Onze 4 barbecue tips

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

De zomer staat weer voor de deur, en dat wil zeggen dat de barbecue weer van de zolder af kan! Heerlijk zo’n uitgebreide barbecue avond, maar hoe maak je het nou een écht groot succes? In dit artikel lees je de beste barbecue tips om jouw avond helemaal af te maken.

Er zijn tientallen trucjes te bedenken om jou te helpen het juiste resultaat te krijgen. Vele verschillende manieren van barbecueën bestaan er en dit is inmiddels tot een ware kunst verheven. Als beginner is het soms lastig te begrijpen wat de basis regels en onderscheid te maken tussen de gevorderde tips en een goede basis. Daarom helpen wij jou hierbij met onze barbecue tips top 4!

Houtskool of briketten?

In de eerste tip in onze barbecue tips top 4 willen we de vraag beantwoorden wat het verschil is tussen houtskool en briketten. Veel mensen weten namelijk niet exact wat zij moeten gebruiken voor hun barbecue avontuur. Het belangrijkste verschil is de samenstelling. Houtskool bestaat uit een verzameling van verbrand hout en dit werkt het beste bij kleinere en dunner stukken vlees of vis. 

Briketten daarentegen bestaan uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel met papier. Het is wat lastiger aan te steken, maar het belangrijkste is dat ze een constante temperatuur afgeven voor een relatief lange tijd. Daarom is een goede barbecue tip dat briketten ideaal zijn om grotere stukken vlees met een langere garingstijd te bereiden. 

In het algemeen kun je stellen dat je houtskool gebruikt om vlees snel te bakken, veel werk je zonder deksel en je wil het vlees direct grillen. Briketten komen beter van pas als je indirect wil grillen en je grote stukken vlees wilt bereiden. Briketten bereiken niet de temperatuur die houtskool kan bereiken, maar gaan daarentegen weer veel langer mee dan houtskool. 

Afhankelijk van jouw voorkeuren en plannen is het dus verstandig om te kiezen voor houtskool of voor briketten. Let wel even op als je een kamado. Je kunt dan beter geen goedkope briketten gebruikt, deze kunnen namelijk de binnenkant aantasten, weer wat geleerd van onze barbecue tips. 

Basis barbecue tips

In onze barbecue tips helpen we je ook met vraagstukken als, waar zet je jouw barbecue het beste neer? Het lijkt namelijk allemaal makkelijk en logisch, maar er zitten toch wat haken en ogen aan. Zet je barbecue bijvoorbeeld niet te dicht bij de eettafel neer, het kan spetteren of erg heet worden. Daarnaast wil je ook niet in de rook van de barbecue zitten waardoor aan het einde van de avond al je gasten stinkend naar huis gaan. Let er dus op dat je je barbecue strategisch plaatst! 

Het is overigens ook goed om te vermelden dat je de barbecue op zijn plek moet laten staan als hij aan staat. De hitte die vrijkomt is ontzettend gevaarlijk en kan lelijke brandwonden veroorzaken.

Het rauwe vlees moet je zo lang mogelijk in de koeling bewaren. Het is niet goed om het vlees in de zon of in de hitte buiten te bewaren. Het is soms erg aantrekkelijk om al het lekkers aan je gasten te presenteren zodat ze kunnen kiezen wat zij willen eten, maar zorg ervoor dat iedereen ook de volgende dag nog kan genieten van je barbecue. Door het vlees in de koeling te bewaren voorkom je dat mensen achteraf last krijgen.

Wil jij ook voorkomen dat je voor schut staat bij het aansteken van de barbecue? Want geef toe, dat gaat toch altijd wat lastiger dan het lijkt te zijn voor een buitenstaander. Het is daarom slim om je goed voor te bereiden. Maak bijvoorbeeld gebruik van aanmaakblokjes. Deze zijn ideaal de barbecue snel en gemakkelijk aan te steken. Je houdt een lucifer of aansteker bij het aanmaakblokje en het aanmaakblokje vat direct vlam, waarna deze vervolgens de briketten of de houtskool aansteekt.

Maak je gebruik van briketten én wil je snel van start, heb je weinig tijd óf weinig geduld? Dan is een briketten starter iets voor jou! Een briketten starter is misschien wel het meest verkochte accessoire bij houtskool barbecues. Briketten willen namelijk nog al eens treuzelen met warm worden en niemand zit te wachten op hongerige gasten. Dus een briketten starten kan niet ontbreken in onze barbecue tips, het is namelijk de perfect manier om je barbecue snel aan te krijgen. 

Grillen geblazen!

Om lekker te kunnen grillen is het van belang dat je wat voorzorgsmaatregelen neemt en jezelf wat trucjes aan leert. Daarom besteden we uitgebreid aandacht aan het grillen in onze barbecue tips! Denk er bijvoorbeeld aan om het rooster vooraf in te smeren met wat olijfolie. De vet laag voorkomt dat je vlees op het rooster blijft plakken. Doe dit wel met mate. Je wilt niet dat er vlammen ontstaan door het druipende vet. 

Wellicht wist je het al, maar er horen eigenlijk geen vlammen te ontstaan tijdens het barbecueën. Meestal is één soort vlees of stuk vlees verantwoordelijk voor het vuur, zorg dat je deze voorzichtig van het rooster af pakt of verschuift naar de buitenkant om het vuur rustig te laten doven. 

Als je vooraf weet dat er sprake is van veel vet bij het vlees, dan kun je gebruik maken van druipbakjes om vuur te voorkomen en je barbecue gemakkelijker schoon te houden. Je zorgt er direct voor dat het vlees wat langzamer gaart en daarmee beter zijn smaak behoud. Een druipbakje is ook onmisbaar als je vlees of vis een stevige marinade heeft. 

Bij ons zijn de spiesjes altijd een hele grote favoriet en vaak maken wij deze zelf. De combinatie tussen het vlees en de groentes creëren een echt lekkernij die typisch is voor een de barbecue. Daarom kan dit onderwerp niet missen in onze barbecue tips, probeer namelijk de spiesjes eens een avondje te laten weken in water. De volgende dag kun je het vlees op de spiesjes prikken. Doordat de spiesjes vooraf zijn doorweekt met water voorkom je dat ze zwart verkoold worden op de barbecue. Dat eet toch een stuk smakelijker!

Zorg verder dat je het vlees niet te vaak omdraait, het is het beste om het vlees enkele minuten per kant te bakken. Als je toch wilt omdraaien, zorg dan dat je een goede vleestang en spatel gebruikt. Een vork prikt gaten in het vlees, waardoor het vocht uit het vlees loopt en je vlees sneller taai wordt. Een slechte tang kan ervoor zorgen dat je te hard in het vlees knijpt, met hetzelfde resultaat. 

Wil je gemakkelijk al het vlees in één keer omdraaien? Kijk dan eens voor een multi grill. Hierin leg je alle stukken vlees vast waardoor je gemakkelijk al het vlees omdraait om tot een heerlijk resultaat te komen. 

Als je ook vis wilt bakken op je barbecue is het slim om je barbecue te ontsmetten zodat de vis niet smaakt naar de marinade van je vlees. Ook na het bakken van vis is het beter om je barbecue te ontsmetten voor je er weer vlees op bakt. Gemakkelijk ontsmetten kan met een citroen. Snijd de citroen doormidden en met de een van de twee helften van de citroen wrijf je over het rooster om de barbecue te ontsmetten. 

Barbecue tips: bewaar de andere helft van de citroen voor het schoonmaken van het barbecue rooster als je klaar bent.

Het Gezinsleven - Lifestyle - Koken en Recepten - 4 barbecue tips - barbecue spiesjes
Barbecue tips

Schoonmaken

Wil jij na het genieten van een heerlijke barbecue ook niet al te veel werk met het schoonmaken? Dan zijn deze barbecue tips echt iets voor jou! Gebruik voor het schoonmaken de andere helft van je citroen. Als je daarmee over het rooster wrijft als het rooster nog warm is en vervolgens met een staalborstel over het rooster gaat is je barbecue in no-time schoon.

Ben je vergeten om het rooster schoon te maken terwijl het nog warm was? Leg het rooster dan een nachtje tussen twee natte kranten, de volgende dag kun je het vuil en vet er makkelijk vanaf wassen!

Barbecue tips

Dit waren onze barbecue tips, nu ben jij ook helemaal klaar voor de aankomende zwoele zomeravonden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant