Op vliegvakantie met een peuter

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Het is weer zover, de zomer komt er aan en dat betekent ook dat vele van ons lekker op vakantie gaan. Wij gaan deze zomer (in de maand juni) lekker op vakantie in Turkije. Wij hebben zelf twee zoontjes (2018 en 2020) en voor ons jongste zoontje welke net twee is geworden wordt dit de eerste vliegvakantie. Voor veel ouders is de eerste vliegvakantie met een peuter erg spannend, hoe doet hij of zij het?

In deze blog vertel ik je hoe je een korte of lange vliegreis met een peuter leuk maakt, maar zeker ook hoe je het voor jezelf fijn kan maken. Ook als je al vaker met je kindje hebt gevlogen is er toch elke keer een beetje gezonde spanning die je met deze tips beter onder controle kunt krijgen.

vliegvakantie met een peuter

Vliegen met een peuter

Op vliegvakantie met een peuter is zeker anders dan vliegen met een baby, dit heeft dan ook een andere voorbereiding nodig. In deze blog vertellen we je hoe je jouw peuter kan voorbereiden op een leuke vliegvakantie.

Welke tijdstip en of vluchtijden zijn het beste?

Tijdens onze vliegvakantie met een peuter gaat het om een relatief korte reistijd van ongeveer 3,5 uur naar Turkije. Als je net zoals in ons geval kiest voor een bestemming die niet al te ver weg ligt, dan is een vlucht overdag erg fijn. Het beste zou zijn dat je een vlucht hebt die niet te vroeg vertrekt zodat je je kindje( ‘s) ochtends niet wakker hoeft te maken. Hierdoor voorkom je een humeurtje bij je kind waardoor de dag wellicht al gemakkelijker start.

Als je bestemming verder weg is kan juist een nachtvlucht erg gemakkelijk zijn, de tijd dat je peuter slaapt, hoef je hem/haar namelijk niet te vermaken. Soms betekent een nachtvlucht wel dat er een overstap bij komt kijken, dit is naar onze mening geen probleem. Een overstap kan namelijk ook een lekkere onderbreking van de reis zijn. Je hebt even de tijd om je benen te strekken, lekker te gaan eten of wellicht te spelen in een leuke speeltuin. Het is wel belangrijk dat de overstap niet te kort of te lang duurt. Stress en rennen is niet fijn, maar lang wachten en niets doen ook niet.

vliegvakantie met kind en koffer

Wat zijn de beste maatschappijen voor een vliegvakantie met een peuter?

Er zijn geen specifieke luchtvaartmaatschappijen geschikt voor een vliegvakantie met een peuter. Wel zijn er sommige maatschappijen die voor kinderen juist wat extra’s doen en dus leuker zijn dan andere maatschappijen. Mooie voorbeelden hiervan zijn Emirates en bijvoorbeeld KLM. Bij KLM hebben ze bijvoorbeeld speciaal kinder voedsel en een leuk speelboekje aan boord.

Helaas zijn de goedkopere maatschappijen vaak iets minder kindvriendelijk. Dat is natuurlijk best vreemd omdat veel gezinnen bij een vliegvakantie met een peuter vaak kiezen voor goedkopere charter vluchten.

Check altijd de website van jouw luchtvaartmaatschappij

Als je op vliegvakantie met een peuter gaat of met een baby is het altijd verstandig om de website van de luchtvaartmaatschappij te bezoeken. De maatschappijen hebben namelijk verschillende opties en mogelijkheden voor bijvoorbeeld het meenemen van een buggy etc.

vliegvakantie met een peuter bagage

Bereid je peuter voor op de vliegreis

Het is belangrijk dat je je peuter goed voorbereid op de reis. Je kunt dit doen door samen af te tellen naar het moment en door samen toe te leven naar de vakantie. Hieronder hebben we een aantal tips op een rij gezet hoe je je peuter kunt voorbereiden op de vliegvakantie.

De aftelkalender

Als je op vliegvakantie met een peuter gaat is het belangrijk dat jouw peuter begrijpt wat er gaat gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je jouw kindje van te voren gaat vertellen over de vlucht. Het advies is dan ook om minimaal een tot twee weken van te voren te vertellen dat jullie op vakantie gaan. Wij hebben zelf een leuke kalender gemaakt waarop we de laatste 14 dagen afstrepen naar de vakantie toe.

Maak een plan voor de reis

Ons jongste zoontje is net 2 jaar oud en doet dus nog een middagslaapje. We bereiden hem dan ook goed voor op de reis om spanning te voorkomen. We leggen hem bijvoorbeeld uit dat we eerst even lekker een filmpje gaan kijken in het vliegtuig en vervolgens een slaapje gaan doen in het vliegtuig. Door dit van te voren al te vertellen nemen we de spanningen weg voor als we in het vliegtuig zitten.

Samen inpakken

Als je kiest voor een nachtvlucht is het natuurlijk ook fijn om een pyjama en een slaapzak mee te nemen. Daarnaast adviseren wij ook om bij een vliegvakantie met een peuter reserve kleding mee te nemen tijdens de vlucht, je weet ten slotte maar nooit wat er kan gebeuren.

Het is leuk en ook zeer belangrijk om samen de(handbagage) koffer in te pakken. Wij leggen onze zoontjes dan ook uit dat ze maar een paar speeltjes mee kunnen nemen op vakantie, hij moet dan zelf zijn “favoriete” speelgoed uitzoeken welke hij mee op vakantie wil nemen. Naast wat speelgoed of een leuk leesboekje zal ook de iPad (vol met leuke filmpjes) onmisbaar gaan zijn tijdens deze reis. Als je een iPad meeneemt adviseren wij je om ook een kinderkoptelefoon mee te nemen.

TIP: Mix ook altijd je bagage met verschillende koffers, wij hebben het al eens meegemaakt dat er een koffer was kwijtgeraakt tijdens onze vlucht. Deze wordt in principe altijd teruggevonden maar dit kan erg vervelend zijn. Als je je bagage in alle koffers verdeeld voorkom je later problemen.

Hulpmiddelen voor een vliegvakantie met een peuter

Er zijn diverse handige hulpmiddelen die vliegen met een peuter nog makkelijker kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is het Cares Harnas, dit is een hulpmiddel dat een vliegvakantie met een peuter echt veel gemakkelijker maakt doordat je kind in een harnasje zit. Daarnaast kan een polsbandje erg gemakkelijk zijn op het vliegveld zelf zodat je je kindje niet in de grote drukte uit het oog verliest.

Ingecheckt, de vlucht kan beginnen

Na de drukke start (zeker met twee kleintjes erbij) kan je eindelijk inchecken als je door alle controles heen bent geweest. Dan kan je rustig even ergens zitten voor een hapje en een drankje en daarna rustig instappen in het vliegtuig.

vliegvakantie met de familie

Even tot rust komen

Je kan vooraf de stoelen reserveren en daardoor rustig naar je plaatsen lopen. Onze voorkeur gaat altijd uit naar stoelen vlakbij de in- of uitgang zodat we ook snel in of uit kunnen stappen. Nu heb je alle tijd om je rustig te installeren en zorg ervoor dat je wat te eten, drinken en een spelletje bij de hand hebt. Eten of drinken kan namelijk de druk op de oren verminderen bij het opstijgen.

Eindelijk lekker chillen en genieten van de rust

Als je eenmaal in de lucht bent en het lampje “riemen vast” dimt kan je bijvoorbeeld de iPad pakken. Onze zoontjes zijn gek op filmpjes en spelletjes op de iPad. Normaliter proberen we de schermtijd te beperken maar tijdens de vlucht laten we deze regels maar even los. Ondanks dat onze jongste zoon na een half uurtje vaak wel even klaar is met de iPad, maken we maar even een rondje in het vliegtuig. Even naar de wc bijvoorbeeld of ga bij de stewardessen kijken, vaak kan je een gezellig praatje maken.

Nu even lekker slapen

De jongste van ons moet natuurlijk nog zijn middagslaapje gaan doen. We proberen dan ook om hem lekker zijn rust te laten pakken. Bij een vlucht van 4-5 uur is het dan ook erg fijn als ze toch even een uurtje of 2 slapen. Vaak zijn peuters toch moe door de spanning van een vakantie en het vroege opstaan.

Zijn we er al bijna?

Het laatste stukje van de vlucht bij een vliegvakantie met een peuter is meestal toch wat lastiger. Het moment dat je alles weer moet opbergen maar je nog lang niet bent geland. Gelukkig hebben we onze telefoons nog, vergeet dus niet om ook daarom wat video’s te downloaden. Daarnaast kan een leuk boekje ook zeer zeker van pas komen.

De vakantie kan beginnen!

Het is zover, we zijn geland en hebben de bagage opgehaald. Onze vliegvakantie met een peuter naar Turkije kan beginnen! We hebben gekozen voor een zorgeloze vakantie in een luxe All-in resort, we zijn erg benieuwd hoeveel leuks deze vakantie ons gaat brengen!

Heb jij nog tips voor ons en onze lezers om de vliegvakantie met een peuter nog leuker te maken? Deel deze dan in de comments!

Mogelijk heb je ook interesse in onze andere blog over vliegen met een baby. Bekijk deze dan ook nu!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant