3 keer de natuur in Zuid-Holland!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Prachtige natuur in Zuid-Holland? De randstad is niet een plek waar ik snel zou gaan zoeken voor unieke natuurgebieden. Bij mij komen dan toch als eerste de grote steden als Den Haag, Leiden en Rotterdam omhoog in mijn gedachte. Toch is het erg de moeite waard! Dit jaar (her)ontdekken we allemaal de natuur in eigen land, we willen graag ontspannen en het dorp of de stad even uit. Ik heb ook nog nooit zoveel gewandeld als dit jaar en regelmatig pakken we de auto om een nieuw natuurgebied te ontdekken. Deze keer de mooiste plekjes van de natuur in Zuid-Holland voor je op een rijtje.

Ben jij al bekend met de mooiste gebieden in de natuur in Zuid-Holland?

Natuurparken

De natuur in Zuid-Holland kent twee nationale parken en één nationaal landschap waar we je meer over gaan vertellen!

Nationaal Park de Biesbosch

Echt een verrassend mooie ontdekking in de natuur in Zuid-Holland was voor mij Nationaal Park de Biesbosch. We hebben tijdens ons bezoek ontzettend veel roofvogels gezien, ook reeën en een bever waren van de partij. Het leukste is om het gebied te ontdekken vanaf het water, het zuidelijke deel is zelfs alleen per boot toegankelijk.

Met een fluisterboot het park rondvaren is wel niet altijd gemakkelijk. Je moet goed opletten omdat de bewegwijzering niet altijd even duidelijk is. Wij hebben ons hier verder niet aan gestoord omdat we genoten van de natuur in Zuid-Holland, vooral de vergezichten vonden wij de moeite water. Een bootje huren kan wel enkel op aanvraag, dus het is slim om dit voor je bezoek al even te regelen. 

Liever niet varend het park bezoeken? Geen probleem, je kunt er ook wandelen of fietsen. Dit kan voornamelijk in het Noordelijke gedeelte. Er is dus van alles te beleven en toegang tot het gebied is gratis. Je betaald wel voor het huren van het bootje, maar dan ben je er ook echt even een dagje uit en voor je gevoel even in een andere wereld.

De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa! Door de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je dat je gewoon in Nederland bent. Om alles uit je bezoek te halen is het wel slim om wat over de historie van het park te lezen. Dit kun je hier doen en geeft een extra dimensie aan je bezoek aan de natuur in Zuid-Holland.

Nationaal Park de Hollandse Duinen

Dit natuurgebied in Zuid-Holland ligt op een steenworp afstand van stedelijk gebied. De zee zo dicht bij is iets waar ik soms wat jaloers op ben, vanuit Eindhoven is het toch gauw 2 uur rijden om te kunnen genieten van een zeebriesje en het zand tussen je voeten.

Onze duinen worden samen het Nationaal Park Hollandse Duinen genoemd. Dit gebied is 43 kilometer lang en op het breedste stuk 8,5 km breed. Dit stuk natuur in Zuid-Holland strekt zich uit langs onze kust. Het gebied loopt van de Hoek van Holland tot Langevelderslag. Je kunt hier talloze wandelroutes lopen en er zijn veel wilde dieren om te spotten. Zo vind je hier de oer-os, vossen, eekhoorntjes of Konikpaarden! De Konik is van oorsprong een paardenras uit Polen en Wit-Rusland. Deze in het halfwild gehouden paarden zijn maar klein van stuk is. Konik (Konjiek) is Pools voor paardje. 

Je vindt er uiteenlopende landschappen, zo is er natuurlijk het strand, de duinen, maar ook strandwallen (een boven het zeeniveau liggende zandbak), parken, landgoederen, bossen, landbouwgebieden en recreatieterreinen. Het is de perfecte plek om als fotograaf prachtige plaatjes te schieten.

De natuur in Zuid-Holland zorgt voor een prachtige verbinding tussen het stedelijk gebied en de Noordzee. Zodra je het gebied binnenwandelt lijkt de tijd even stil te staan. Laat de zeewind je zorgen wegwaaien en geniet al wandelend of fietsend van het ritme van de rollers van de zee, het wuivende goudgele helmgras, de klimmetjes op de zandheuvels, het adembenemende uitzicht en de historie van landgoederen en zeedorpen. Heerlijk om even geen drukte om je heen te hebben!

Nationaal Landschap Hoeksche Waard

In de Nederlandse natuur in Zuid-Holland vind je een landelijk zeekleigebied. De Nederlandse zeeklei heeft meestal een blauwgrijze kleur en is zeer vruchtbaar, vooral voor de akkerbouw. Het is niet voor niets dat je in het Nationaal Landschap Hoekse Waard akkers ziet die strekken zo ver als dat jij kunt kijken. Als je zeeklei vermengt met zand, dan is het de perfecte grond voor de teelt van bloembollen. Niet zo gek dus dat je de bloembollenvelden veel tegen komt in de natuur in Zuid-Holland.

De Hoekse waard is een van de Zuid-Hollande eilanden, er zijn maar liefst zestig polders in het gebied en bijna alle dijken zijn nog aanwezig. De oudste polders bestaan al sinds de veertiende eeuw en de lange geschiedenis van dit gebied vind je op iedere hoek terug. Als je opzoek bent naar een echt Hollands tafereel zoals zoveel schilders het al hebben vastgelegd, dan zit je hier goed! Het is een unieke beleving om dit stukje natuur in Zuid-Holland te bezoeken.

Het leuke aan dit gebied is dat er meer te zien is dan natuur. In de omgeving staan historische boerderijen en hele bijzondere molens. Het is een authentiek boerenland waar nog veel rust en ruimte is. Je kunt in de natuur in Zuid-Holland wandelen en fietsen, maar ook watersporters kunnen hier hun hart ophalen. Ik vond de combinatie met winkelen en lekker eten heel leuk. Zo is het echt een uitstapje waar je jezelf en het gezin een hele dag kunt vermaken.

De Natuur in Zuid-Holland

Zoals je hebt kunnen lezen is er hier veel meer prachtige natuur te vinden dan ik in eerste instantie dacht. Zuid-Holland heeft mij echt positief verrast en zeker in deze tijden is het heerlijk om er af en toe eens dagje uit te zijn en nieuwe gebieden te ontdekken.

Het leukste is de afwisseling, de Biesbosch is niet te vergelijken met de Hollandse duinen. Het is maar net waar jij vandaag zin in hebt! Ga jij op pad om tot rust te komen en de natuur in Zuid-Holland te ontdekken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant