Nee zeggen in 7 stappen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Zouden we niet allemaal gebaad zijn bij wat vaker ‘nee zeggen’? Ik moet eerlijk zeggen, het is ook niet mijn specialiteit. Of het nu is tegen een volwassenen of je kind. Als ik even niet goed heb nagedacht dan is die ‘ja’ er alweer uitgefloept en dat terug draaien is nóg moeilijker dan direct nee zeggen. Het is echt een kwestie van oefenen. 

Nee zeggen is moeilijk omdat ik er niet van houd om mensen teleur te stellen, maar door ja te zeggen op dingen die je eigenlijk niet wilt doen stel je jezelf teleur en dat is nog veel erger. Dingen doen die je eigenlijk liever niet had gedaan kosten vaak veel energie en we hebben het tegenwoordig al zo druk. Het is een lastige spagaat, maar af en toe nee zeggen voelt als een opluchting en ik ga je leren hoe je dat doet.

Onthoud deze zin:

Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet.

Je kunt maar op een plek tegelijk zijn, zeg je ‘ja’ tegen overwerken dan kun je dat gezellige etentje met vriendinnen op je buik schrijven. Van nature zijn mensen helpers, maar hoevaak heb jij ja gezegd terwijl je het eigenlijk niet wilde? En waarom zei je ja, was dit zodat je andere niet kwetste? Een relatie in stand wilde houden of maar gewoon van de vraag af wilde zijn?

Je kunt in het leven niet alleen maar aardig zijn voor anderen, door nee te zeggen ben je aardig voor jezelf. Je kunt niet van een ander zijn probleem, jouw probleem maken. Want als jij jezelf niet respecteert, jouw tijd en wat jij graag wilt doen niet voor op zet, wie doet dat dan wel?

Stap 1: Het is maar een vraag

Besef dat met nee zeggen je niet een persoon afwijst maar nee is ook een antwoord op een vraag. Je bent geen slecht mens als je af en toe eens nee zegt. Misschien moet de ander even slikken maar je wijst echt niet iemand af door een keer nee te zeggen.

Stap 2: Zelfvertrouwen

Vind jezelf de moeite waard. Als jij niet over je eigen agenda waakt, wie doet het dan? Je kunt niet alle zorgen van de wereld op je schouders nemen, dan val je om! Geloof me, het laatste wat je wilt meemaken is een burn-out. Je moet op jezelf letten en eerlijk naar jezelf zijn. Is het eerlijk om ja te zeggen tegen iets waar je eigenlijk een grote hekel aan hebt? Nee! Dan doe je jezelf te kort, jij bent de baas over jouw leven, jouw keuzes en jij bent de enige die aan het einde van de rit tevreden moet zijn over hoe en wat je hebt gedaan met je tijd.

Het Gezinsleven - Moeder & kind - Moeders - Nee zeggen in 7 stappen - Stop sign

Stap 3: Onderdruk het reflex om ja te zeggen

Wij mensen zijn geprogrammeerd om ja te zeggen en direct nee zeggen komt vaak onvriendelijk over. Als je nog geen volleerd nee zegger bent, kun je het beste even de tijd nemen. Als iemand je een vraag stelt, dan vraag je of je er op een later moment op terug kunt komen. Om dit kracht bij te zetten pak je direct je telefoon of een notitieboekje en maak je een aantekening, zo weet de ander ook dat je het serieus neemt en kom je betrouwbaar over. Jij krijgt op deze manier de tijd om de perfecte nee te vinden. 

Als je eenmaal geleerd hebt je reflex te onderdrukken dan kun je ook direct in het gesprek reageren, het is wel fijn als je al een paar keer geoefend hebt met de voorbeeldzinnen uit stap 6. Hierdoor voorkom je dat je ‘nee’ er onduidelijk uit komt en de ander vragen gaat stellen.

Stap 4: Kijk naar anderen

Hoe was het toen ”nee zeggen” tegen je gewerkt werd? Hoe voelde jij je daarbij? Wanneer vond je het wel vervelend dat iemand nee zei en lag dit dan aan de manier waarop hij/zij de ‘nee’ bracht? Praat er met mensen over, heel veel mensen hebben moeite met nee zeggen dus wissel onderling ervaringen en tips uit.

Stap 5: Oefenen

Begin voor de spiegel, zorg dat je wat standaard zinnen voor het ”nee zeggen” paraat hebt en maak ze jezelf eigen. Spreek ze eens hard op uit en kijk hoe jij je daarbij voelt. Zodra dat goed gaat, vraag je het eens aan een familielid of vriend. Laat hem of haar een vraag stellen en zeg nee. Hoe voelt dit? Vraag feedback en houdt altijd in je achterhoofd dat je nee zegt op een vraag, niet tegen een persoon. Je mag ook gerust aangeven dat je het lastig vindt maar dat het antwoord echt nee is en blijft.

Stap 6: Nee zeggen op de perfecte manier

Je kunt op verschillende manieren nee zeggen. 

De uitstel variant:

  • Nee, vandaag komt mij niet zo goed uit, maar ik zou wel volgende week maandag kunnen helpen?
  • Ik kan daar nu geen tijd voor vrijmaken, misschien een andere keer?

Wil je eigenlijk wel helpen, maar heb je zelf echt geen tijd? Dan kun je iemand doorverwijzen:

  • Helaas heb ik geen tijd, misschien kun je het …. vragen?
  • Ik zal je een voorbeeld sturen dan kun je het zelf doen.

Doe een ander voorstel:

  • Zullen we het op een andere manier doen namelijk… ?

Als je niets kunt met de bovenstaande voorbeelden weet dan dat je jezelf niet hoeft te verantwoorden. Je mag gewoon zeggen: “Nee, dat gaat me niet lukken.” Of “Nee, dan heb ik al een andere afspraak.” De kans op een “ja, maar…” is een stuk kleiner als je zelf in een keer duidelijk bent. 

Nee zeggen wordt makkelijker als je duidelijk weet wat je wel en niet wilt. Zorg dus dat jij een planning hebt waarin staat wat je wilt doen en dan bedoel ik ook de kleine dingen zoals fotoalbums maken, een bezoek brengen aan de kinderboerderij, het huis opruimen. Maar heel belangrijk is ook om tijd in te plannen om een avondje niets te doen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om keuzes te maken. Past iets niet in jouw schema of geeft het geen extraeenergie dan kun je zonder schuldgevoel zeggen dat je al wat anders op de planning had staan.

Als iemand toch vraagt om een verklaring mag je heel eerlijk zeggen dat je agenda te vol zit en je voor jezelf moet zorgen. 

Ben je al wat verder gevorderd, dan kun je wat directer zijn als jij je daar prettiger bij voelt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • “Nee, ik ga echt niet naakt naar een sauna, niets voor mij!”
  • “Nee, ik houd niet van Tupperware party’s waarbij me van alles aangesmeerd wordt.”
  • “Nee, super leuk dat jullie samen op vakantie gaan, maar ik ga alleen met mijn gezin weg.”
Het Gezinsleven - Moeder & kind - Moeders - Nee zeggen in 7 stappen - agenda

Stap 7: Laat het los

Yes, je hebt nee gezegd! Top, wat onwijs goed dat je jouw impuls om ja te zeggen hebt overwonnen en voor jezelf hebt gekozen. Je mag trots op jezelf zijn en dat gevoel vasthouden. Kom niet terug op je nee en maak je niet druk om hoe de ander zich nu voelt of wat hij of zij over jou denkt. Je hebt op een nette en vriendelijke wijze iemand vertelt dat jij iets niet gaat doen en dat is super. Jij hoeft nu niet je tijd te verdoen aan piekeren, focus op wat echt belangrijk is en ben een beetje lief voor jezelf.

Boeken die je kunnen helpen met nee zeggen:

Denk eens aan het boek: De edele kunst van not inving a f*uck.
Dit boek, geschreven door Mark Manson, helpt je te stoppen met wegrennen van je angsten, fouten en onzekerheden. Het boek zorgt dat je de waarheid onder ogen durft te zien en de moed en het zelfvertrouwen vindt waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt.

Een andere persoonlijke favoriet is het boek: De kracht van het NEE.
Geschreven door James Altucher laat dit boek je zien dat geluk zit in het kleine woordje NEE. James laat je zien wat het grote effect van dit woordje kan zijn op jouw leven. Het is lastig om in deze tijd het leven te leiden zoals je wilt, we hebben vaak het gevoel geleefd te worden. Het boek helpt je nee zeggen met praktische, verrassende oefeningen en met aansprekende, haalbare doelen die je een YES-gevoel geven!

Ik hoop dat mijn tips jou gaan helpen je automatische ja te veranderen in een vriendelijke nee waar je trots op kunt zijn! Heel veel succes. 

De edele kunst van not giving a f*ck
De edele kunst van not giving a F*ck
De kracht van het NEE
De kracht van het Nee

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,90)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant