Een bezoek aan De Groote Peel

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Verre reizen worden al gauw interessant gevonden, maar wie heeft de tijd en het geld om daar zijn dagen mee te vullen? Gelukkig valt er genoeg moois te ontdekken in eigen land. In deze blog lees je alles over natuurgebied De Groote Peel, grappige woordspeling, het is namelijk het kleinste Nationale park van Nederland. Het hoogveengebied waar turfstekers plaats hebben gemaakt voor wandelaars en vogels en waar de provinciegrens tussen Brabant en Limburg het landschap scheidt.

Algemene informatie

De Groote Peel is 1400 ha groot, het gebied dwars doorsteken en af en toe een lus maken is gemakkelijk te doen in een dag. Buiten de uitgezette wandelroutes, die bij het Buitencentrum beginnen, kom je er weinig mensen tegen. Er wordt niet gefietst, er zijn geen auto’s en behalve een enkele wandelaar kom je er vooral vogels, koeien, paarden en met een beetje geluk een ree, vos of zwijn tegen.

Het Gezinsleven - Afbeelding2

De knuppelbruggen over water en moeras geven een onvergetelijke ervaring en vanaf de twee uitkijktorens kijk je uit over het uitgestrekte landschap bestaande uit water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootjes. De vogelkijkhut en de uitzichtvlonder zorgen voor een fraaie blik over het Meerbaansblaak. Tijdens dit uitstapje kun je genieten van de rust, het uitzicht over het water, de zon op je gezicht, de zachte wind en het geluid van de vogels.

Buitencentrum De Pelen

Een bezoek aan Nationaal Park De Groote Peel begint bij Buitencentrum De Pelen. Aan de balie van het door Staatsbosbeheer beheerde bezoekerscentrum krijg je alle informatie over het gebied en/of kun je een Ontdektocht huren. Ook is in dit gebouw een winkel te vinden waar je smakelijke streekproducten, interessante (natuur)boeken en andere mooie souvenirs kunt kopen.

Achter in het gebouw vindt je een horecagelegenheid waar je terecht kunt voor een warme kop koffie en een stuk verse vlaai. Je vindt hier ook andere gerechten zoals De Peel boterham, allemaal geserveerd door vriendelijk en behulpzaam personeel. Er is een gezellig terras en een grote picknickweide. Hier vind je ook de speeltuin waar je vanuit het terras goed zicht op hebt en het leukste voor ons Nederlanders, de toegang is gratis en er is een groot parkeerterrein.

Openingstijden:
April t/m oktober: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.
In het weekend van 10.00 tot 18.00 uur.
November t/m maart: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00.
(Kerst- en Voorjaarsvakantie: ook op maandag open)

Adresgegevens:
De Groote Peel
Moostdijk 15
6035 RB Ospel-Nederweert
Tel: 0031 – (0)495-64 14 97

De wandelroutes

Vanuit het Buitencentrum starten bewegwijzerde routes door de Groote Peel van twee (geel), drie (rood) en zes (blauw) kilometer. De gele route is verhard en geschikt voor rolstoelen en buggy’s. De zandrug aan de oostzijde van het gebied is ook perfect voor een wandeling, hier vind je Shetlandpony’s. Ook kun je de Anselberg bezoeken, het hoogste punt in de Peel, hier vind je vooral in de zomer en het begin van het najaar prachtig bloeiende paarse heide.

Wil je liever je eigen weg ontdekken en je niet laten leiden door piketpaaltjes dan moet je in dit moeras goed opletten, want het veenmos is maar een dunne laag drijvend op het water. Daardoor denk je dat je ergens kunt lopen, maar kun je zomaar tot je middel weg zakken in het zachte veen.

Tijdens de route kom je een Vogelkijkhut en twee uitkijktorens tegen. De toren van staal en hout is gebouwd in december 2020. Een uitkijktoren is een onmisbare recreatieve voorziening in dit hoogveengebied, aangezien het bekend staat om zijn weidsheid en stilte. Ook is het de plek om uitleg te geven over het ontstaan en beheer van het landschap. Het leuke aan de nieuwe uitkijktoren is dat het onderste platform via een talud ook voor rolstoel gebruikers bereikbaar is. Een leuk feitje is dat het hout waarmee de toren bekleed wordt ‘Hollands Hout’ is uit de bossen van Staatsbosbeheer.

Activiteiten in de Groote Peel

Er is een Activiteitenkalender beschikbaar aan de balie waarin je informatie kunt vinden over (thema)excursies, ontdektochten en workshops. Van mei t/m september is er muziek op het Peelpodium. Je kunt hier ook terecht voor een onwijs leuk kinderfeestje, onder begeleiding van een Peelgids volg je dan een excursie. Zo wordt de wandeling een ware beleving en ontdekt je de natuur op een nieuwe manier.

De Peelboerderij

Op loopafstand van het Buitencentrum ligt in het Nationaal Park de Groote Peel de Peelboerderij. Doordeweeks kun je hier bijeenkomsten en vergaderingen organiseren, zoals trouwerijen en afscheidsdiensten. Op zaterdag kun je hier terecht voor een groepsarrangement en op zondag is de Peelboerderij geopend voor wandelaars en kun je er genieten van een lekker hapje en drankje.

Je vindt hier ook een kleine, maar sfeervolle kruiden-, vlinder- en belevingstuin, deze tuin is ook geschikt voor mensen met een visuele beperking. Een tuin die de zintuigen prikkelt, ook voor mensen die niet of slecht kunnen zien en is vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

De Groote Peel bezoeken met kinderen

Voor gezinnen met kinderen zijn er bij De Groote Peel verhuurtochten die je zonder gids kunt volgen en dus iedere dag kunt doen. Er is voor de kleinste een speciaal Kabouterpad en voor kinderen vanaf 6 jaar is er de Peel Beleef-Je-Buiten Tocht.

Het kabouterpad

Wist je dat hier kabouters wonen…

Tijdens het wandelen kom je allemaal nestkastjes tegen, waarin je kunt kijken of er al jonge vogeltjes inzitten zoals kool- of pimpelmeesjes.

Smartphone speurtocht

Hoor je het je kinderen al zeggen: altijd als ik met mijn familie ergens ben, willen ze gaan wandelen in de natuur… Dat is toch oersaai! Daarom is deze speurtocht bedacht, zorg dat je telefoon is opgeladen en ga mee op zoek naar de geheime sleutels.

Door die sleutels te volgen, kom je langs de leukste en mooiste plekken. Elke keer als je een sleutel hebt gevonden, verdien je punten en pas dan krijg je ook de volgende sleutel te zien. Tussendoor krijg je knotsgekke vragen die je moet beantwoorden om extra punten te verdienen. Wil je ook nog kans maken op een leuke prijs, informeer dan naar de geheime foto-opdracht en haal snel je flyer op in het Buitencentrum De Pelen.

Conclusie, wat vonden wij van De Groote Peel?

Dit indrukwekkende moeras is zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. De rust van de Groote Peel lokt ruim honderd soorten broedvogels, maar ook trekvogels strijken hier neer. Maar pas op, kijk niet alleen maar naar boven. Onder de bodem van veenmos gaat soms een flinke plas water schuil.

Volgens ons verdient dit natuurgebied met al zijn mooie voorzieningen zeker een bezoek, ga jij een kijkje nemen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant