten maken we niet altijd de beste keuzes. We geven ze te veel lekkers, gaan mee in hun wensen en geven de controle uit handen. Check je bezorgdheid af en toe: Hoe erg is dat wat er kan gebeuren als je kind niet eet?
Stress heeft een negatieve impact op je kind. Denk maar eens even na hoe jij het ontbijt staat te bereiden. Gaat dit zingend en maak je met veel plezier een havermout, ontbijt muffin die je peuter vervolgens met veel plezier op eet? Of sta je gestresst boterhammen te smeren en zie je al op tegen het moment dat je samen aan tafel zit? Wees rustig en kalm, neem de tijd en adem af en toe diep in en uit.
3. Houdt het eten afwisselend
Verschillende maaltijden houden het leuk, zorg dan ook dat je afwisselt met je maaltijden. Eet eens wat anders als ontbijt, wissel gesmeerde boterhammen eens in voor een warme tosti of eet eens lekkere pannenkoeken tussen de middag. Als jij zorgt dat er voldoende afwisseling in het eten zit is het eten leuker en spannender. Als je al jong begint met allerlei lekkere dingen maken en veel afwisseling, is het voor jouw kinderen makkelijker om zich op latere leeftijd aan te passen en leren ze ook veel meer dingen eten.
Dus wissel je gekookte aardappelen eens in voor rijst, mihoen, pasta of wat dacht je van een milde curry met naanbrood?!
4. Neem de tijd
Kinderen worden vaak opstandig als ze weinig aandacht krijgen. Wie vind het nu leuk om in zijn eentje een toch wel droge boterham weg te moeten eten? Ga samen aan tafel zitten, neem de tijd om tafelmanieren aan te leren en vraag naar onderwerpen waar je kind graag over spreekt. Op deze manier is het voor jouw kind gezellig aan tafel en kun je ook nog eens zorgen dat ze netjes leren eten.
Als ze wat langer doen over de maaltijd, zorg dan dat je niet direct reageert alsof er niet gegeten wordt. Wellicht wil je kind gewoon even rustig eten en de tijd nemen of vallen de eerste happen gewoon wat minder lekker. Houd je rustig en neem de tijd om samen te genieten van de maaltijd.
5. Stop de onderhandelingen
Wortel wordt geen broccoli en kaas wordt geen jam. Als je eenmaal begint met onderhandeling en een klein beetje toegeeft, komt het niet meer goed, je kind ruikt dat er kansen liggen. Dus vanaf vandaag stoppen de onderhandelingen aan tafel. Geen groentes inwisselen voor aardappelen of andersom. En al helemaal niet meer afdingen op het aantal happen.
Zorg dus dat je goed nadenkt over je eisen en blijf dan ook bij je standpunt. Ga niet verlangen dat het hele bord wordt leeggegeten als je eigenlijk al weet dat je wat te veel hebt opgeschept. Als je duidelijk bent over de onderhandelingsruimte dan zal je kind zich daaraan gemakkelijker aanpassen. Het maakt dat je minder discussie hebt aan tafel, en geef toe dat is toch ook wel eens lekker rustig!
6. Complimenteer
Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Dat is bij de meeste wel bekend, maar wist je dat het ook hiervoor geldt? Zorg dus dat je positieve aandacht besteed aan je kind, richt je op de goede dingen en blijf dat ook benoemen. Geef ook aan dat je het fijn vindt als er gewoon lekker gegeten wordt zonder discussies. Een kind gaat het om de aandacht die hij krijgt, of deze nu negatief of positief is maakt niet altijd uit. Je zult zien dat als jij vrolijk en opgewekt bent, hij dat gedrag over zal nemen!
7. Geef kleine tussendoortjes
Een valkuil van bezorgde moeders is het aanbieden van te grote tussendoortjes. Dit doen we omdat de hoofdmaaltijden niet goed gegeten worden en wij moeders een stuk rustiger slapen als een kind genoeg voeding heeft binnen gekregen. Toch is dit geen oplossing voor het niet eten probleem. Je creëert hiermee dat een kind uitkijkt naar de tussendoortjes en zich vol eet aan ongezonde dingen.
Kies ervoor om gezonde tussendoortjes aan te bieden en houdt ze klein. Je kunt denken aan een pakje volkoren crackers, een plakje kaas, een handje gehalveerde druiven, wat knijpfruit, een schaaltje yoghurt, wat gedroogde perziken of abrikozen, wat fruit uit blik, snoeptomaatjes en een stukje komkommer. Let ook op wat je ze te drinken geeft. Zo kunnen sap en melkproducten erg vullend zijn. Je kunt het sap ook verdunnen of ze tussen de maaltijden water te drinken geven.
Kijk ook eens op www.voedingscentrum.nl voor adviezen voor gezonde tussendoortjes en de juiste hoeveelheden.
8. Houdt je bezorgdheid onder controle
We willen allemaal dat onze kinderen gezond eten, maar wegrennen zodra je een oliebollen kraam ziet heeft ook geen zin. Natuurlijk wil je goed voor je kind zorgen, maar iedere dag de strijd aangaan over groentes heeft ook geen zin. Praat er eens eerlijk over met andere moeders, je partner of goede vriendinnen. Hoe gaan hun om met al die ongezonde verleidingen? Wees open en spreek je zorgen hardop uit. Je zult zien dat je je direct beter voelt nadat je ze hebt uitgesproken!