Soms lijkt het wel of je kind aan je vast geplakt zitten, alles doen jullie samen. Jij vindt dit eigenlijk wel heel leuk, maar hoe is het voor je partner? De peuterjaren brengen een hoop vragen met zich mee en vandaag is het tijd om het te hebben over een vader- of moederskindje. Wat als jouw kind alleen maar bij jou wil zijn? Waar komt dat vandaan en hoe ga je er mee om?
Moederskindje
Sommige kinderen hebben een sterke voorkeur voor vader of moeder. Hij wil dan het liefst alles met een persoon doen en weigert mee te werken als de anders iets van hem of haar vraagt. Super frustrerend en zelfs een beetje verdrietig voor de ouder die buitenspel staat. Laten we het voor het gemak even hebben over een moederskindje, maar er zijn natuurlijk ook genoeg kinderen die meer naar vader toe trekken.
Het komt vaak voor dat kinderen, al dan niet tijdelijk, een bepaalde voorkeur voor één van beide ouders ontwikkelen. De voorkeur ontstaat omdat één van de ouders vaker bij het kind is of omdat beide ouders het kind op een andere manier benaderen. Soms weet je niet direct waar het aan ligt en is de situatie gewoon zoals hij is.
Hoe gedraagt de voorkeur ouder zich?
Je moederskindje wilt dat jij alles met hem doet, aankleden, eten geven, spelen en in bad doen. Je kunt je voorstellen hoe moeilijk dit voor je partner is, als deze probeert jullie kind eten te geven maar hij alleen maar om mama schreeuwt. Geef je toe aan dit gegil? Gewoon zodat het stopt en om de liefde vrede te bewaren?
Grote kans dat het antwoord ja is en jij steeds meer taken van je partner bent gaan overnemen zodat je moederskindje rustig en blij is. Logisch, je bent moeder geworden om jouw kind zo vrolijk en blij mogelijk te zien. Toch maak je het hiermee alleen maar erger. Jouw moederskindje heeft namelijk een zeer effectieve manier gevonden om altijd zijn zin te krijgen. Gillen en mama komt eraan, door zo verder te gaan, zal er niets veranderen en blijft jouw kind maar al te graag een moederskindje.
Hoe moet het wel?
Peuters kunnen gemakkelijk in de ban raken van één ouder, vaak is dit degene die de meeste tijd met ze doorbrengt. Tijd voor een paar basis spelregels:
Vaste volgordes
Kijk eens naar het ochtend- of avondritueel, grote kans dat nu iedere keer dezelfde ouder hier zorg voor draagt. Tijd voor wat afwisseling. De ene avond leg jij hem te bed, de andere avond jouw partner. Hou je aan dit schema, wat er ook gebeurt! Geen gegil, geroep of gekrijs zal jou die trap op doen lopen.
Start met een schema voor bijvoorbeeld het avondritueel, als dit goed gaat, kun je extra activiteiten gaan afwisselen. Denk hierbij aan het naar school brengen, eten geven en spelen.
Bereid je kind voor op de activiteiten
We pakken even als voorbeeld het avondritueel, maar dit geldt voor iedere activiteit. Jij weet dat jouw kind het liefste bij jou is, dus ga het gesprek aan. Leg uit dat vanavond je partner hem naar bed brengt en dat ze heel veel plezier samen gaan hebben. Ondertussen ga jij rustig andere dingen doen en is het voor je partner een kwestie van volhouden.
Hoe hard er ook gegild gaat worden en hoe verschrikkelijk je het ook vindt om dat aan te horen het is aan je partner om zijn rug recht te houden en kalm te blijven. Jij hoeft alleen maar weg te blijven. Nu snap ik dat dat een stuk gemakkelijker klinkt dan dat het in werkelijkheid is als je kind alle staten is, toch is het de enige oplossing. Desnoods ga je even een uurtje weg of zoek je op een andere manier wat afleiding.
Reageer hetzelfde op situaties
Een rustig en voorspelbare reactie is voor een moederskindje van groot belang. Dit geeft ze een veilig gevoel om op onderzoek uit te gaan. Stoot hij per ongeluk een glas melk op en wordt papa dan heel boos terwijl mama er om lacht? Dan gaat het al fout, maak afspraken met je partner zodat je kind zich bij beide veilig voelt.
Hanteer vaste regels voor je kind
Het is belangrijk dat jouw moederskindje door krijg dat protestren geen zin heeft. Duidelijkheid, voorspelbaarheid en consequent zijn, dat is waarmee je uiteindelijk zult winnen. Als je toegeeft, zal hij onthouden dat dit loont en de volgende keer weer gaan protesteren. Er moet geleerd worden dat huilen en gillen geen zin heeft, dat is de enige manier om hem te laten stoppen.
Zodra je kind gewend is aan het feit dat beide ouders voor hem zorgen, zullen de problemen afnemen en zul je merken dat je steeds meer taken kunt gaan delen.
Quality time
Het is belangrijk om te werken aan de band met de ouder die niet favoriet is. Door deze band te verstrekken, raken ze meer met emotioneel betrokken bij elkaar. Hoe leuk is het als ze een eigen spelletje hebben? Kunnen genieten van ‘vader-en-dochter-tijd? En als jouw kind net zo uitkijkt naar de tijd die hij doorbrengt met jou als met jouw geliefde.
De oplossing is om samen tijd door te brengen. Laat je kind kiezen wat hij graag met zijn vader wil doen. Wie weet zijn er wel dingen die jouw partner veel beer kan zoals zwemmen of vissen en die jouw kind super gaaf vind om samen uit te proberen! Of dingen die jij bijvoorbeeld niet leuk vind, zoals trampoline springen, verven of in de plassen springen!
Conclusie
De vicieuze cirkel van het zijn van een moederskindje doorbreken, komt dus aan op een positieve benadering, rust en voorspelbaarheid… en het hebben van een hele lange adem. Hoewel het voor de geliefde ouder soms moeilijk kan zijn, is het voor de afgewezen ouder vaak nog vele erger. Deze kan zich gekwetst en verdrietig voelen. Weet dat zo’n afwijzing niet persoonlijk is, het is maar net wat een kind gewend is. Tijd dus voor verandering! Succes!