Ontdek de mooiste plekken in de natuur in Limburg

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De natuur in Limburg is een klein stukje buitenland in eigenland. Het wordt ervaren als ‘niet Nederlands’ en geeft direct een vakantiegevoel. Je rijdt alsmaar zuidwaarts en de zon schijnt je tegemoet. De natuur in Limburg bestaat uit heuvels, grotten, watertjes en prachtige uitzichten. Het is echt de perfecte plek om lekker te genieten en even tot rust te komen. 

Natuurparken

Nationaal Park De Maasduinen

Wandelen in de duinen lijkt wat onwaarschijnlijk in de natuur in Limburg, maar het kan echt. In Nationaal Park De Maasduinen kun je net zo goed struinen door het zand als langs de Nederlandse kust. Alleen het geruis van de zee ontbreekt, maar dat maakt de schoonheid van het gebied meer dan goed. In Nationaal Park De Maasduinen vind je de langste rivierduinengordel van Nederland, deze is ontstaan door water, wind en de mens.

De Maasduinen ligt in het noordoosten van Limburg, tussen de Maas en de Duitse grens. Het gebied is 4.500 hectare groot en je vindt er veel bijzondere planten en dieren. Door verschillende paden en routes wandel je over de duinen van de Maas. Deze duinen worden ook wel paraboolduinen genoemd, deze bijnaam hebben ze gekregen omdat ze een hoefijzervormig hebben.

Wil je deze bijzonde duinervaring in de natuur in Limburg zelf ervaren, ga dan naar Landgoed de Hamert, het bekendste deel van het park. Hier zijn de mooiste vennen te zien. In het Bergerbos kun je de kudde Nederlandse landgeiten zien die worden ingezet voor de begrazing van het gebied.

Nationaal Park De Meinweg

Het Nationaal Park De Meinweg is een uniek stukje natuur in Limburg het is namelijk een terrassenlandschap. Terrassen ontstaan in de loop van tienduizenden jaren, dit komt door inscheuringen van rivier de Maas en verschuivingen in de aardkorst. Er lopen namelijk drie breuklijnen door dit gebied, waarvan de Peelrandbreuk een hele bekende is.

Dit stukje natuur in Limburg ligt ten oosten van Roermond en wordt aan drie kanten omringd door Duitsland. Het is een onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nettte. Het totaal park is ongeveer 10.000 hectare groot. Het stukje natuur in Limburg wat wij hier beschrijven, de Meinweg, heeft een oppervlakte van ongeveer 1.800 hectare.

Het landschap bestaat uit een drietal steile overgangen tussen de terrassen. De hoogteverschillen tussen drie terrassen bedraagt 50 meer. Zo ligt het Roerdal 30 meter boven N.A.P. en het Beatrixplateau op 80 meter boven N.A.P. Wil jij graag iets unieks zien in de natuur in Limburg dat is dit park echt de moeite waard om te bezoeken!

Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - Ontdek de mooiste plekken in de natuur in Limburg - Wijnvelden

Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Dit landschap is zeker de moeite waard om zelf te beleven. In het groene hart tussen de regio’s Maastricht, Sittard-Geleen en Parkstad Limburg ligt Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Het is perfect recreëren hier in de natuur in Limburg, je vindt hier een prachtige groene omgeving vol maretakken hoogstamboomgaarden, prachtige bloesem, kleine historische katholieke monumenten, de unieke witte vakwerkwoningen en (carré-)boerderijen waar Zuid-Limburg om bekend staat.

Naast wandelen en fietsen in de natuur in Limburg kun je ook genieten van de Limburgste taal, de cultuur en tradities. Je vindt hier heerlijke streekproducten zoals Limburgse stroop, Limburgs bier, Limburgse wijn, sjuumke trekke, jodenvet, lekkere Limburgse vleesspecialiteiten en nog veel meer! Vergeet ook zeker niet om pauze te houden met een lekker stukje Limburgse vla(ai), want die smaakt nergens zo lekker als hier!

De Brunssummerheide

Het is een bijzondere plek, hoewel het natuurgebied wordt omringt door stedelijke bebouwing merk je daar als je er rond loopt niets van. Het is het grootste heidegebied in de natuur in Limburg, met zeeën paars gekleurde heide die ijverig wordt begraasd door een kudde schapen ziet dit gebied er ieder seizoen weer helemaal anders uit. 

Het is een afwisselend natuurgebied, je vindt er naald- en loofbossen, vele open zandvlaktes en hier en daar een ven waar je heerlijk kunt picknicken. Er leven verschillende soorten dieren en je kunt verschillende wandelroutes lopen over de Brunssumerheide. De gezinsroute is geel en ongeveer 2,5 km lang.

Speelbossen en kinderwandelingen

Speelbos De Meinweg

Klimmen, klauteren en spelen met water is wat de kinderen hier perfect kunnen doen. Het ligt dicht bij het Bezoekerscentrum de Meinweg vanuit waar de wandelroutes starten. Er zijn rondom het bezoekerscentrum verschillende activiteiten te beleven. Dus leef je uit tijdens een potje apenkooi tussen de bomen, klauter over de verschillende touwbruggen en de spannende vlonders die tussen de bomen hangen.

Onder aan de heuvel vind je een waterpomp, hier kun je in de zomer mee spelen. Je pompt dan water door uitgeholde boomstammen en kunt zien waar het heen stroomt.

In dit Speelbos kun je ook een onvergetelijk kinderfeestje vieren samen met je vriendjes en vriendinnetjes. Na een middag lekker buitenspelen eindig je de dag met een frietje in De Boshut. 

Ontdek zelf al het moois van de natuur in Limburg

Staat jullie dagje naar Limburg al gepland? Of toch nog op zoek naar andere uitjes, kijk dan hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant