De milieusticker in Duitsland: wat je absoluut moet weten voordat je op reis gaat!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Ben je van plan om naar Duitsland te reizen en wil je weten of je een milieusticker nodig hebt? Of ben je misschien al in Duitsland en wil je weten wat de regels zijn? In deze blog leggen we je uit wat de milieusticker is, wanneer je hem nodig hebt, welke kleuren er zijn en waar hij geldig is. We geven ook tips over hoe je boetes en sancties kunt voorkomen en we bespreken verschillende alternatieven.

Wat is de milieusticker?

De milieusticker, ook wel Umweltplakette genoemd, is een sticker die op de voorruit van je auto geplakt moet worden als je in bepaalde gebieden in Duitsland rijdt. De sticker is ingevoerd om de luchtverontreiniging in de steden te verminderen en is daarom alleen verplicht in bepaalde steden en gebieden. Het doel van de sticker is om te bevorderen dat mensen met schonere auto’s rijden in de steden, zodat de luchtkwaliteit verbeterd.

Wanneer heb je een milieusticker nodig

Je hebt een milieusticker nodig als je in bepaalde gebieden in Duitsland rijdt waar de sticker verplicht is. Deze gebieden zijn voornamelijk in de steden te vinden en herken je aan borden met de tekst “Umweltzone”. Als je in een gebied rijdt waar de sticker verplicht is en je hebt geen sticker, riskeer je een boete.

Om te bepalen of je auto in aanmerking komt voor een milieusticker, kan je kijken naar het Europese emissieklasse-label van je auto. Dit label staat op het kentekenbewijs van je auto en geeft aan hoe schoon of vervuilend je auto is. Als je auto hiervoor in aanmerking komt kun je deze aanvragen bij de Duitse verkeersdienst (Kraftfahrt-Bundesamt).

Welke kleuren zijn er?

Er zijn vier kleuren stickers: groen, geel, oranje en rood. De groene milieusticker is de minst vervuilende en geeft aan dat je auto voldoet aan de strenge Europese emissienormen. De gele sticker is iets minder schoon en geldt voor auto’s die voldoen aan de Europese emissienormen uit 2005 of eerdere jaren. De oranje sticker is voor auto’s die voldoen aan de emissienormen uit 1993 of eerdere jaren. De rode sticker is voor de meest vervuilende auto’s en geldt voor auto’s die niet voldoen aan de Europese emissienormen.

Het Gezinsleven - Autovakantie - De milieusticker in Duitsland - stickers
Voorbeelden van de milieustickers

Waar gelden deze stickers?

Zoals eerder aangegeven geldt de milieusticker voornamelijk in de steden en andere gebieden waar de luchtverontreiniging hoog is. Let goed op de borden met de tekst “Umweltzone” omdat de milieusticker hier verplicht is. Het is belangrijk om te weten dat deze stickers alleen geldig zijn in Duitsland en niet in andere landen.

Boetes en sancties

Als je zonder milieusticker rijdt in een gebied waar deze verplicht is, riskeer je een boete die op kan lopen tot 80 euro. Dit is afhankelijk van hoe lang je zonder sticker hebt gereden. Daarnaast kan het voorkomen dat je toegang wordt geweigerd tot bepaalde gebieden als je geen sticker hebt. Om boetes en sancties te voorkomen is het verstandig vooraf te controleren of je in een gebied bent waar dit verplicht is en of je de juiste sticker hebt.

Alternatieven

Er zijn verschillende alternatieven voor de milieusticker als je in Duitsland wilt rijden. Een van de alternatieven is het rijden met een elektrische auto, omdat deze geen uitlaatgassen produceren en dus geen luchtverontreiniging veroorzaken. Een ander alternatief is het gebruiken van openbaar vervoer, zoals de trein of de bus, om te voorkomen dat je met de auto hoeft te rijden.

Als je met de auto naar Duitsland gaat is het belangrijk om de regels omtrent de milieusticker op te zoeken om boetes te voorkomen. Door de milieusticker te gebruiken of door gebruik te maken van alternatieven, kun je bijdragen aan een beter milieu en een betere luchtkwaliteit in de steden. Heb jij wellicht nog andere tips over de milieusticker voor onze lezers? Laat deze dan achter in de comments hieronder.

Ook benieuwd naar Europese wegenvignetten? Bekijk dan nu onze blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant