Oh nee, mijn kind heeft hoofdluis! De oplossing en 4 symptomen lees je hier.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Je zag de bui al hangen je kind krabt aan het hoofd en ja hoor, je ziet ze lopen. Maar wat moet je doen? Hoe bestrijd je hoofdluis? Hoe kom je zo snel mogelijk weer van deze vervelende insecten af? 

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn witachtige insecten van maar twee tot vier millimeter groot, ongeveer het formaat van een sesamzaadje. Ze leven tussen de haren op ons hoofd en wandelen daar rustig over de hoofdhuid en de haarwortels. Vaak wordt beweerd dat ze kunnen springen maar dit is niet waar! Je moet goed kijken om ze te kunnen vinden.

De jeuk die hoofdluis veroorzaakt komt omdat ze een beetje bloed zuigen uit de hoofdhuid van mensen. Zo’n drie tot zes keer per dag drinkt een luis een beetje mensenbloed maar laat daarbij op de bijtplaatsen een beetje speeksel achter. De wondjes en het luizenspeeksel is wat vervolgens jeukt.

Vervolgens gaat de luis druk in de weer met voorplanten, ze leggen kleine eitjes die blijven plakken aan de haren, heel dicht op de huid. Na één week tot tien dagen komen de eitjes al uit. Hoewel een luis maar dertig tot vijftig dagen leeft, legt een vrouwtje in de tijd honderd tot driehonderd eitjes. Na zeven tot tien dagen groeit een babyluis uit tot een volwassen, geslachtsrijpe luis en zo is de cirkel rond. Omdat de luizen zich zo snel kunnen verspreiden is het belangrijk om snel in te grijpen.

Hoe ontstaat hoofdluis?

Mensen kunnen hoofdluizen alleen maar doorgeven als de hoofden elkaar raken, haar-haarcontact. De luis kruipt dan snel van hete ene naar het andere hoofd en dat is waarom ze voornamelijk voorkomen bij kinderen. Tijdens het spelen zijn de kinderen dicht bij elkaar waardoor de hoofdluis alle kans krijgt zich te verspreiden.

Ze kunnen niet vliegen of springen, maar zijn wel wandelend wel heel vlug. De haren hoeven maar heel kort met elkaar in contact te zijn en ze kunnen de overstap al gemaakt hebben. Ook volwassenen kunnen hoofdluis krijgen, een knuffel aan je moeder of een selfie met een vriendin, een luis is een snel en vervelend beestje.

Weetje:

Hoofdluis kan zich niet verplaatsen via kleding of andere spullen.

Hoe herken ik een hoofdluis?

Een hoofdluis is eerst grijsblauw maar verandert nadat hij bloed heeft opgezogen van kleur. Hij krijgt dan meer een roodbruine tint. De eitjes van de luizen lijken een beetje op roos, ze zijn doorzichtig of grijswit van kleur en maar één millimeter groot. Het verschil met roos is dat roos los zit, terwijl de eitjes (ook wel neten genoemd) blijven plakken aan de haren. 

Het Gezinsleven - 3 Oh nee mijn kind heeft hoofdluis

Kan hoofdluis kwaad?

Nee, hoewel de jeuk echt heel vervelend kan zijn, kan hoofdluis verder geen kwaad. Ze kunnen geen ziektes overbrengen en zijn daarom dus onschadelijk. Wel kunnen er door het vele krabben infecties ontstaan, het is daarom heel belangrijk om zo min mogelijk aan je hoofd te zitten. Al weten we allemaal dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. 

Kan ik hoofdluis voorkomen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, nee je kunt het niet voorkomen. Wel kun je door regelmatig te controleren, zo’n één keer per maand voorkomen dat het een groot probleem wordt.

Hoewel er nog steeds vaak gedacht wordt dat hoofdluis te maken heeft met een slechte hygiëne is dit absoluut niet waar. Ik vind het altijd heel erg dat als een kind luizen heeft de ouders er op aan gekeken worden en er geroddeld wordt. Vaak wordt gezegd dat het komt omdat het gezin onhygiënisch leeft maar dit is onzin, je kunt hoofdluis nooit helemaal voorkomen en het kan iedereen gebeuren.

Wel zijn er middelen op de markt om hoofdluis te voorkomen, toch wordt het gebruik hiervan afgeraden omdat er nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek is om de veiligheid van deze middelen te waarborgen. 

Er bestaat helaas geen immuniteit tegen luizen, het werkt niet hetzelfde als de waterpokken. Hoofdluis kan ieder moment terug komen. Het belangrijkste is om er zo snel mogelijk bij te zijn, dus regelmatig controleren op hoofdluis om zo verdere verspreiding voor te zijn. Dat betekent dus echt alle familieleden controleren, moeders en vaders ook! Want stiekem heb je toch gauw een paar keer per dag haar-haarcontact met je kinderen.

Hoe ontdek ik hoofdluis bij mijn kind?

Om zeker te weten of je kind wel of géén hoofdluis heeft is het belangrijk om de signalen te herkennen. Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen:

Symptoom 1: Jeuk en krabben

We hebben deze hierboven al eventjes benoemd, doordat de luizen leven van een beetje mensenbloed en hierbij een bijtwondje maken met wat luizenspeeksel krijg je last van jeuk. Dus let op als je kind wel heel erg vaak op zijn hoofd krabt of aangeeft dat ze jeuk hebben. 

De luizen voelen zich het prettigst op een warme, behaarde huid, op andere plaatsen gaan ze snel dood. Je vindt ze vaak achter de oren, in de nek, dicht langs de haargrens of onder een pony. Houdt deze plekjes extra in de gate, deze zijn namelijk favoriet bij de hoofdluis.  

Symptoom 2: Slecht slapen

Luizen zijn ’s nachts het meest actief en dit veroorzaakt extra jeuk. Kan je kind moeilijk in slaap komen? Slapen ze heel onrustig en zitten hun haren de volgende ochtend nog meer in de war dan anders? Dan kan dit een symptoom zijn.

Symptoom 3: Roos??

De eitjes van de hoofdluis worden nogal eens verward met roos, ze zijn beide klein en wit. Het belangrijkste verschil met roos is dat roos los zit, terwijl de neten blijven plakken aan de haren. Hierdoor zijn ze moeilijk te verwijderen en is een speciale luizenkam noodzakelijk. Een neet is een klein ovaalvormig bolletje met een wit of gele kleur. Ze bevinden zich dicht op de hoofdhuid. 

Symptoom 4: Rode bultjes

Door het vele krabben ontstaat huidirritatie. Je vindt deze bulletjes voornamelijk in de nek, achter de oren en de kruin van het hoofd. Houdt ook de schouders goed in de gaten! Het is belangrijk om de geïrriteerde huid goed in de gaten te houden, er kunnen altijd infecties ontstaan.

Altijd controleren

Kinderen kunnen ook last hebben van hoofdluizen zonder het te weten. Het is dus altijd zaak om regelmatig te controleren. Soms zie je alleen de neten en niet de luizen, toch is er dan sprake van hoofdluis. 

Kam met een luizenkam of netenkam door de haren en doe dit boven een wit papiertje of de wasbak. Zo kun je zien wat er uit de haren ‘valt’. De luizen zien er uit als kleine grijsblauwe of roodbruin gekleurde spikkels en ze bewegen. Het is belangrijk om altijd te kammen en niet alleen te kijken. Wanneer je controleert zonder te kammen is de kans groot dat je deze verraderlijke parasieten over het hoofd ziet. 

Tips om hoofdluis te behandelen

Het is belangrijk om het hele gezin te controleren en behandelen. Meld ook aan de mensen in de directe omgeving dat jouw kind last heeft van hoofdluis om verdere verspreiding te voorkomen. Denk hierbij aan de kinderopvang, school, de sportclub, opa’s en oma’s en andere familieleden en vrienden. 

2 weken lang dagelijks kammen

De uitkam-behandeling, twee weken lang dagelijks het haar doorkammen met een fijntandige kam in combinatie met crèmespoeling.

  1. Maak het haar goed nat en verdeel de crèmespoeling door het natte haar.
  2. Houdt een washandje voor de ogen en kam dan eerst rustig de klitten weg. Dit zorgt ervoor dat het kammen met de fijntandige kam geen pijn doet, spoel de crèmespoeling niet uit. 
  3. Kam het haar boven een wasbak of een stuk wit papier.
  4. Kam het haar met de fijntandige kam van achter naar voor door. Blijf steeds dicht tegen de hoofdhuid aan kammen en zorg dat je alle plekjes hebt gehad. 
  5. Als de neten erg goed vast zitten kun je deze met je nagels verwijderen. Zitten de neten te sterk vastgeplakt dan kun je deze losweken. Dit doe je door te deppen met een doekje waarop je een beetje azijn aanbrengt.
  6. Zorg je de kam regelmatig schoonmaakt tijdens de behandeling, veeg de kam bijvoorbeeld schoon aan een papieren zakdoek en gooi deze na de kambeurt direct weg.
  7. Als je de hele hoofdhuid hebt gekamd, kun je de crèmespoeling uitspoelen.
  8. Vergeet ook de kam niet af te wassen met water en zeep.

Het is belangrijk om dit echt twee weken lang dagelijks te herhalen. De neten zijn moeilijk te verwijderen met kammen en komen na zeven tot tien dagen uit. Door de behandeling twee weken lang te herhalen kun je de jonge hoofdluis verwijderen en voorkomen dat ze nieuwe eitjes kunnen leggen. 

Het Gezinsleven - Moeder en kind - Kinderen 4-12 jaar - Oh nee, mijn kind heeft hoofdluis! - Moeder kamt de haren van haar dochter met een kam tegen hoofdluis

Antihoofdluismiddel

Je kunt bovenstaande behandeling combineren met een antihoofdluismiddel. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van een lotion of shampoo en je kunt ze vinden bij de drogist, apotheek of gewoon in de supermarkt. Het voordeel van deze middelen is dat ze je meehelpen in de bestrijding van hoofdluis, zo verstikken ze bijvoorbeeld de luis zodat ze zich minder snel kunnen voortplanten. 

Volg altijd het advies op de bijsluiter van het middel, hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe de behandeling werkt en combineer deze middelen altijd met bovenstaande uitkambehandeling.

Help, de behandeling heeft niet geholpen?

Als je kort na de behandeling toch weer ontdekt dat je kind hoofdluis heeft, wil dit niet zeggen dat je de behandeling niet goed hebt uitgevoerd of dat deze niet heeft geholpen. Helaas kan een nieuwe besmetting op ieder moment opnieuw voorkomen en begint de hele behandel cycles weer opnieuw. 

Kijk wel goed of je geen antihoofdluismiddel hebt gebruikt waar de stoffen malathion of permetrine in zitten, het is mogelijk dat de hoofdluis hiervoor immuun (ongevoelig is geworden). Kies een hoofdhuismiddel op basis van dieeticon of oligodeceenolie en begin opnieuw met het uitkammen van het haar met een fijntandige kam.

Conclusie

Als je er achter komt dat je kind last heeft van hoofdluis is dit geen reden tot paniek, je hebt als moeder niets verkeerd gedaan.

Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van het RIVM

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant