Opgelet! Dé Oplossing tegen bedplassen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Bedplassen is erg vervelend, in dit artikel vertellen we je meer over de oplossing tegen bedplassen. Als je kind last heeft van bedplassen en het gaat maar niet over is het van groot belang het probleem te bespreken met huisarts, kinderarts of GGD verpleegkundige. Deze kan beoordelen of het bedplassen een op zichzelf staand probleem is of er andere bijkomende problemen zijn, zoals urineverlies overdag of ontstekingen aan de urinewegen. Wanneer er is vastgesteld dat het probleem zich echt alleen s ‘nachts voordoet kan een behandeling worden gestart en hopelijk de oplossing tegen bedplassen betekenen.

Opvattingen van artsen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die erg afhankelijk zijn van de leeftijd van je kind en van de ervaring met eerdere toegepaste methoden. Het is met name belangrijk dat zowel kind als ouder veel vertrouwen hebben in de methode die gebruikt gaat worden als oplossing tegen bedplassen.

Door artsen, urologen, huisartsen en kinder-en jeugdartsen zijn er verschillende richtlijnen ontwikkeld voor het behandelen van bedplassen, zowel voor kinderen, als voor volwassen. De insteek moet altijd positief zijn; het gedrag moet beloond worden in plaats van de uitkomst, zo stimuleer je de oplossing tegen bedplassen.

Bij kinderen wordt door artsen veel gebruik gemaakt van gedragsbeïnvloedende behandelingen; zoals de wektraining, positief stimuleren of de plaswekker. In hele hardnekkige gevallen worden kinderen ook wel een drie nachten opgenomen in het ziekenhuis op ze intensief te begeleiden.

Motivatie voor een oplossing tegen bedplassen

Motivatie is heel erg belangrijk voor het zindelijk worden s’ nachts, maar wat nou als het desondanks toch niet lukt. Het komt regelmatig voor dat kinderen langer in bedplassen dan normaal is. Als het plassen en de plas ophouden overdag goed gaat kun je eigenlijk lichamelijke mankementen uitsluiten. Lichamelijke oorzaken kunnen zijn, te veel urine aanmaken, een te kleine blaas of regelmatige blaastonstekingen. Als kinderen in hun bed plassen kun je vaak stellen dat de manier van slapen het hoofdprobleem is. In de slaap registeren de hersenen de plasprikkel niet. Er wordt geen gevolg gegeven aan het signaal van de blaas dat er geplast moet worden.

Wakker maken met een wachtwoord

Voor kinderen die last hebben van bedplassen is het van belang dat ze alerter gaan slapen. Een manier om dat te bereiken is om samen een wachtwoord af te spreken die je kind moet zeggen zodra je hem/haar wakker maakt om samen te gaan plassen. Het kind moet zich beseffen dat dat wachtwoord echt heel belangrijk is. Stel je brengt je kind om 20:00 uur naar bed en je spreekt af dat jullie hem om 22:00 wakker maken om te gaan plassen. Het zijn allemaal kleine stapjes dei de oplossing tegen bedplassen kunnen stimuleren.

Het Gezinsleven - ?c=33063&m=1779260&a=380522&r=&t=html

Zodra je hem of haar dan wakker maakt moet hij het wachtwoord zeggen. Zo wordt hij ook daadwerkelijk wakker en de hersenen worden gestimuleerd om de plasprikkel beter te herkennen. Dit is iets wat je heel duidelijk met je kind moet afspreken voor het slapen gaan.

De Plaswekker

De plaswekker is een heel handig en effectief hulpmiddel om kinderen s’ nachts zindelijk te krijgen. Dryly heeft bijvoorbeeld een plaswekker zo ontwikkeld dat het ook echt leuk is om mee te werken. Het plaswekkerpakket bestaat uit speciale sensoronderbroekjes, een ontvanger (de wekker), een zender en een knuffel. Voor het slapengaan heeft Dryly een bedritueel ontwikkeld waardoor je iedere avond, heel consequent, dezelfde procedure volgt. Onderdeel van het bedritueel is dat het kind z’n sensorbroekje aantrekt en daar de zender op klikt.

Eenmaal aangetrokken kan de pyjama eroverheen gaan. Zodra het sensorbroekje vocht detecteert gaat het alarm af. De zender stuur een signaal naar de ontvanger en de ontvanger stuurt een signaal naar de app van de ouders. Het is de bedoeling dat het kind wakker wordt van de ontvanger die verborgen zit in de rug van de knuffel (panda). In het begin worden de meeste kinderen niet wakker van dit alarm omdat ze nog niet gewend zijn om alerter te slapen.

Het Gezinsleven - dryly 1
Het Gezinsleven - dryly

Stap 1 bij het gebruik van de plaswekker is dat de kinderen zelf wakker worden van de plaswekker. Dit kan makkelijk drie weken duren voordat een kind zo ver is. Dat is ook de reden dat de ouders ook een melding krijgen hiervan. De melding wordt wel expres wat later verstuurd zodat het kind wel in de gelegenheid wordt gebracht om zelf wakker te worden.

Stap 2 bij het gebruik van de plaswekker is dat het kind uitplast op de WC; er zijn dan wel al enkele druppels verloren waardoor het alarm afgaat, maar het grootste gedeelte wordt in de WC uitgeplast. De laatste stap is als het kind vanzelf wakker wordt van het signaal van de blaas en dat de volledige plas op de WC wordt gedaan,

Mocht de plaswekker niet helpen, en niet de gewenste oplossing tegen bedplassen te bieden dan adviseren we je om naar de dokter te gaan. De dokter kan je medicatie voorschrijven waardoor de urine productie gereduceerd wordt. Veel artsen zijn terughoudend met deze medicatie terwijl er juist in de ziekenhuizen goede resultaten mee behaald worden. Belangrijk is om overdag veel te drinken zodat de blaas getraind wordt grotere hoeveelheden urine op te kunnen vangen. Voor schoolkampen en logeerpartijtjes is medicatie wel de perfecte oplossing tegen bedplassen.

Laat bedplassen niet op z’n beloop. Bedplassen kan een enorme invloed hebben op het zelfvertrouwen van een kind en ook de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Bekijk op bedwettingalarm diverse beoordelingen voor de verschillende merken plaswekkers en bekijk welke wekker het beste bij jou oplossing tegen bedplassen past! Wellicht start voor jullie hier de juiste oplossing tegen bedplassen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant