Kinderen 12-18 jaar

Het is een spannende tijd voor een kind als het naar het voortgezet onderwijs gaat. Er verandert veel in de pubertijd, zowel voor het kind als voor de ouder. Want van puber veranderen in een jong volwassene is niet niks, het is vaak een hele lastige periode voor het gezin, maar wij gaan je helpen. Je leest hier allerlei informatie over pubers en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

De juf heeft vertelt dat jouw kind naar logopedie moet, ze vinden dat hij/zij niet duidelijk genoeg praat, slist of achter loopt in de…
Voor je het weet is je kleine alweer zover dat hij of zij gaat lezen en leest het woordjes als ‘maan, neus en roos’….
Waar stoornissen als autisme en ADHD inmiddels bij vrijwel iedereen bekend zijn, is TOS dat (nog) niet. Dat terwijl naar schatting 5 tot 7%…
Kinderbijslag is een bijdrage die je ontvangt vanuit de overheid, deze helpt je de kosten te dragen voor je kind of kinderen. Ieder kwartaal,…
Nadat ik de zoveelste puzzel uit elkaar moest halen omdat ik het laatste stukje had gelegd, was ik er klaar mee. Het telkens afbreken…
Wil je kind niet op tijd naar bed en is het iedere avond strijd? Beter slapen lukt met deze 5 tips. Lees ook onze…
Door de kamer van je kindje te verduisteren tijdens het middagslaapje, help je hem om gemakkelijker in slaap te komen en dieper te slapen….
Bedplassen is erg vervelend, in dit artikel vertellen we je meer over de oplossing tegen bedplassen. Als je kind last heeft van bedplassen en…
Dryly® is een van de nieuwste spelers op de markt van de incontinentie / plaswekkers. Dryly is opgericht in 2019 en is gestart met…
Wist je dat ongeveer 15% van de kinderen tussen d 6 en 18 jaar last heeft van bedplassen? Bedplassen is een erg vervelend en…

Het is voor kinderen een spannende tijd als het naar het voortgezet onderwijs gaan. Er verandert veel in de pubertijd, zowel voor de kinderen als voor de ouder. Want van puber veranderen in een jong volwassene is niet niks, het is vaak een hele lastige periode voor het gezin, maar wij gaan je helpen. Je leest hier allerlei informatie over pubers en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat komt er kijken bij de pubertijd?

De pubertijd is de tijd om onze kinderen lost te laten, ze worden in rap tempo zelfstandig en gaan op verschillende manieren experimenteren. Denk maar eens aan het opsteken van een eerste sigaret, een eerste slok bier en ook op het gebied van seks wordt er van alles onderzocht. Ze maken een groeispurt door, trekken zich al meer aan van de buitenwereld en niet van jou en naast experimenteren verandert ook hun gedrag, ze kunnen heel wisselvallig zijn. Waar is de tijd van onze kleine kinderen gebleven vraag je je weleens af. 

Groeispurt

Lichamelijk is dit een lastige periode voor kinderen. Tussen het elfde en vijftiende jaar krijgen kinderen te maken met lichamelijke veranderingen. Vaak zijn meisjes wat sneller dan jongens. Ze maken een groeispurt door waardoor ze geslachtsrijp worden en worstelen vaak met hun zelfbeeld. Vrienden en vriendinnen verdrijven de ouders naar een tweede plek en ook social media kan af en toe flink zijn tol eisen.

Het is belangrijk om de grenzen die je kind aangeeft te respecteren, sommigen kunnen door hun onzekerheid veel tijd doorbrengen in hun kamer. Respecteer hun privacy, maak geen grapjes over wat ze meemaken maar probeer er samen over te praten. Zorg dat ze zich niet alleen hoeven te voelen en dat ze bij jou terecht kunnen met vragen. 

Buitenwereld

In de pubertijd nemen kinderen veel meer aan van de buitenwereld dan van jou als ouder. Kinderen kijken op tegen bekende personen en sporters. Ze zoeken naar een eigen identiteit door anderen na te doen en creëren hierdoor vaak een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Het maakt onzeker dat ze niet zo kunnen zijn als hun ideaal. Hun onzekerheid uit zich door te kiezen voor bepaalde merken en kleding, maar ook door muziek, woordgebruik en gedrag proberen ze een eigen ‘ik’ te vormen. Ze zoeken groepjes vrienden op die passen bij hun ‘stijl’. Doordat ze jouw mening niet meer respecteren, leidt dit vaak tot meningsverschillen.

Pubers zoeken graag de randjes op, meningsverschillen over hoe laat ze thuis moeten komen horen er nu eenmaal bij. Het is niet erg om het niet overal over eens te zijn, maar af en toe een goede discussie kan geen kwaad. Ben standvastig in je eigen normen en waarden, al wil je puber er nu niets van weten, uiteindelijk gaan ze deze waarderen. Probeer je niet te bemoeien met de keuzes voor vrienden, je kunt ze hierin nu niet sturen. Probeer het te accepteren zoals het is en zorg dat ze ook bij jou thuis terecht kunnen. Het kan gerust stellen als je ziet hoe ze met elkaar omgaan en waar ze over praten, ook is het goed als jouw puber merkt dat je zijn interesses waardeert. Luister samen naar muziek, kijk een film of support ze tijdens een sport wedstrijd. 

Experimenteren 

Tja, pubers veranderende kinderen zoeken nu eenmaal graag de grenzen op en soms lijkt het wel of er niets tegen te doen is. Als je iets verbiedt loop je namelijk grote kans dat ze het toch doen, maar dan stiekem. Toch is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen, ja waarschijnlijk gaan ze er een beetje overheen, maar blijf praten over de regels en zoek oplossingen waarbij jullie allebei tevreden kunnen zijn. Het is schipperen tussen vasthouden aan je eigen regels en omgaan met het gedrag van jouw puber. Geen enkele ouder vindt het leuk dat hun kind zijn huiswerk niet maakt, spijbelt, rookt of drinkt, maar probeer de relatie toch zo prettig mogelijk te houden en geef ze af en toe wat vrijheid.

Puberaal gedrag

Een puber kan zich heel wisselvallig uiten. Op sommige momenten lijkt het net of je weer eventjes je kleine dochter of zoon terug hebt. Ze zijn aanhankelijk en op zoek naar steun, liefde en support. Op andere momenten plak je ze het liefst achter het behang, mag jij je nergens mee bemoeien en is alles wat je zegt of doet te veel. Soms lijkt het wel of niets goed is. Het probleem bij pubers is dat ze denken in het middelpunt van de wereld te staan. Een meisje dat ongesteld is, heeft echt het gevoel dat de hele wereld haar maandverband ziet. Een jongen die met een jeugdpuistje naar school moet, heeft echt het gevoel dat hij de hele dag wordt aangestaard en uitgelachen. Ze zette zich af tegen volwassenen en voelen zich alleen. Pubers hebben sterk het idee dat hun de enige zijn met moeilijkheden en willen vooral niet buiten de boot vallen. Dat verklaart ook dat als ik een stoet kinderen naar school zie fietsen, ik amper het verschil zie tussen mijn nichtje en haar vriendinnen. 

Blijf lief tegen ze, luister en help ze als ze voor hun gevoel voor een onmogelijke keuze staan. Geef regelmatig complimentjes en blijf vragen naar hun mening. Probeer niet te veel de baas te spelen, door dit te veel te doen gaat een puber zit alleen maar verder van je afzetten. 

Zoals je leest komt er heel wat kijken bij deze levensfase. Geen puber is hetzelfde maar er zijn natuurlijk wel overeenkomsten. Ik hoop dat je uit onze artikelen veel steun en tips kunt halen, succes en weet, aan alles komt een einde!